23 november 2017

Havets djup

Titel: Havets djup
Originalets titel: -
Författare: Annika Thor
Översättare: -
Serie: En ö i havet #3
Antal sidor: 167
Utgivningsår: 1998
Förlag: Bonnier Carlsen
Utläst: 20/10

Handling
I snart fyra år har Steffi och hennes lillasyster Nelli varit i Sverige. Steffi går i läroverket i Göteborg. Nelli är kvar hos sin fosterfamilj på ön i havet. När ska kriget ta slut? undrar Steffi. När ska hon få träffa mamma och pappa igen? Hon var bara tolv år när hon skildes från dem på järnvägsstationen i Wien. Nu är hon sexton, på väg att bli vuxen. Hela livet ligger framför henne. Om bara kriget tog slut...

Tankar om titel och omslag

Som jag nämnt tidigare så gillar jag det marina temat på titlarna, men de nya omslagen är betydligt snyggare.

Mina tankar om boken
Jag gillar verkligen att läsa om Steffi och Nelli igen, det är så viktiga böcker som jag hoppas hittar många läsare. Den är minst lika bra, om inte bättre, att läsa som mer vuxen för då reflekterar man nog över andra saker än om man är lite yngre.

Jag mindes inte alls mycket från min första läsning av den här boken för flera år sedan, så  det kändes lite som att läsa den för första gången. Kriget tar mer och mer plats, och man märker folks oro över utvecklingen fast den börjar vända. Att läsa om Steffis tankar om hennes föräldrar och deras situation är så gripande och när hon får de korta breven. Som läsare förstår man att de placeras i läger och hur framförallt fadern försöker att skydda dem från sanningen.

Havets djup handlar en hel del om Steffis och Nellis syskonrelation, Steffi tänker mer på sina föräldrar och sin bakgrund än vad Nelli gör. Steffi känner också ett stort ansvar över att ta hand om sin syster. Deras syskonrelation är intressant att läsa om även fast hjärtat brister lite när man tänker efter vilket ansvar Steffi måste känna fast hon inte ens själv är vuxen.

Som alltid gillar jag att läsa om Steffis vänskap med Maj och hennes familj. Gillar också att läsa om Steffis tid i skolan och hur positivt inställd hon är till sitt lärande och hur ambitiös hon är. Tänker också på den fina lärarinnan Björk som gör allt för att hjälpa henne uppnå sina mål.

Havets djup är lika bra som de föregående böckerna i serien, och jag ser riktigt fram emot att läsa den avslutande delen.

3 bra saker med boken: syskonrelationen, skolan och Steffi

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
En ö i havet
Näckrosdammen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...