16 maj 2020

Vända världen rätt

Titel: Vända världen rätt
Originalets titel: Holding up the Universe (2016)
Författare: Jennifer Niven
Översättare: Ylva Stålmarck
Serie: -
Antal sidor: 456
Utgivningsår: 2017
Förlag: Gilla böcker
Utläst: 20/4

Handling
"Tänk om alla i hela världen var ansiktsblinda? Då skulle det finnas hopp för de alldagliga. Ingen skulle någonsin säga: ”Hon är söt för att vara tjock”, för utseendet skulle inte vara viktigt längre. Skulle folk fortfarande bry sig om ifall man var överviktig eller för smal? Lång eller kort? Kanske. Kanske inte."

Jack är ansiktsblind. Han känner inte igen någon, inte ens sina egna bröder, och kämpar hårt för att hålla det hemligt. Libby är stark, rolig och älskar att dansa. Men andra människor verkar bara se hennes yttre, hennes övervikt, som om det är det enda hon är. När Jack och Libby möts förändras allt.


Tankar om titel och omslag
Jag har lite dubbla känslor för omslaget. Jag gillar det blåa temat och stjärnorna på omslaget. Däremot är jag inte lika förtjust i silhuetterna eller textstilen. Titeln tycker jag inte heller har så mycket med boken att göra.

Mina tankar om boken
Jag har varit nyfiken på att läsa Nivens böcker längre, har hört mycket bra om dem men inte riktigt kommit mig för. För att öka oddsen att jag faktiskt skulle läsa någon bok av henne hamnade Vända världen rätt på min lista över 20 böcker jag vill läsa 2020.

Det var väldigt lätt att komma in i boken och jag fastnade framförallt för Libby. Hon är en huvudkaraktär som jag tycker om och känns ganska vettig för att vara en high school-tjej. Jag gillar det sätt som hon ser världen på och hur hon tar sig an saker och ting.

Jag har lite problem med att förstå och relatera till Jack, men jag tänker också att det kanske är en del av boken. Sen är det jättesvårt för en själv att föreställa sig hur det skulle vara att leva med ansiktsblindhet. Till min förvåning känns det som att Niven skildrar det hela på ett för mig trovärdigt sätt.

Vända världen rätt är också lättläst och har väldigt korta kapitel vilket gjorde det väldigt trevligt att sätta sig ned och läsa. Tyvärr kan jag tycka att vänskapsrelationerna och relationen mellan förälder och barn hamnar lite i skymundan då det finns mycket där som jag gärna hade velat läsa vidare om.

Allt som allt är Vända världen rätt en bra ungdomsroman som också känns inkluderande, inte minst på grund av huvudkaraktärerna på det ena eller andra sättet inte tillhör normen.

3 bra saker med boken: intressanta karaktärer, lättläst och underhållande

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...