25 augusti 2018

The Fifth Season

Titel: The Fifth Season
Originalets titel: -
Författare: N.K. Jemisin
Översättare: -
Serie: The Broken Earth #1
Antal sidor: 468
Utgivningsår: 2015
Förlag: Orbit
Utläst: 6/8

Handling
This is the way the world ends. Again.

Three terrible things happen in a single day. Essun, a woman living an ordinary life in a small town, comes home to find that her husband has brutally murdered their son and kidnapped their daughter. Meanwhile, mighty Sanze — the world-spanning empire whose innovations have been civilization’s bedrock for a thousand years — collapses as most of its citizens are murdered to serve a madman’s vengeance. And worst of all, across the heart of the vast continent known as the Stillness, a great red rift has been torn into the heart of the earth, spewing ash enough to darken the sky for years. Or centuries.

Now Essun must pursue the wreckage of her family through a deadly, dying land. Without sunlight, clean water, or arable land, and with limited stockpiles of supplies, there will be war all across the Stillness: a battle royale of nations not for power or territory, but simply for the basic resources necessary to get through the long dark night. Essun does not care if the world falls apart around her. She’ll break it herself, if she must, to save her daughter.
 


Tankar om titel och omslag

Gillar titeln och man får ganska fort en förklaring på den också. Omslaget är passande till boken - mörkt.

Mina tankar om boken
Detta var en bok som jag läste i BookBuddyathon och som Camilla hade valt åt mig. Jag hade själv aldrig hört talas om boken och jag gick in i boken med noll förväntningar, förutom att jag visste att den hade bra betyg på Goodreads.

Det tog en stund att ta sig in i boken, främst berodde det på att det är en helt ny värld man möter. En värld som ligger i spillror och där folket bara försöker överleva. Man har återgett till att leva ungefär som man gjorde på medeltiden och lever i små samhällen. Världen plågas av naturkatastrofer av olika slag och det finns ruiner kvar av gamla utdöda civilisationer och obelisker som flyger omkring i luften. I den världen finns vissa personer med krafter att påverka naturen och dess omgivning och som styrs med järnhand av den organisation som också lär upp dem.

Jag gillade hur Jemisin introducerade världen och hur man bit för bit fick reda på mer. Boken berättas ur tre perspektiv: Damaya som tas från sitt hem för att hon har gåvor och färdas till organisationens högsäte där hon ska lära sig att kontrollera dem, Syenite från samma skola som är äldre och skickas på ett farligt uppdrag tillsammans med Alabaster och Essun som är på jakt efter sin dotter. Jag gillar sättet som kvinnorna beskrivs på, de är starka och försöker överleva i en svår värld.

Essuns perspektiv är skrivet i du-form genom hela boken, vilket inte är så vanligt. Det tog en stund att vänja sig vid det och det var ett intressant berättargrepp. Genom dessa tre människor får man lära sig med om världen, vad som styr den och vad som har hänt. Boken blir mer och mer spännande och på slutet kommer en twist som verkligen höjer spänningen inför nästa bok.

The Fifth Season är det första jag läser av Jemisin och jag blev riktigt imponerad av den och jag ser fram emot att läsa fortsättningen på serien.

3 bra saker med boken: världen, berättarstilen och spänningen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är Mitt bokintresse och Kulturdelen.

2 kommentarer:

  1. Jag läser ibland sf, men blir ibland förskräckt när böckerna ofta är som tegelstenar och dessutom är det serier på kanske 5 böcker. Då hinner man ju inte med något annat. Ska ta o kolla upp författaren. Ibland får man lust till en annan värld...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara 3 böcker i denna serie, så det känns ganska överkomligt. Ja, det kan vara intressant att få komma till en annan värld.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...