1 augusti 2018

Den som stannar, den som går

Titel: Den som stannar, den som går
Originalets titel: Storia di chi fugge e di chi resta (2013)
Författare: Elena Ferrante
Översättare: Johanna Hedenberg
Serie: Neapelkvartetten #3
Antal sidor: 425
Utgivningsår: 2016
Förlag: Norstedts
Utläst: 19/7

Handling
Elena stöter under ett författarframträdande på Nino Sarratore som hon i hemlighet varit förälskad i under hela sitt liv. Lila har efter sitt misslyckade äktenskap börjat ett nytt liv med Enzo Scanno och bor med honom och sin son Gennaro i en förstad till Neapel. På kvällstid lär sig Lila allt hon kan om datorer och programmering för att på så sätt skapa sig en ny och bättre tillvaro.

Lila och Elena försöker var och en på sitt sätt navigera genom det italienska 70-talet med all dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Båda känner sig vilsna i den moderna världen och söker sig till varandra. Elena befinner sig i ett vägskäl i sitt äktenskap och Lila blir på nytt hennes förtrogna.


Tankar om titel och omslag

Egentligen inget speciellt om vare sig titel eller omslag. Gillar att titeln kan anspela på de två väninnorna. Plus också för att alla omslag i serien matchar.

Mina tankar om boken
Detta hör inte direkt till mina favoritböcker och det har tagit lång tid för mig att läsa den. Samtidigt så finns det en del saker som jag tycker om. En av anledningarna till att jag ändå fortsätter att läsa denna serie är lite för att försöka förstå varför den verkar ha tagit så många med storm.

Det som är mitt största problem med böckerna är själva vänskapen mellan Lila och Elena, som är väldigt central i boken. Jag har svårt att förstå vad som är så fantastiskt med deras vänskap. Dessutom har jag haft svårt för Lila som karaktär, men ska erkänna att jag ändå fått en lite annan bild av henne nu.

Den som stannar, den som går upplever jag som väldigt ojämn i tempot. Det är korta kapitel som tur är. Det kan gå flera kapitel utan att det händer speciellt mycket, bara för att det senare händer jättemycket på få sidor.

Jag är inte speciellt bekant med Italien eller dess historia. Denna handlar väldigt mycket om politik och arbetarnas situation i landet.

Nu är det bara en bok kvar i serien och visst tänker jag försöka ta mig an den också.

3 bra saker med boken: korta kapitel, annan kultur, arbetarnas situation

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Min fantastiska väninna
Hennes nya namn

Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Bokdamen och Hyllan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...