18 augusti 2018

Skrik tyst så inte grannarna hör

Titel: Skrik tyst så inte grannarna hör
Originalets titel: -
Författare: Karin Alfredsson
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 367
Utgivningsår: 2017
Förlag: Bokfabriken
Utläst: 4/8

Handling
Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans. Du kanske ska flytta med till Afrika? Rogers erbjudande blir lösningen på den ekonomiska knipa Ellinor har hamnat i. Hon lämnar frisörsalongen och Stockholm och flyttar med till Zambia.

Efter ett liv i fattigdom i Lusakas slumområden får änkan Loveness ett liknande erbjudande. Siame är välklädd, snäll mot barnen och har en tjänstebostad hos svenska ambassadens biståndsråd. En riktig bostad. Med en dörr som går att låsa. Allt kommer att ordna sig. 


Tankar om titel och omslag

En stark titel, en som man kommer ihåg. Hemsk också, om man tänker på innehållet.

Mina tankar om boken
Jag och Camilla har läst en hel del av de böcker som är nominerade till Årets bok och nu har vi alltså läst Skrik tyst så inte grannarna hör. Jag har inte läst något av Alfredsson tidigare så det var en ny bekantskap för mig.

Man sugs direkt in i handlingen och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Trots att boken handlar om ett så hemskt ämne - mäns våld mot kvinnor - så är den lättläst. Alfredsson har själv erfarenhet av biståndsarbete och sättet hon beskriver arbetet på och Afrika känns trovärdigt och det känns precis som att detta kan hända i verkligheten. Boken blir jobbig att läsa, speciellt när man läser om hur de våldsutsatta kvinnorna behandlas, men samtidigt är det så viktigt att det skrivs om detta.

Även karaktärerna känns trovärdiga, Ellinor som känns lite naiv från början och hur hon bit för bit vänjer sig vid hennes mans beteende. Även Loveness är en intressant karaktär, hennes reflektioner på våldet sett ur hennes kulturs perspektiv. Det mest träffande och samtidigt obehagligaste porträttet är Roger, som från början verkar som världens bäste man, har ett bra jobb samtidigt som han är väldigt grym.

Jag gillar inblicken i den afrikanska kulturen och det sätt som man märker skillnaderna mellan Europa och Afrika, både när det gäller det  vardagliga livet men också samhällsproblem som t.ex. polisväsendet och attityden till kvinnor och våld. Det ger även en inblick i hur biståndsarbetet kan se ut och det är intressant att jämföra Skrik tyst så inte grannarna hör med Helena Thorfinns Innan floden tar oss som också handlar om biståndsarbete.

Om jag ska ha några invändningar är det att det ibland går lite för fort fram och att det finns karaktärer och händelser som hade kunnat utvecklats mer. Slutet känns ganska abrupt och utan att gå in på detaljer tycker jag att det känns lite enkelt på något vis då det inte ser ut så alla gånger i verkligheten.

Skrik tyst så inte grannarna hör är en stark, engagerande och viktig bok som väcker känslor. Detta var det första jag läste av Alfredsson, men det kommer bli mer läst av henne.

3 bra saker med boken: engagerande, den afrikanska kulturen, hur den tar upp kvinnornas situation

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är Vargnatts bokhylla, Enligt O och Hyllan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...