29 oktober 2016

Mörk jord

Titel: Mörk jord
Originalets titel: Blacklands (2009)
Författare: Belinda Bauer
Översättare: Ulla Danielsson
Serie: Exmoor #1
Antal sidor: 275
Utgivningsår:  2011
Förlag: Modernista 
Utläst: 1/10

Handling
För arton år sedan försvann Billy Peters. Hela byn tror att han blev mördad - seriemördaren Arnold Avery har ju trots allt erkänt att han mördade sex andra barn och grävde ner dem på den ödsliga heden. Men Billys mor vägrar tro att han är död. Varje dag står hon vakt vid fönstret och väntar, medan familjen faller sönder omkring henne.

Och varje dag efter skolan gräver tolvårige Steven ute på Exmoorheden. Han har nämligen bestämt sig för att rädda sin familj från morbror Billys spöke. Om det så innebär att han måste gräva upp och visa mormor skelettet efter hennes mördade son. Så tar han även nästa steg - Steven skriver brev till psykopaten Arnold Avery i fängelset.

Brevet blir början på en livsfarlig katt-och- råtta-lek mellan ett desperat barn och en uttråkad seriemördare. En lek som kommer att få mycket värre konsekvenser än Steven någonsin kunnat föreställa sig.


Mina tankar
Runt om på olika bloggar jag jag sett att många verkligen har hyllat Belinda Bauers böcker och jag har länge varit nyfiken på hennes böcker. Jag är så glad att jag äntligen läste något av henne! För det här var verkligen något som föll mig i smaken.

För det första så vad handlingen väldigt lockande och jag var fast redan efter de första sidorna. Handlingen är väldigt spännande och jag läser hela tiden med en klump i halsen och med en känsla av rädsla för lilla Steven. Spänningen är väldigt krypande och stegras sakta hela tiden så att det nästan blir jobbigt att läsa. Hela katt-och-råtta-leken mellan Steven och Avery var något som jag verkligen tyckte om och skapade ett otroligt driv i berättelsen.

Till skillnad från många andra kriminalromaner förekommer det inga poliser eller andra människor som ska utreda något brott, utan här får man följa både lilla Steven med sin trasiga familj och Averys liv i fängelset. Jag tycker mycket om karaktärerna, men förfäras faktiskt över de vuxna människor som finns runtom Steven och hur ingen av de ifrågasätter eller gör någonting.

Sedan måste jag säga att Bauers sätt att beskriva stämningar och miljöerna är väldigt fångade. Det är lätt att se de ödsliga hederna framför sig under läsningens gång och man grips verkligen av hela berättelsen.

I mitt tycke är boken också helt lagom lång, en del böcker brukar bli utdragna mot slutet och man tappar litet av intresset, men inte i denna inte!

Jag är väldigt imponerad av Bauers debut Mörk jord och jag ser med spänning fram emot att läsa mer av henne.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Belinda Bauer ingår i min Boktolva. Mörk jord ingår också i Spänningsutmaningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...