6 oktober 2018

Bara tre ord

Titel: Bara tre ord
Originalets titel: Simon vs the Homo Sapiens Agenda (2015)
Författare: Becky Albertalli
Översättare: Ylva &  Eva Kempe
Serie: Creekwood #1
Antal sidor: 270
Utgivningsår: 2016
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 15/9

Handling
Simon Spier är sexton år gammal - och gay, men det är det ingen som vet. Förutom hans nätflirt Blue. När några av Simons mejl till Blue hamnar i orätta händer riskerar Simons hemlighet att avslöjas. Typ för hela skolan. Nu måste han hitta ett sätt att förhindra att ryktet sprids, eller komma ut självmant, innan hela hans värld rämnar. Risken finns att han kastar bort sin chans att bli lycklig med Blue, den mest bedårande killen han aldrig träffat.

Tankar om titel och omslag

Kärt bart ha många namn kan man säga, första gången den kom ut i Sverige hade den titeln Bara tre ord, men i och med filmversionen har boken nu boken gett ut på svenska igen med titeln Love, Simon och på engelska heter den Simon vs the Homo Sapiens agenda. Det är lite förvirrande. Jag föredrar den engelska och den nya svenska titeln, tycker det speglar bokens innehåll på ett bättre sätt. När det kommer till ust det här omslaget så är det väl helt okej, men jag gillar inte riktigt den röda cirkeln med titeln på boken.

Mina tankar om boken
Den här boken har ju varit väldigt populär på Booktube och i somras kom det även en film baserad på boken. Jag har länge varit intresserad av att läsa boken, och nu läste jag och Camilla den tillsammans.

Jag tycker om handlingen, det är en bra mix av både lite mer roliga episoder men det finns även mycket allvar och tar upp viktiga saker. Den handlar mycket om relationer av olika slag: den mellan barn/föräldrar, kompisar, syskon och så vidare. Jag vill inte gå in på detaljer för då känns det som att jag riskerar att spoila och det vill jag inte. Vad som är gemensamt för relationerna är hur fint och trovärdigt de skildras. De relationer som jag tyckte var bäst att läsa om är den mellan Simons kompisar och så Simons relation med sina föräldrar.

Något som jag också är riktigt förtjust i är mejlen mellan Simon och Blue. Hur de lär känna varandra utan att känna varandra i verkligheten och hur deras relation utvecklas. Det finns flera kapitel där man läser deras konversationer och det är så fint.

Språket är lättillgängligt och lättläst och det är en bok som går snabbt att läsa. Trots sina relativt få sidor så ryms det mycket innehåll i Bara tre ord.

Jag gillar verkligen  nästan alla karaktärerna, både de man lär känna riktigt väl men också bikaraktärerna i exempelvis teatersällskapet. Även bikaraktärerna har egenskaper som gör att de känns komplexa, de har drag som gör att de inte blir till stereotyper.

Till skillnad från många andra Young adult-böcker så har Bara tre ord närvarande föräldrar som bryr sig om sina barn. Det är fint att även få en inblick i deras familjedynamik.

Bara tre ord har ett vackert språk och det finns många fina citat man skulle kunna plocka ut. Det finns också mycket att diskutera kring, både om normer, stereotyper och hur vårt samhälle ser ut.

Becky Albertalli utmanar verkligen normerna  och vad som ses som normalt. Bara tre ord är en bok som jag verkligen rekommenderar, den skildrar ett viktigt och svårt ämne på ett lättsamt sätt.


"Vit borde inte vara normen, lika lite som hetero borde vara det. Det borde inte ens finnas någon norm." (239)

3 bra saker med boken: fint berättad, karaktärerna och mailen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som har bloggat om boken är Nellons bokblogg, Boktycke och Carolina läser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...