24 november 2018

The DUFF

Titel: The DUFF: Designated Ugly Fat Friend
Originalets titel: -
Författare: Kody Keplinger
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 320 med extramaterial
Utgivningsår: 2010
Förlag: Poppy
Utläst: 28/10

Handling
Seventeen-year-old Bianca Piper may not be the prettiest girl in her high school, but she has a loyal group of friends, a biting wit, and a spot-on BS detector. She's also way too smart to fall for the charms of man-slut and slimy school hottie Wesley Rush. But things aren't so great at home and Bianca, desperate for a distraction, ends up kissing Wesley. Worse, she likes it. Eager for escape, Bianca throws herself into a closeted enemies-with-benefits relationship with him.Until it all goes horribly awry. It turns out Wesley isn't such a bad listener, and his life is pretty screwed up, too. Suddenly Bianca realizes with absolute horror that she's falling for the guy she thought she hated more than anyone.

Tankar om titel och omslag

Den utgåva som jag har läst har nog filmomslaget. Brukar sällan gilla filmomslagen, hade varit snyggare om det bara varit texten. Gillar titeln, den är självförklarande.

Mina tankar om boken
Detta är en bok som jag och Camilla har läst tillsammans. Det var kul att få diskutera den. Jag har varit nyfiken på denna bok ett tag, inte minst på grund av att filmen var vad jag kan förstå väldigt framgångsrik.

Det var ett tag sedan jag läste på engelska, men jag kom in i boken med en gång. Jag gillar Biancas berättarröst, den lyckas vara både allvarlig, humoristisk och lite cynisk. Kapitlen är korta och lättlästa och det var ett härligt driv som gjorde att man vara ville läsa vidare och veta hur det gick.

Jag gillar också karaktärerna. På under 300 sidor lyckas Keplinger bygga upp levande karaktär. Från börjar verkade flera av dem stereotypiska, men senare fick karaktärerna mer djup. Speciellt Wesley som från början verkar vara den typiska tjejtjusaren, men som visar sig ha sina problem också. Bianca var en karaktär som jag gillade från början, hon hade integritet och var medveten om vad hon gjorde och varför hon gjorde vissa val.

The DUFF lyckas även belysa något av den utseendefixering som vi har i vårt samhälle och att man bör se ut på ett visst sätt för att passa in. Bianca bryr sig inte om de normerna och det är så befriande. Nyligen läste jag 30 dejter på 30 dagar där huvudpersonen blev dejtbar när hon fick en ny frisyr och snygga kläder och det kändes bara så fel. Visserligen var det i syfte att underhålla, men ändå så skavde det lite i mig under läsningen. Det blev därför något av en kontrast när jag läste The DUFF och hur den presenterade problemet kring utseendefixeringen.

Efter att ha läst boken är jag riktigt sugen på att se filmen, även om jag tror att den skiljer sig en del från boken. Vill man ha något underhållande kan jag definitivt rekommendera The DUFF.

3 bra saker med boken: lättläst, Bianca och händelseutvecklingen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare

Andra som bloggat om boken är Boktycke, Book Obsession och En blogg för bokugglor.

2 kommentarer:

  1. Var väldigt nyfiken på denna när den kom eller blev poppis, men sedan har jag nästan glömt bort den. Vi får väl se om den någonsin blir läst.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...