3 november 2018

Olycksbarnet

Titel: Olycksbarnet
Originalets titel: -
Författare: Malou von Sivers
Översättare: -
Serie: Såret #2
Antal sidor: 307
Utgivningsår: 2018
Förlag: Norstedts
Utläst: 20/10

Handling
Det har hunnit bli det glada tjugotalet i andra delen av Malou von Sivers personliga familjekrönika. Ute i världen finns en nyvaken optimism och utsikter om en större frihet. Men villan i Äppelviken är full av sorg. Axel Silversjös älskade hustru har dött i barnsäng. Edwin, den nyfödde sonen, blir olycksbarnet. Han som är orsaken till att idyllen slagits sönder.

Axel får nytt hopp när han träffar den unga och livsglada Hedvig. Återigen kan kärleken bli det som för honom till­baka till livet. Men kan han vända blicken från det förflutna, från den krossade drömmen till den nya vardagen?

Vi får följa Edwins uppväxt under trettio- och fyrtio­talet. Världen går från rus till oro, krigets skugga brer ut sig. Edwin får lida för sin fars inre kval och svär på att aldrig bli som honom. Han är rädd för att han har ärvt såret, som en förbannelse.


Tankar om titel och omslag

Tycker titeln är passande, men väldigt ledsam också. Tycker om omslaget och att det är i ungefär samma stil som den förra boken. Plus också för att det är så höstliknande.

Mina tankar om boken
Jag tyckte oväntat bra om den första delen, Mitt hjärtas oro, och var riktigt nyfiken på att läsa uppföljaren. Såklart hade jag hunnit få högre förväntningar på denna bok, då jag varit ganska ljumt inställd till den förra innan jag började läsa.

Man kommer lätt in i historien igen, det är lätt att följa med och man känner verkligen med karaktärerna. Miljöerna är vackert skildrade och det känns nästan som att man är där, det är så lätt att se allting framför sig.

Jag upplever Olycksbarnet som lite mer "hoppig" i handlingen, den utspelar sig under en längre tidsperiod och det blir bara avstamp i familjens liv. Mycket av boken handlar också om upptakten till 2:a världskriget.

Det är så lätt att känna med karaktärerna. Man lider verkligen med barnen och önskar att hela familjen ska få det bättre. Axel är en komplicerad karaktär, men en del av vad han gör på grund av sin sorg är helt klart inte okej.

Olycksbarnet är vackert skriven och det finns ett ständigt vemod. Det är så sorgligt att läsa om familjen Silversjö och deras liv. Boken slutade väldigt tragiskt och jag undrar verkligen vad som ska hända i nästa del.

Jag skulle uppmana dem som är skeptiska till Malou von Sivers att ändå ge hennes böcker en chans, de är väldigt läsvärda.

3 bra saker med boken: lättläst, miljöerna och familjeskildringen.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Mitt hjärtas oro

Här kan ni läsa en smakbit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Jennies boklista och Violens boksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...