17 januari 2019

Flickorna

Titel: Flickorna
Originalets titel: The Girls (2016)
Författare: Emma Cline
Översättare: Erik MacQueen
Serie: -
Antal sidor: 336
Utgivningsår: 2016
Förlag: Natur & Kultur
Utläst: 21/12

Handling
En sommar i Kalifornien 1969 förändras allt för fjortonåriga Evie Boyd. Det är i parken hon får syn på flickorna, en grupp med trassliga hår och smutsiga klänningar. De rotar i soporna efter mat och har något vilt över sig, men verkar samtidigt fria. När Evie några dagar senare stöter på dem igen får hon följa med till en ranch där den karismatiske "Russell" lever med sin "familj", unga kvinnor som dyrkar honom. Evie förälskar sig i en av flickorna, Suzanne. Hennes liv verkar under en period förtrollat, men någonting får fasligt fel och ett stort mörker drar allt närmare.

Tankar om titel och omslag

Jag gillar hjärtat på omslaget och den betydelse det har för bokens handling också. Enkel titel, men passande.

Mina tankar om boken
Flickorna har varit nominerad till årets bok, och ska jag vara ärlig så var det den enda anledningen till att jag började läsa den. Av någon oklar anledning har jag varit lite skeptisk till boken, men jag är inte sämre än att jag kan rätta mig. Den var betydligt bättre än vad jag hade väntat mig.

Jag fångades ganska direkt av språket och det flyt som finns i läsningen. Handlingen kommer igång snabbt och det är en bok man dras in i. Den lyckas både vara spännande och den tar upp intressanta och obehagliga teman, till exempel hur "svaga" människor lockas till något som ger dem en känsla av att tillhöra något större.

Den enda karaktär man får följa är egentligen Evie, både i nutid och hennes tid i Russells sällskap. Russell är en intressant karaktär, hur hon lyckas få människor att göra som han önskar och lockar dem. De andra flickorna lär man inte alls känna lika väl, men man får lite inblickar i hur de kan ha hamnat där.

Författaren har själv sagt att boken är inspirerad av Charles Manson och Mansonfamiljen. Jag har inte så bra koll på det, men kan ändå se de likheter som finns.

Bitvis tycker jag att Flickorna känns ganska otäck, framförallt när man märker hur Evie lockas och dras med i sällskapet och hur frånvaron av föräldrarna märks och faktiskt också påverkar Evies beteende. Det värsta av allt är nästan att det finns verkliga personer som lockar till sig oskyddade personer och styr och kontrollerar andra.

Nu i efterhand är jag riktigt nöjd över att ha läst denna bok, då den visade sig vara en betydligt bättre läsupplevelse än vad jag hade förväntat mig.

3 bra saker med boken: språket, lättläst och intressanta karaktärer

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare

Här kan ni läsa en smakbit ur boken.

4 kommentarer:

 1. Är väldigt sugen på att läsa den!

  SvaraRadera
 2. Vad kul att du gillade den ska försöka läsa den i år! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite förvånande. Hoppas du också tycker om den!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...