7 augusti 2018

Veckans topplista v.32: Årets bok

Johannas deckarhörna håller i veckans topplista där man varje vecka gör en topp 5 ett givet tema. Den här veckan är temat Årets bok och det passar mig perfekt.

Det är länge sedan jag var med i Veckans topplista, men nu kände jag att det var dags igen. Har alltid tyckt listorna har varit roliga, men jag saknade tid, motivation och ork att sätta mig ned och göra dem själv. Nu kommer jag förhoppningsvis ha mer tid till det, då jag ska vara tjänsteledig och börja skola i höst.

Jag har läst nästan alla böckerna som är nominerade, de jag har kvar är Kvinnan i fönstret av A.J. Finn och Den svavelgula himlen av Kjell Westö, som kommer bli läst snart. Mitt hjärtas oro av Malou von Sivers håller jag på med nu och det visar sig vara en positiv överraskning.

Här kommer en topp 5 över de bästa böckerna. Om ni vill läsa recensionen kan ni kolla under fliken Recensioner.

1. Den bästa av de nominerade böcker jag läst hittills är Husdjuret av Camilla Grebe. Jag gillade verkligen allt med boken: miljön, karaktärerna, fallet som de arbetade med. Det är en av de bästa böcker jag läst i år.

2. Annabelle av Lina Bengtsdotter tog mig med storm när jag läste den förra året. Intressanta karaktärer, ett bra driv och ett intressant mordfall på en liten ort. Precis en bok i min smak.

3. Stanna hos mig av Ayobami Adebayo är en stark och gripande bok som dessutom utspelar sig i Afrika. En vacker och sorglig berättelse som verkligen grep tag i mig.

4. Det var en överraskning att jag tyckte om Koka björn av Mikael Niemi så mycket. Där fångades jag verkligen av miljön och karaktärerna. Att den dessutom utspelar sig i mina "hemtrakter" Norrland är ett plus.

5. Mischling av Affinity Konar är en stark och gripande berättelser om ett par tvillingflickor i Auschwitz. Den är bitvis jobbig att läsa, men den ger en intressant inblick i 2:a världskrigets slutskede och vad människorna utsattes för.

24 kommentarer:

 1. Niemi är jag lite nyfiken på, gillar honom... björn var inte så gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Koka björn var det första jag läste av honom. Handlar väldigt lite om att koka björn, men det är en titel som man kommer ihåg.

   Radera
 2. Jag är enig om Stanna hos mig. Den finns även på min lista. Ser fram emot att läsa Koka björn så småningom. Mischling hoppar jag över, inte för att jag tror att den är dålig utan för att jag känner att jag inte orkar med en Auschwitzroman just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du tycker om Koka björn, det var en överraskning hos mig.

   Radera
 3. Mischling tyckte jag var intressant, men hade högre förväntningar. Stanna hos mig var också bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del handlade det nog om att jag bitvis tyckte språket var lite segt, men själva berättelsen gillade jag.

   Radera
 4. Mischling är jag nyfiken på och jag kommer nog att läsa den så småningom.

  SvaraRadera
 5. Mischling är en favorit, röstat på den och en till. Husdjuret och Stanna hos mig vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mischling är en riktigt stark berättelse och många av de nominerade böckerna har varit bra. Ska bli intressant att se vilken som vinner.

   Radera
 6. Mikael Niemi har jag läst tidigare, dock inte Koka björn, men jag har gillat det jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Koka björn är det första jag läst av honom. Jag är riktigt sugen på att läsa mer av honom, speciellt populärmusik från Vittula som jag hört många prata om.

   Radera
 7. Annabelle är den enda som även jag läst. Jag har läst tre andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annabelle var så bra! Tycker det är svårt att rangordna böckerna speciellt när det är så olika genres.

   Radera
 8. Husdjuret har jag inte läst men det kanske blir någon gång :)

  SvaraRadera
 9. blir lite nyfiken på Grebe. har bara läst Stanna hos mig av din lista. Annabelle tänkte jag dock läsa

  SvaraRadera
 10. Kul att du har hunnit läsa så många av de nominerade böckerna. Jag har inte några såna ambitioner men dina topp tre har jag läst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte räknat med att hinna läsa så många, men det är kul att ha gjort det.

   Radera
 11. Husdjuret och Annabelle har jag läst.

  SvaraRadera
 12. Vad roligt att ha läst så många av de nominerade böckerna! Jag har bara läst några stycken, men de har varit bra allihop. Mischling har jag inte läst, men har hemma och skall läsa. Det känns viktigt att läsa den.

  SvaraRadera
 13. Husdjuret läste jag härom dagen. Lättläst och mycket bra, perfekt bok i värmen.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...