9 oktober 2018

Nyfiken på: Ett jävla solsken

Handling
Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet

Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.


Varför jag vill läsa den
Från början var jag inte så intresserad av att läsa den, om jag ska vara ärlig. Men när den senare blev nominerad och vann Augustpriset 2017 så  blev jag genast mer nyfiken. Jag brukar ju också försöka att blanda min läsning lite och läsa biografier och facklitteratur ibland och Ester Blenda Nordström verkar som en riktigt intressant person.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...