18 november 2018

Min bokresa #14 - Andra världskriget

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie som hon kallar för min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. 

Andra världskriget är ett område som jag varit intresserad av, men självklart också förfärad över. På högstadiet arbetade vi ganska mycket med både första och andra världskriget och jag minns speciellt filmerna vi fick se. 

Jag har inte läst så många fackböcker om 2:a världskriget, mest skönlitteratur men som ofta bygger på sanna händelser. Jag tycker att det ständigt kommer ut nya böcker, och det känns som man knappt läst en bråkdel.

Jag har kollat lite i mitt recensionsarkiv och tänker helt enkelt skriva upp de böcker jag läst. Ska säga att jag har läst fler än dessa, men tar bara upp dem som jag tyckt bäst om. 

Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj är en av de bästa böcker jag läst i år. Den tog upp en del av historien som jag inte hade någon aning om. Så fascinerande, skrämmande och fin på samma gång. 

Jag har också läst Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Även den riktigt bra.

Jag har också läst Gryningsfeber av Peter Gardós som är baserad på historien om hans föräldrar. Riktigt gripande!

I somras läste jag Mischling av Affinity Konar, även den baserad på sanna historier. Riktigt bra den också, som dessutom var nominerad till Årets bok. 

Förra året läste jag Tårar i havet av Ruta Sepetys och det var för mig en av det årets bästa böcker. Även den baserad på sanna händelser. 

Jag läste också Guerneys litteratur- och potatisskalpajssällskap av Mary Ann Schaffer, en lite annorlunda brevroman om kriget. Den här även blivit film, som jag inte sett än. 

För något år sedan läste jag också om Annikta Thors bokserie En ö i havet. Tyckte nästan de var ännu bättre nu. 

Jag har också läst Boktjuven av Markus Zusak, som jag också tycker om. 

Före bloggens tid har jag också läst en del böcker om 2:a världskriget, den mest självklara är Anne Franks dagbok som vi läste i skolan och senare också såg en filmatisering av. 

3 kommentarer:

 1. När jag läser igenom din lista så kom jag ju på vilka jag har glömt (Gursnye ,,, och Boktjuven) och vilken jag skulle ha läst ( Tårar i havet).

  Kriget har inget kvinnligt ansikte hoppade jag över, tänkte den kommer med i en senare bokresa med biografier och memoarer ( fick inte riktigt kläm var jag skulle sätta in den i för kategori).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt man kommer på fler senare eftersom

   Radera
 2. Svetlana skriver intressant om kvinnor som varit i skuggan.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...