7 oktober 2018

Min bokresa #8 - Klassiker

Nu när jag har gjort dagens "måste" att baka bullar tänkte jag sätta mig ner och delta i bokresan som Camilla på Mitt bokintresse håller i. Den här gången är temat klassiker.

Klassiker är en genre som jag ibland kan vara lite tudelad till. En del är riktigt bra och står emot tidens tand,medan en del andra inte gör det. När jag hör ordet klassiker tänker jag också på gammal, mossig litteratur som är svår att ta sig igenom. Så behöver inte vara fallet.

Jag har inte alls läst jättemånga klassiker, men har läst en del i alla fall. Gemensamt för dem är att jag när jag väl har läst dem så har jag tyckt om dem.

Jag skulle gärna vilja testa läsa något av de klassiska ryssarna någon gång. Och så har jag läst en del böcker som jag hoppas blir framtida klassiker, t.ex Svetlana Aleksijevitj, Chimamanda Ngozi Adichie och Markus Zusak.

Astrid Lindgren läste jag en del när jag var yngre. De böcker jag minns bäst är Pippi och så Saltkråkan. För något år sedan läste jag också hela Narnia-serien av C.S Lewis.

Utöver det har jag också läst 1984, Vredens druvor och Flugornas herre. Av de tre var nog den mest intressanta Flugornas herre. I mitt tycke var den relativt seg att läsa, men det var intressant att läsa om barnen beteende. 1984 är en skrämmande skildring och som nog känns extra aktuell idag. Vredens druvor var intressant, men jag har själv svårt att förstå dess storhet.

Den enda svenska klassiker som jag har läst är nog Mor gifter sig av Moa Martinson, den läste jag i gymnasiet och analyserade ur ett feministiskt perspektiv. Den var intressant att både läsa och analysera, men själva analysen tog lite av glädjen ur boken. Jag vill läsa fler klassiker och jag har exempelvis Utvandrar-sviten i bokhyllan oläst.

Jag har också läst några av Jane Austens böcker och så har jag läst Svindlande höjder av Emily Brontë. Svindlande höjder är nog min favoritklassiker, det står i kontrast till Austens verk som jag också tycker om.

Jag räknar att Agatha Christie hör till de klassiska författarna. Jag har läst några böcker av henne också och tycker det är lite hemtrevligt att få besöka hennes böcker ibland.

Något som jag tycker är kul är att det ofta görs moderna versioner av klassiker, t.ex. Curtis Sittenfeld som skrev en modern Stolthet och fördom med namnet Sanning och skvaller. Jag älskade verkligen den boken, läsglädje från första till sista sidan och jakten efter referenser till originalverket.

Några kanaler på Youtube har också gjort moderna vlogg-versioner med skådespelare av både Stolthet och fördom och Emma. Stolthet och fördom har jag sett i efterhand, men Emma följde jag i realtid. Tänker länka de första avsnitten av de båda serierna härunder.




Jag skulle gärna vilja läsa fler klassiker, tycker det är kul att utmana sin läsning ibland. Och jag har ju många klassiker kvar att upptäcka.

4 kommentarer:

  1. Oh Emma har jag inte sett! Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa, och när jag läser dina inlägg kommer jag alltid på något som jag har glömt i mitt inlägg, Tex Narnia.
    Håller med dig om de framtida klässikerna du skrev om. Och det finns så många klassiker som man inte har läst, tex jag har inte läst Vredens druvor eller 1984 ännu.
    De där booktube (retellings) eller moderna tolkningar som du skrev, har sett att den om Stolthet och fördom fanns, men har inte sett den. Måste någon gång se bägge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min favorit var Emma approved, men den andra är bra också.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...