17 mars 2019

Min bokresa #30 - Fantasy (High-, epic-, klassisk-)

Camilla på mitt bokintresse har en inläggsserie som kallas för min bokresa och som varje vecka har ett tema. Den här veckan är temat fantasy.

Jag gillar att läsa blandat och det blir också en del fantasy. Största delen är kanske riktad mot YA-hållet och ungdomar.

När jag var lite yngre läste jag inte alls speciellt mycket fantasy, men jag har börjat läsa mer och mer fantasy.

Fantasy är ju en väldig bred genre, men jag ska försöka plocka fram en del av vad jag läst. Jag har skrivit upp ganska mycket av vad jag läst, men jag har glömt en del av vad jag läste när.

Jag läser mest fantasy som är riktade till YA såsom Stephanie Garber, NK Jemisin, Sarah J Maas, Siri Pettersen och Sabaa Tahir. Alla dessa har skrivit böcker som jag tyckt om och som jag dessutom läst ganska nyligen.

Jag har läst betydligt mindre fantasy som är riktade till vuxna. Jag har läst första delen i Game of Thrones och tyckte den var riktigt bra men jag känner inte riktigt för att läsa böcker av den storleken just nu. Förra året läste jag även en bok av Brandon Sanderson som verkligen föll mig i smaken.

Gemensamt med alla dessa författare är att de har skapat intressanta världar och har en handling som inte blir alltför komplicerad att hänga med i. Sedan är de också duktiga på att beskriva världen och hur exempelvis magin är uppbyggd och hur samhället ser ut. Av dessa författare är det två som verkligen sticker ut, Jemisin och Sanderson. Jemisin för hennes sätt att berätta och Sanderson som förklarar sin värld på ett fantastiskt  bra sätt.

2 kommentarer:

  1. Åh tänkte varken på Garber eller Jemisin (eller Pettersen eller Saaba Tahir). Som alla har skrivit bra fantasy. Fast det kanske är förståeligt för jag har läst så många så de försvinner i mängden av alla andra. Fantasy är verkligen en genre jag gillar, för de spännande världarna och handlingarna och karaktärerna som författarna skapar.

    SvaraRadera
  2. Precis, författarna har ju en enorm frihet när det gäller själva världen. Det är ju bara fantasin som sätter gränserna.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...