22 november 2018

Monstret i natten - Monstret på cirkusen - Monstret och människorna

Titel: Monstret i natten
Originalets titel: -
Författare: Mats Strandberg
Illustrationer: Sofia Falkenhem
Översättare: -
Serie: Monstret Frank #1
Antal sidor: 108
Utgivningsår: 2016
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 5/11

Handling
Boken handlar om Frank, en mörkrädd pojke som blir ett monster på sin nioårsdag. Han blir biten av en fluffig liten knähund, och blir ett slags varulv om nätterna - men den här varulven vill bara bli kliad bakom öronen och klappad på magen. Men människorna förstår inte. Rykten om ’attackerna’ sprider sig i den lilla staden Yrred, monstret blir allt större och farligare i folks fantasi och paniken växer. Och räddast av alla är nog Frank, som inte vågar berätta för någon att det är han som är monstret.


Betyg: 3/5


Titel: Monstret på cirkusen
Originalets titel: -
Författare: Mats Strandberg
Illustrationer: Sofia Falkenhem
Översättare: -
Serie: Monstret Frank #2
Antal sidor: 143
Utgivningsår: 2016
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 6/11

Handling
Frank har äntligen fått vänner i staden där han bor, men de är monster och han får inte berätta för någon om dem. Frank vill inget hellre än att hans två världar ska mötas, att monster och människor ska kunna leva tillsammans. Men människornas skräck för monster växer sig allt starkare. Allt ställs på sin spets när clownen Kryger kommer till stan. Han lovar att fånga monstren och tvinga dem att uppträda på hans kalaskuliga cirkus. 

Betyg: 3/5


Titel: Monstret och människorna 
Originalets titel: -
Författare: Mats Strandberg
Illustrationer: Sofia Falkenhem
Översättare: -
Serie: Monstret Frank #3
Antal sidor: 167
Utgivningsår: 2017
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 7/11

Handling
Människornas skräck har spridit sig i stan där Frank och hans monsterkompisar bor. Rädda stadsbor patrullerar gatorna på jakt efter monster. Tant Alice får hotbrev där hon kallas monsterälskare. Böcker om monster förbjuds och biblioteket rensas från farliga texter. Och mitt i alltihop försvinner Uvalisa, stans bibliotekarie. Den sista uppgörelsen kryper allt närmare.


Tankar om titlar och omslag

Gillar att titlarna följer ett mönster och alla börjar med monster. Gillar också omslagen, färgerna och detaljerna.

Mina tankar om böckerna
Jag har tidigare läst hela Engelsforstrilogin som Strandberg skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Dessutom har jag läst Färjan. Jag var inte riktigt sugen på att läsa skräck just för tillfället, men jag ville ha något lite lagom rysligt och framförallt något lättläst så då valde jag att läsa dessa böcker.

Hela trilogin är väldigt lättläst och jag kan tänka mig den är väldigt spännande, men kanske också lite otäck för yngre läsare. Jag gillar att hur väl sammanhållen böckerna är, den ena tar vid där den andra slutar. Plus också för att det finns påminnelser om vad som hänt i tidigare böckerna. Dessutom gillar jag illustrationerna.

Jag gillar Frank som är den huvudkaraktär man får följa, när han blir ett monster också. Det finns många fantasifulla karaktärer att känna med. Tycker Strandberg tecknar karaktärerna på ett fint sätt och att man lär känna dem väl under böckernas gång.

Som en äldre läsare lägger jag säkert märke till saker som yngre inte skulle göra, tänker t.ex. på rädslan för det okända innebär och vilka som är egentliga monster. Jag skulle kunna tänka mig att detta är en bra bok att läsa högt för barnen.

Sammanfattningsvis kan jag säga att trilogin om monstret Frank är underhållande och snabblästa böcker som nog passar den tilltänkta åldersgruppen perfekt.

3 bra saker med böckerna: passar många åldrar, fantasifull och underhållande

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Berättelser från Engelsfors
Cirkeln 
Eld
Färjan
Nyckeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...