23 maj 2020

Tid för vila

Titel: Tid för vila
Originalets titel: Quiet Time (2008) 
Författare: Johann S. Lee
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Serie: -
Antal sidor: 480 
Utgivningsår: 2015
Förlag: Tranan
Utläst: 30/4

Handling
Kuang Ming börjar närma sig fyrtio och känner sig mer och mer främmande inför Singapores ungdomsfixerade och ytliga gayscen. Till och med relationen med pojkvännen Josh börjar kännas tom och Kuang är inte alls tillfreds med livet. Samtidigt råder stor turbulens i hans familj. Hans yngre bror har nyss kommit ut, medan deras gravida syster engagerat sig i ett kristet sällskap som är känt för sitt motstånd mot homosexuella. Men Kuang Ming kan inte ana hur hans liv är på väg att förändras.

Tankar om titel och omslag
Omslaget tycker jag i ärlighetens namn är ganska tråkigt, det säger ingenting om vad boken innehåller. Titeln tycker jag är ganska fin, även om kopplingen till handlingen kanske inte är så stark.

Mina tankar om boken
När turen kom för mig och Camilla att läsa en bok från Singapore hade vi flera alternativ, så vi har valt att läsa två stycken från det landet. Först ut var denna roman.

Först måste jag säga att jag hade nog aldrig hittat denna bok om det inte var för denna "utmaning". Handlingen gjorde mig intresserad av boken och nu i efterhand är jag väldigt glad över att jag läste den. Tid för vila är på många sätt väldigt olikt andra romaner jag läst tidigare.

Jag blev lite förvånad över hur lättläst boken var och hur bra språket flöt på. Handlingen var minst sagt engagerande och relationerna likaså. Sättet som relationerna skildras på tycker jag är bra gjort, det varvas både glädje, ilska och sorg. I Mings familj finns det många saker som måste upp till ytan och det finns en hel del motsättningar mellan syskonen.

Karaktärerna tycker jag är intressanta, framförallt fångades jag av syskonen. Ming och hans yngre bror är öppet homosexuella i ett land där sådant inte ses med blida ögon. Å andra sidan finns systern som är djupt religiös och de kämpar med att förstå varandra. Mitt i allt hamnar också modern. Överlag tycker jag nog att familjerelationerna var mer intressanta att läsa om än Mings kärleksrelation. Sen ska jag erkänna att det kändes för mig väldigt ovanligt att läsa om en gay-partnerskap då det inte är något som jag läst tidigare. En annan aspekt som boken tar upp är föräldraskap när föräldrarna inte tillhör normen och det var också intressant att läsa om då jag inte heller stött på det tidigare.

Boken var uppbyggd på ett smart sätt, först en prolog för att sedan gå tillbaka cirka 10 år i tiden för att berätta själva historien. Medan jag läste boken satt jag ofta och funderade på hur resan från punkt A till punkt B skulle se ut. Jag blev lite smått förvånad av slutet, det var inte som jag hade förväntat mig men detta slut var nästan bättre.

När jag skriver denna recension är det inte speciellt länge sedan jag läste ut boken. Jag tror att detta nog är en bok som jag kommer fortsätta fundera och reflektera över. Jag hade noll förväntningar på boken och så visar det sig vara en av de bästa böckerna jag läst hittills i år.

3 bra saker med boken: relationerna, tänkvärd och berörande

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...