8 december 2018

Percy Jackson och monsterhavet

Titel: Percy Jackson och monsterhavet
Originalets titel: Percy Jackson and the Sea of Monsters (2006)
Författare: Rick Riordan
Översättare: Torun Lidfeldt Bager
Serie: Percy Jackson #2
Antal sidor: 307
Utgivningsår: 2007
Förlag: Bonnier Carlsen
Utläst: 23/11

Handling
Percy har knappt hunnit hämta sig från förra sommarens blixtjakt, innan han hamnar i ett nytt svindlande äventyr! Den här gången med havsmonster, sirener och andra mytologiska figurer. Hans mål är att rädda sina kompisar och sommarlägret från undergång, men för att kunna göra det måste han hitta det gyllene skinnet, som en grym cyklop har lagt beslag på. Samtidigt flåsar andra odjur honom i hälarna, de vill gärna se att han misslyckas.

Tankar om titel och omslag

Inte så mycket att säga om titeln, den är självförklarande. Jag föredrar däremot de nyare svenska omslagen, men detta funkar också. Det är ju trots allt innehållet som är det viktigaste.

Mina tankar om boken
Enligt bloggen är det lite drygt två år sedan jag läste den första delen. Jag har alltid haft ett problem med att avsluta serier, medan jag är expert på att påbörja serier och så glömmer jag liksom bort andra böcker som jag också vill läsa.

Jag tyckte mycket om den första och allt som jag gillade med den återkommer i Percy Jackson och monsterhavet. Det är lättläst, otroligt roligt och spännande. Vad som jag kanske gillar mest med dessa böcker är världen som Riordan bygger upp. Det är en värld som liknar vår, men där de gamla grekiska gudarna fortfarande lever. Det är så fantasirikt och gör hela boken så underhållande. Det är verkligen en bok man läser med ett leende på läpparna och som också bjuder på många skratt.

Karaktärerna känns kanske lite väl mogna för sin ålder, men å andra sidan så är de halvgudar så det är kanske inte så konstigt. Jag gillar att man får upptäcka världen tillsammans med Percy och man får också några ledtrådar till vad som kan komma att hända i andra böcker.

Percy Jackson och monsterhavet är lättläst och den har ett högt tempo och den var svår att lägga ifrån sig. Man ville ju hela tiden veta vad som skulle hända och vägen dit var fartfylld och spännande.

Det som gör att jag uppskattar dessa böcker så mycket är nog det stora underhållningsvärdet. Det är som jag nämnt tidigare, underhållande och spännande, samtidigt som det kanske kan sporra läsare till att ta reda på mer om och säkert väcka läslust.

Ni hoppas jag att det inte dröjer ytterligare två år innan jag läser nästa del. Får nog ta mig i kragen lite och skärpa till mig.

3 bra saker med boken: fantasifullt, världen och spännande

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Percy Jackson: Född til hjälte

Här kan ni läsa en smakbit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Zellys bokhylla, Nellons bokblogg och Bokhuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...