16 mars 2019

The Obelisk Gate

Titel: The Obelisk Gate
Originalets titel: -
Författare: N.K. Jemisin
Översättare: -
Serie: The Broken Earth #2
Antal sidor: 410
Utgivningsår: 2016
Förlag: Orbit
Utläst: 17/2

Handling
The season of endings grows darker as civilization fades into the long cold night. Alabaster Tenring – madman, world-crusher, savior – has returned with a mission: to train his successor, Essun, and thus seal the fate of the Stillness forever.

It continues with a lost daughter, found by the enemy.

It continues with the obelisks, and an ancient mystery converging on answers at last.

The Stillness is the wall which stands against the flow of tradition, the spark of hope long buried under the thickening ashfall. And it will not be broken.


Tankar om titel och omslag
Inget speciellt att säga vare sig om titel eller omslag. Gillar den lila tonen på omslaget.

Mina tankar om boken
I somras läste jag den första delen i denna serie efter tips av Camilla, och den tyckte jag riktigt bra om. Därför bestämde vi oss för att vi skulle läsa fortsättningen tillsammans.

I början hade jag lite svårt att komma in i boken då jag hunnit glömma en del från den första boken. Jag hittade en bra sammanfattning och sen gick det lättare. Jemisin har en väldigt speciell berättarstil och antingen tror jag man gillar den eller så gillar man den inte alls. Hon skriver delar av boken i du-form, vilket inte är så vanligt. För min del tog det ett litet tag att komma in i det,men när man vande sig gick det bra. Jemisin behärskar det skrivsättet och tillför också en extra krydda till boken.

The Obelisk Gate är kanske inte lika händelsefull som den föregående boken, men däremot får man veta  mer om både den värld vi befinner oss i och framförallt får vi lära oss mer om "stone eaters" och vad Nessuns uppgift är.

De huvudkaraktärer känns i allra högsta grad mänskliga, de är inte några supermänniskor och gör misstag. Det känns lite uppfriskande att läsa fantasy som inte har den stora hjälten. Jag vill inte berätta om handlingen alltför mycket, men det är en stark uppföljare.

Andra delar av boken berättas ur dotterns perspektiv, och med tanke på hur den delen slutade ska det bli väldigt intressant att läsa den avslutande delen.

3 bra saker med boken: berättarstilen, världen och språket

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
The Fifth Season

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...