6 december 2018

Darktown

Titel: Darktown
Originalets titel: Darktown (2016)
Författare: Thomas Mullen
Översättare: Claes Göran Green
Serie: Darktown #1
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2018
Förlag: Historiska media
Utläst: 14/11

Handling
Atlanta 1948. På ena sidan tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet och på andra sidan ligger Darktown. Här bor nästan bara afroamerikaner och det är detta område som stadens första svarta polisstyrka får i uppdrag att bevaka.

När en fattig svart kvinna mördas i Darktown efter att ha setts tillsammans med en vit man är det ingen som bemödar sig om att hitta den skyldige. Förutom Boggs och Smith, två svarta poliser med skilda bakgrunder. De kommer att riskera både sina jobb och sina liv i jakten på mördaren.


Tankar om titel och omslag

Jag gillar verkligen omslaget på boken, tycker det fångar innehållet så bra.

Mina tankar om boken
Jag såg en recension av denna hos Vargnatts bokhylla och intresserade mig för boken då. Av en slump såg jag att biblioteket hade fått hem denna och skyndade mig att låna den.

Jag är så kluven till Darktown, jag både gillar den samtidigt som jag hade lite problem under läsningens gång. Det tog ganska lång tid för mig att komma in i boken och den kändes lite seg och bitvis tyckte jag språket var lite omständigt och krångligt. Ändå så gillade jag själva historien.

Det som man läser känns tyvärr väldigt verklighetstroget, miljöerna är så bra tecknande att det nästan känns som man är på plats i Atlanta. Den utbredda rasismen och segregationen är skrämmande att läsa om och hur den svarta befolkningen behandlas.

Under bokens gång får man följa flera karaktärer, de som jag tycker bäst om är de svarta polismännen Boggs och Smith som i hemlighet tar upp jakten på en mördare och med det utsätter sig för stora risker. Samtidigt som man för följa den nya polisstyrkan får man också följa några av de vita, äldre poliserna. Att läsa om hur de behandlar den svarta befolkningen, utnyttjar och misshandlar dem och den rasism som de ser som något naturligt är så oerhört skrämmande. Det värsta av allt är väl att det fortfarande finns folk som har sådana åsikter.

Själva mordhistorien hamnar ganska mycket i bakgrunden och det tar en stund innan den tråden kommer igång. Det är en mörk och tragisk historia man får ta del av där priset är högt för alla inblandade.

Darktown är en mörk och verklighetstrogen historisk roman som tar upp väldigt intressanta ämnen. Däremot hade jag som sagt lite svårt med språket, men själva historien man fick ta del av var riktigt bra.

3 bra saker med boken: miljön, verklighetstrogen och mordgåtan

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Här kan ni läsa en smakbit ur boken.

Andra som bloggat om boken är bland annat Läsåret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...