14 augusti 2018

Veckans topplista v.33: Böcker som var för långa

Jag hoppas på Veckans topplista den här veckan också, som Johanna håller i. Den här veckan är temat böcker som varit för långa.

Vad som är för långt kan nog vara lite olika. En bok behöver inte ha många sidor för att ändå vara för lång.

1. Först på listan är Elena Ferrantes Neapelkvartett. Nu håller jag i och för sig på och läser den sista boken, men jag tycker egentligen att alla delarna har varit för långa. Många sidor har det inte hänt något alls och som jag tycker har varit helt onödiga. För långt och segt helt enkelt.

2. Sedan har vi också hela Twilight-serien av Stephenie Meyer. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte var sådär jätteförtjust i böckerna. Framförallt den sista boken tyckte jag var för lång.

3. Ken Folletts historiska romaner är tegelstenar. De ligger på 800+ sidor och ännu mer. Böckerna är väl bra, men det är sällan en bok behöver vara så lång.

4. Främlingen av Diana Gabaldon är också riktigt lång och här gäller samma sak som med Folletts. Det är sällan en bok behöver vara så lång. Jag har fortfarande inte läst vidare i serien, trots att jag vill, men storleken på resterande böcker i serien avskräcker.

5. Här tyckte jag om boken, men storleken gör att man drar sig lite för att läsa dem. Jag tyckte verkligen om Kampen om järntronen av George R.R. Martin, men den är nästan för lång.

22 kommentarer:

 1. Ferrantes böcker upplevde jag inte för långa, njöt av varje sida...

  SvaraRadera
 2. Diana Gabaldon och George R R Martin skriver väldigt uttömmande båda två. Jag har läst Främlingen och Drakarnas dans, men nu följer teveserierna istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill se tv-serierna, men vill läsa boken först.

   Radera
 3. Jag håller med om Diana Gabaldon dock har jag precis läst ut den 3:e boken i serien och den var riktigt bra. Men nu har jag börjat se tv-serie säsongen först och läsa boken efteråt för dem är skrämmande långa och man måste ta en lång paus mellan dem.

  Håller med om Ken Follet älskade Svärdet och Spiran men vägrade läsa fortsättningen när även den kom ut som mini-serie!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara tagit mig igenom den första Gabaldon, har tänkt läsa vidare innan jag ser serien.

   Radera
 4. Jag har läst Ferrantes serie men upplevde inte att de var för långa men de är lite tjocka. Är egentligen inget stort fan av tegelstenar och för tjocka böcker men som du säger ibland är det ju andra faktorer än sidantalet som gör att böcker kan kännas för långa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukade tycka om tegelstenar, men har ändrat lite åsikt när jag inte läser lika mycket längre.

   Radera
 5. Ken Follett finns på min lista också

  SvaraRadera
 6. Jag har en Gabaldon i hyllan men drar mig för att läsa då den är så tjock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alla i serien, de blir bara tjockare och tjockare nästan.

   Radera
 7. har läst tre delar av Neapel - kvartetten trots att jag inte alls är begeistrad. Gabaldons böcker är ju alla jättetjocka. har inte läst någon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tvingar mig själv att läsa hela Neapelkvartetten bara för att jag har svårt att lämna saker oavslutade.

   Radera
 8. Jag kom med nöd och näppe igenom första boken av Ferrante. Var inte min sorts bok! Och Gabaldon och Martin hamnade på min lista också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma sak för mig, jag har svårt att se storheten med de böckerna.

   Radera
 9. Jag tänkte likadant om Gabaldons serie. Tog mig med möda igenom Främlingen och känner att jag nog inte orkar läsa fler...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äger alla böckerna, så jag borde läsa mer

   Radera
 10. Främlingen fick komma med även hos mig. Ken Folletts böcker älskar jag.

  SvaraRadera
 11. Funderade just på Folletts böcker till den här listan, men jag måste ha varit på långläsarhumör då jag läste dem, så de förblev utanför listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om hans böcker, men tycker fortfarande att de är väldigt långa.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...