2 mars 2019

Spökstaden

Titel: Spökstaden
Originalets titel: Hollow City (2014)
Författare: Ransom Riggs
Översättare: Jan Risheden
Serie: Miss Peregrine's peculiar children #2
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2014
Förlag: Rabén och Sjögren
Utläst: 6/2

Handling
Efter att ha klarat sig från Miss Peregrines ö, flyr Jacob med sina nya vänner till den märkliga staden London. Där träffar de en farlig galning som heter Caul. Han visar sig vara bror till Miss Peregrine och han är ute efter barnens krafter. Jacob är den enda som kan rädda sina vänner från en säker död.

Tankar om titel och omslag
Älskar omslaget! Så vackert och spöklikt på samma gång. Lite mer fundersam till titeln, tycker inte den har så mycket med själva boken att göra. Kan tänkta mig att det är översättningen som ställer till det.

Mina tankar om boken
Jag tycker oerhört mycket om den första delen, Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, men det är flera år sedan jag läste den. Man vad är det man brukar säga, bättre sent än aldrig...

Av förklarliga skäl har jag glömt en del från den första boken, men det gick ändå snabbt att komma in i boken. Ett plus var också att det fanns ett persongalleri med bilder och vilka förmågor de olika barnen hade. Man hamnar verkligen mitt i äventyret och det är ett ganska högt tempo i boken.

Karaktärerna gillar jag, framförallt att barnen håller ihop och hur alla har användbara förmågor. Samtidigt som de är rädda så är de ändå väldigt modiga och försöker hjälpa varandra, även om det självklart uppstår konflikter. Sättet som vänskapen skildras på är nog en av de saker jag tycker bäst om med boken.

Man färdas verkligen i tid och rum när man läser Spökstaden. Huvuddelen av boken utspelar sig i London och under blitzen. Miljöskildringarna känns levande och är lätta att se framför sig. Självklart hjälper alla fotografierna till, de förhöjer verkligen boken.

Jag hade inte riktigt väntat mig den vändningen som kom på slutet så nu ser jag fram emot att läsa den sista delen i den ordinarie trilogin. Förhoppningsvis dröjer det inte flera år innan dess.

3 bra saker med boken: spännande, fotografier, vänskapen

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...