9 mars 2019

Varför jag inte längre pratar med vita om ras

Titel: Varför jag inte längre pratar med vita om ras
Originalets titel: Why I'm No Longer Talking to White People About Race (2017)
Författare: Reni Eddo-Lodge
Översättare: Karin Lindqvist
Serie: -
Antal sidor: 192
Utgivningsår: 2018
Förlag: Modernista
Utläst: 20/2

Handling
För några år sedan började journalisten Reni Eddo-Lodge blogga om sin frustration över debatten om rasism i Storbritannien. I ett inlägg med rubriken Varför jag inte längre pratar med vita om ras skrev hon ut sin ilska över det faktum att det offentliga samtalet formuleras och kontrolleras av dem som aldrig själva direkt påverkats av rasism: vita människor. Hennes text slog an en känslosträng, och läsare från hela världen strömmade till för att bidra med egna erfarenheter.
Reni Eddo-Lodge bestämde sig för att gräva efter de utsatta känslornas kärna. I Varför jag inte längre pratar med vita om ras utforskar hon den så ofta utraderade svarta historieskrivningen. Och skärskådar den benhårda länken mellan klass, kön och ras. Resultatet är en brännande och nödvändig studie i strukturell rasism på 2000-talet.


Tankar om titel och omslag
Gillar det enkla stilrena omslaget. Titeln är medvetet provocerande och väcker intresse.

Mina tankar om boken
Från början var jag inte så intresserad av att läsa denna bok, men när jag hade fått den rekommenderad till mig så bestämde jag mig för att läsa den ändå, den är ju inte speciellt lång heller.

Ras och rasism är ett känsligt ämne, och efter att ha läst Varför jag inte längre pratar med vita om ras så har jag väl kanske fått en tydligare bild av hur rasism påverkat allt i vårt samhälle och är också mer medveten om de priviliegier jag har som vit.

Boken är stundtals lite obekväm att läsa, den tvingar en att stanna upp och fundera. De delar som jag tyckte var mest intressanta var kapitlet som handlade om strukturell rasism och feminism och ras.

Av förklarliga skäl handlar denna bok om Storbritanniens förhållande till ras och rasism, men dessa mönster är nog inte helt unika bara för det landet.

Varför jag inte längre pratar med vita om ras är en intressant och engagerande bok och som utmanar min egen syn på ras och rasism, och det kan man ju säga är ett gott betyg.

3 bra saker med boken: utmanande, intressant och informativ

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

2 kommentarer:

  1. intressant bok, inte skrivits mycket om England, bra att boken lyfter detta:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/10/varfor-jag-inte-langre-pratar-med-vita.html

    SvaraRadera
  2. Här är en annan bok under samma tema som jag skulle vilja läsa
    https://www.goodreads.com/book/show/43708708-white-fragility

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...