11 november 2017

Näckrosdammen

Titel: Näckrosdammen
Originalets titel: -
Författare: Annika Thor
Översättare: -
Serie: En ö i havet
Antal sidor: 167
Utgivningsår: 1997
Förlag: Bonnier Carlsen
Utläst: 9/10

Handling
Steffi ser fram emot att börja i läroverket i Göteborg och att få nya vänner. Men allra mest ser hon fram emot att träffa Sven, som hon lärde känna när hans familj var sommargäster på ön. Sven är arton år och Steffis hemliga kärlek. Själv är hon bara tretton och vet inte riktigt om hennes känslor är besvarade.Lika starkt som Steffi längtar efter kärleken saknar hon sina föräldrar som är kvar i Wien. När Steffi och hennes lillasyster Nelli skickades till Sverige för att komma undan judeförföljelserna trodde hon att hela familjen snart skulle återförenas. Men nu har det gått ett år sedan flickorna kom till ön i havet, och än har föräldrarna inte kommit iväg.

Tankar om titel och omslag

Märks att omslaget har några år på nacken, men det spelar inte så stor roll. Gillar däremot den enordiga titeln och den tydliga kopplingen till boken och det marina temat på titlarna.

Mina tankar om boken
Den andra boken i read-a-long:en är Näckrosdammen och denna hade jag glömt det mesta från när jag läste den första gången. Jag gillar verkligen språket som Annika Thor har, det är lättläst och passar yngre läsare riktigt bra samtidigt som det fortfarande känns som en roman som alla som läser kan ha nytta av.

Det är verkligen gripande att få läsa om Steffi och Nelli och deras nya liv i Sverige. Hur de behandlas av en del bara på grund av att de är judinnor är skrämmande att läsa och än värre är att dessa personer är vuxna. Att läsa om hur människorna hon bor hos behandlar henne är riktigt obehagligt, likaså hur hon behandlas av en del lärare i skolan. Steffi är verkligen en riktig kämpe och i denna bok tycker jag att man märker mer i den förra hur språket är en barriär som gör att hon har svårt att passa in.

Steffis fostermor Märta är en karaktär som jag från början hade väldigt svårt för, men som jag ändå inte kan undgå att gilla. Hon kanske är för strikt i sin tro, men  det märks så tydligt att hon bara vill Steffi väl och verkligen försöker ta hand om henne.

Det är skickligt gjort av Thor hur hon alltid skildrar kriget i bakgrunden, samtidigt som folks oro över de händelser som sker växer och t.ex. ransoneringen börjar. Steffi funderar ofta över kriget och i breven från hennes föräldrar kan man ana hur illa det är ställt för dem.

Tycker bättre om böckerna nu när jag läser om den och det ska bli intressant att läsa de två delar som är kvar, då jag glömt det mesta ifrån dem.

3 bra saker med boken: skolan, kriget i bakgrunden och Steffi

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
En ö i havet

HÄR kan ni läsa en smakebit ur boken.

4 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...