27 januari 2019

Min bokresa #23 - Nobelpristagare i litteratur

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie som kallas för min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan är temat nobelpristagare i litteratur.

Precis som en del andra bokfrälsta drömmer jag också om att läsa alla nobelpristagare i litteratur. Än så länge har jag inte alls lästa många, men det är några stycken i alla fall. Överraskande nog har flera av dem jag läst varit riktigt bra. Det beror kanske mest på mina förväntningar om att det ska vara tung och svår litteratur.

Det finns en mängd andra nobelpristagare jag skulle vilja läsa, en av dem står högst upp på listan är Sigrid Undset.

Selma Lagerlöf (1909)
Som liten lyssnade jag på Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige när min "farmor" läste den. Minns att jag tyckte det var väldigt mysigt. Som vuxen har jag dock inte läst något av henne.

John Steinbeck (1962)
Läste Vredens druvor för något år sedan, tyckte tyvärr inte alls om den även om den stundtals var intressant.

William Golding (1983)
Flugornas herre tyckte jag ganska bra om. Framförallt läste jag boken ur ett psykologiskt perspektiv och jag kunde fundera ganska mycket över karaktärernas val.

Doris Lessing (2007)
Har läst Det femte barnet, men inget mer av henne.

Svetlana Aleksijevitj (2015)
Jag gick in i Kriget har inget kvinnligt ansikte med noll förväntningar och det är en av de bästa läsupplevelserna jag haft. Tvingat flera i min närhet att läsa den och pratat om den oavbrutet.

Kazuo Ishiguro (2017)
Läste Återstoden av dagen och tyckte även förvånansvärt bra om den. Gillade stämningen i boken. Fick dessutom väldigt mycket Downton Abbey-känslor, vilket jag tror hjälpte till.


2 kommentarer:

  1. Jag har ju ännu inte läst något av J Steinbeck, men hade tänkt läsa Öster om Eden, och kanske ska hålla den planeringen om du inte gillade Vredens druvor så jag hoppas jag har bättre tur med den boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tappade lite sugen på Steinbeck, men många andra verkar ju gilla honom.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...