4 oktober 2016

Veckans bokbloggsfråga - Vecka 40

Bild lånad av barnboksbloggen
Det är helt otroligt vad veckorna går fort! Känns nästan som man inte hänger med! I alla fall har jag varit ledig idag och det var så skönt. Dessutom var det jättefint höstväder, så jag passade på att gå ut och gå en rätt rejäl promenad och hann också med ett besök på second hand. Nu över till bokbloggsfrågan

Vad föredrar du, att läsa realistiska böcker som du lätt kan känna igen dig i, att läsa realistiska böcker om svunna tider eller främmande miljöer att drömma dig bort i eller att läsa fantasy eller liknande böcker om andra världar, magi och övernaturliga fenomen?  

När det kommer till min läsning är den ibland rätt så varierad, så mitt svar på frågan skulle vara att jag helt enkelt vill blanda mellan realism och fantasy. Visst är det roligt att läsa böcker som känns realistiska, men det kan också vara kul att få drömma sig bort till en helt annan värld som ser helt annorlunda ut. 

Det som är viktigast för mig i en bok är ju såklart handlingen och karaktärerna, men även miljön spelar en stor roll. Jag tycker också mycket om historiska romaner och att kunna fantisera om hur de levde och hade det förr i tiden. 

Sen kan jag också tycka det är spännande att läsa böcker som utspelar sig i framtiden. Det är en spännande och lite skrämmande tanke och jag tycker det är intressant att få en inblick i hur vissa författare tror att vårt samhälle skulle kunna se ut.

Själva genren fantasy är jag egentligen inte så bekant med, men jag har ändå läst en del böcker inom den genren. Jag har bara läst några enstaka high fantasy-böcker (typ Game of Thrones) och det har varit väldigt bra. Men den fantasygenre som jag nog är mest förtjust i är urban fantasy, alltså egentligen böcker som utspelar sig i vår värld men med magi och övernaturliga fenomen. 

Det känns inte direkt som att jag kan välja det ena över det andra, utan jag tycker om att blanda och varje genre har ju sin egen tjusning så mycket beror nog på vad man vill läsa just då. 

10 kommentarer:

 1. Jag har inte läst många fantasy böcker alls... om ens någon.

  SvaraRadera
 2. Men ja det du nämner på slutet om urban fantasy är nog det jag blivit nyfiken på, magisk realism, men det är ändå inte riktigt samma... ibland är det svårt att definiera :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det håller jag med dig om! Fantasy är en väldigt bred genre och det finns många sub-genres :)

   Radera
 3. Jag tror också på en blandning, då får man det bästa från alla hall :)

  SvaraRadera
 4. Fantasy har ett väldigt bibliotek av utbud i form av sub-genres. Jag kan ändå känna att människor är allt för snabba på att döma ut genren som stort eftersom de oftast greppat efter den första bästa high fantasy-titeln de hittat, och finner att den inte alls är i deras smak. Jag har själv liknande erfarenheter av tex deckare, en genre som jag fann otroligt ointressant tills jag hittade de med mer skräck- och övernaturliga influenser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det finns så många olika sub-genres och ofta kan man hitta en viss typ som passar en :)

   Radera
 5. Jag blandar också rätt friskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad man är sugen på att läsa varierar ju :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...