29 augusti 2018

Mitt hjärtas oro

Titel: Mitt hjärtas oro
Originalets titel: -
Författare: Malou von Sivers 
Översättare: -
Serie: Såret #1
Antal sidor: 316
Utgivningsår: 2017
Förlag: Norstedts
Utläst: 10/8

Handling
Axel och Sara möts i början av 1900-talet. Han en gift välbärgad gift man med ett mörkt förflutet och ett sår som han döljer. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter något som ger livet en djupare mening. Hon attraheras av hans mörker och sårbarhet. Han ser möjligheten att komma loss från ett kvävande äktenskap, och kanske också från sig själv.

Deras kärlekshistoria utspelar sig i sekelskiftets Stockholm och Uppsala, idylliska villaområden och stenpalats gömmer bultande hjärtan och en oro som aldrig tycks stillna.


Tankar om titel och omslag

Jag gillar omslaget, det känns typiskt för den tidsperioden. Däremot tycker jag titeln har ganska lite med själva innehållet att göra, fastän det finns en förklaring.

Mina tankar om boken
Mitt hjärtas oro är nominerad till Årets bok och som jag har läst tillsammans med Camilla. Att den är nominerad var nog från början enda anledningen till att jag plockade upp den då jag var lite skeptisk till Malou von Sivers som författare. Som tur var hade jag fel och detta visade sig vara en riktigt trevlig överraskning.

Vad jag har förstått ska detta vara baserad på hennes egen släkts historia. Jag har själv inte lyssnat på hennes sommarprogram, men får se om jag kommer göra det framöver någon gång så jag har svårt att veta vad som är "sant" och vad som är fiktion.

Det var lätt att komma in i boken, den har ett trivsamt språk och det är lätt att också känna för karaktärerna. Jag gillade också alla litterära referenser, även fast jag inte läst de böckerna. Jag tycker också att von Sivers tecknat miljön på ett trovärdigt och fint sätt. Under läsningen gång var det lätt att se allt framför sig och man skapade sig egna bilder i huvudet att gällande husen, gatorna, kläderna och människorna.

Karaktärerna är riktigt intressanta och de väcker också känslor hos mig. Sara gillar jag skarpt, hur hon i en väldigt mansdominerad värld försöker bli sin egen person och inte vara beroende av någon. Dessutom delar vi också kärleken till litteraturen. Axel däremot är en karaktär som jag inte blir riktigt klok på, han är en komplicerad karaktär med både gott och ont inom sig som han försöker kämpa emot.

Mitt hjärtas oro är en finstämd, vacker och vemodig berättelse och efter det dramatiska slutet ser jag fram emot att läsa fortsättningen.

3 bra saker med boken: lättläst, den historiska miljön, intressanta karaktärer

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Boktokig och Och dagarna går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...