1 juni 2018

En andra chans

Titel: En andra chans
Originalets titel: Still Me (2018)
Författare: Jojo Moyes
Översättare: Helen Ljungmark
Serie: Me Before You #3
Antal sidor: 480
Utgivningsår: 2018
Förlag: Printz Publishing
Utläst: 20/5

Handling
Louisa Clark kommer till New York, redo att börja ett nytt liv och säker på att hon kan omfamna det nya äventyret och hålla förhållandet med Ambulans-Sam levande trots de tusentals mil som skiljer dem åt. Hon kastas in i den superrika familjen Gopniks värld: Leonard och hans mycket yngre andra hustru, Agnes, samt en oändlig räcka personal och löst folk. Lou är fast besluten att få ut mesta möjliga av upplevelsen, och kastar sig in i sitt jobb och New York-livet i den priviligierade världen.

Innan hon förstått vad som hände, beblandar sig Lou med New Yorks absoluta societet, där hon träffar Joshua Ryan, en man som bär med sig en viskning av hennes för förflutna. Lou försöker hålla ihop sina båda världar, och känner att hon måste hålla hemligheter inte bara sina egna som kan orsaka katastrofala förändringar i hennes liv. Och när allt ställs på sin spets måste hon fråga sig: Vem är Louisa Clark? Och hur stillar man ett hjärta som bor på två platser?
 


Tankar om titel och omslag

Sådär förtjust i titeln, föredrar den engelska. En andra chans känns inte som den märker ut sig på något sätt och jag tycker det är svårt att förstå att den hänger ihop med de övriga böckerna i serien. Gillar däremot typsnittet och de rosa, somriga tonerna.

Mina tankar om boken
Jag fullkomligt älskade den första  boken, Livet efter dig och jag tyckte egentligen inte att det var nödvändigt med två uppföljare. Men jag är en sådan som vill avsluta sådant jag påbörjat, och det gäller bokserier också.

Arvet efter dig tyckte jag trots allt var ganska bra och efter att ha smält En andra chans lite så tycker jag även den är ganska bra. Den når inte alls upp i samma nivå som Livet efter dig, men jag tycker om att återse Louisa och hennes kaotiska familj.

Jag gillar blandningen mellan humor och det mer allvarliga. Under den lite lättsamma utan finns det också ett allvar som jag uppskattar. Jag skrattar högt vid familjesammankomsten när Louisas familj för första gången för möta Treenas vän och de kulturkrockar Louisa möter när hon först kommer till New York.

Jojo Moyes är duktig på att beskriva karaktärer, jag tycker särskilt om skildringarna av Treena (Louisas syster) och Margot De Witt och hennes hund Dean Martin. Däremot har jag lite svårt för både Louisa och Sam och framförallt deras förväntningar på varandra och varför det ska vara så svårt att prata med varandra.

Mycket av boken utspelar sig i New York, och utan att ha varit där, är det ändå lätt att se staden och dess människor genom Louisas ögon.

Jag tycker det är intressant att läsa om Louisas krävande arbete och hur de behandlas av sina arbetsgivare och den krock som blir när Louisa får en inblick i det lyxiga livet i New York.

Däremot tycker jag att En andra chans är alldeles för lång och att det blir lite utdraget ibland. Med det sagt så är det fortfarande en underhållande bok och jag tyckte mycket om att få återse karaktärerna.

3 bra saker med boken: karaktärerna, humorn och arbetet

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Livet efter dig
Arvet efter dig

Andra som bloggat om boken är Jennies boklista, Stories from the city och hyllan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...