9 maj 2020

Rismodern

Titel: Rismodern
Originalets titel: The Rice Mother (2002) 
Författare: Rani Manicka
Översättare: Ulf Gyllenhak
Serie: -
Antal sidor: 517 
Utgivningsår: 2004
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 2/4

Handling
Ingenting i Lakshmis idylliska barndom kunde ha förberett henne för det liv som väntade henne. Som tonåring blir hon bortgift med den mycket äldre Ayah och tvingas flytta till Malaysia. Väl där inser hon att Ayah inte är den välbärgade man han utgett sig för att vara, utan en lägre tjänsteman med flera fordringsägare efter sig. I ett slag tvingas Lakshmi växa upp. Hon tar kommandot i huset och lyckas betala mannens skulder. Men den växande familjen vittrar sönder under lögner och falska förhoppningar och Lakshmi blir alltmer bitter. I de redan ansatta relationerna smyger sig ondskan in och andra världskrigets japanska invasion sliter upp ett sår i familjen som inte vill läka. Först långt senare, genom Lakshmis dotterdotter, kan familjen försonas. På ett magiskt och färgstarkt språk berättar Rani Manicka om en familj i Malaysia under 1900-talet.

Tankar om titel och omslag
Tycker inte att vare sig titel eller omslag lockar speciellt mycket. Det finns dock en koppling till en av bokens huvudpersoner i titeln, men det dröjer rätt länge innan man förstår den.

Mina tankar om boken
Tillsammans med Camilla försöker jag att läsa böcker som kommer från olika länder. När vi klurade på böcker från Malaysia dök denna upp.

Jag hade ingen aning om vad boken egentligen handlade om när jag började läsa, men jag föll verkligen för historien. Sedan är det också ett land som jag inte har någon vidare koll på och det var intressant av bara den anledningen.

Man får ju följa en familj och många karaktärer under ganska många år och man lär ändå känna dem. Att man dessutom får det berättat ur olika perspektiv gör historien ännu djupare. Bitvis är det ganska brutalt och tragiskt, men det känns skildrat på ett ganska kärleksfullt sätt. Personerna i denna familj utsätts för många händelser och man ser också hur de formas av dessa.

Jag reflekterade också över kvinnornas roll, de lyckas vara osynliga men är också ständigt närvarande och har ändå makt. De gifts bort som barn men kan ändå bli starka kvinnor som leder en familj.

Språket flyter väldigt lätt, jag var orolig att det skulle vara en svårläst bok. Jag får också vissa vibbar av En halv gul sol, berättarstilen påminner lite om den boken och just sättet som man får följa familjen.

Det finns många händelser i boken som både berör och förfärar och jag tänker flera gånger också att en hel del av det som förekommer i boken säkert också har hänt i verkligheten och det gör också att det blir en känslosam bok att läsa. Sedan är detta också ett skickligt sätt att få följa ett lands historia genom en familjs ögon.

Rismodern var en riktig överraskning och en bok som jag nog kommer att minnas.

3 bra saker med boken: lättläst, familjehistoria, berörande

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...