25 november 2017

Öppet hav

Titel: Öppet hav
Originalets titel: - 
Författare: Annika Thor
Översättare: -
Serie: En ö i havet #4
Antal sidor: 199
Utgivningsår: 1999
Förlag: Bonnier Carlsen
Utläst: 23/10

Handling
Äntligen fred! Kriget är slut och Steffi tar studenten. Nu måste hon bestämma sig för var hon hör hemma. I Sverige, i Wien eller kanske hos släktingarna i Amerika? Steffis val blir inte lättare av att Sven dyker upp, på själva fredsdagen, och känslor hon trodde var döda vaknar på nytt. För Nelli är det enklare. Hon vill inget hellre än att få stanna på ön hos tant Alma och farbror Sigurd. Men vill de ha henne kvar? Hon är ju inte deras barn, inte på riktigt. Kanske är det med Steffi hon ska vara, och med pappa - om han fortfarande lever.

Tankar om titel och omslag

Inte så förtjust i de äldre omslagen, nyutgåvorna är som sagt mycket snyggare. Uppskattar det marina temat på titlarna.

Mina tankar om boken
Sista boken i denna serie är nu utläst och det är verkligen en läsupplevelse. Trots att det är över 70 år sedan andra världskriget slutade är temat högst aktuellt och jag hoppas att detta är böcker som fortsätter att hitta nya generationer av läsare, för dessa böcker är så viktiga.

Jag tror det är första gången jag läser böckerna i en serie så tätt inpå varandra, och i detta fall är det ingen nackdel. Jag hade totalt glömt bort de händelser som  utspelade sig i boken från första gången jag läste den och det kändes som att jag läste den för första gången igen.

Jag har alltid tyckt det har varit intressant att få följa Steffi och Nelli, och framförallt Steffis funderingar över kriget, identitet och sin familj. I Öppet hav får även Nelli tar större plats, vilket är positivt då man får en bättre förståelse för henne. Även bikaraktärerna får utrymme och jag tycker vänskapen mellan Steffi och Maj är så fint skildrad. Sedan har jag över seriens gång blivit riktigt förtjust i Märta och Evert som tar hand om Steffi och relationen mellan dem skildras också på ett fint sätt.

Människorna firar att kriget är slut och Steffi börjar fundera över vad som ska hände efteråt. Är hennes pappa ens vid liv?, ska hon läsa vidare till läkare?, ska Nelli och Steffi stanna i Sverige? Som jag nämnt i recensioner av de tidigare böckerna så är jag så imponerad över hur Thor har skildrat kriget, och att hon inte heller har underskattat läsarna och vågar skriva om krigets hemskheter.

Jag rekommenderar varmt hela bokserien till alla som ännu inte läst den, och i mitt tycke är Öppet hav den bästa delen i serien. Den lyckas på något sätt vara ett vemodigt avslut men också en hoppfull början på samma gång.

3 bra saker med boken: karaktärerna, känslorna och stämningen

Betyg: 5/5

Tidigare läst av denna författare
En ö i havet
Näckrosdammen
Havets djup

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...