1 december 2018

Francesca

Titel: Francesca
Originalets titel: -
Författare: Lina Bengtsdotter
Översättare: -
Serie: Charlie Lager #2
Antal sidor: 379
Utgivningsår: 2018
Förlag: Forum
Utläst: 11/11

Handling
Kriminalinspektör Charlie Lager är mitt uppe i en komplicerad utredning i Stockholm när hon får höra talas om tonårsflickan Francesca som för snart trettio år sedan försvann från trakten där hon själv växte upp. Något i det gamla olösta fallet påverkar Charlie och snart plågas hon också av märkliga drömmar om sin mamma Betty och diffusa minnen från uppväxten. Vad betyder drömmarna? Finns det en koppling mellan dem och Francesca?

När vännen Susanne ber om hjälp för att reda upp sitt liv bestämmer sig Charlie för att resa tillbaka till Gullspång. Med sig bär hon mardrömmarna från barndomen och de obesvarade frågorna kring Francescas försvinnande. Men hon upptäcker snart att inte alla i bygden uppskattar att hon börjar gräva i fallet.


Tankar om titel och omslag

Gillar att även uppföljaren har ett kvinnonamn som titel. Snyggt omslag, gillar färgerna och det känns lite höstigt också.

Mina tankar om boken
Jag gillade verkligen Bengtsdotters debut som släpptes förra året och när jag såg att det var en uppföljare på väg skyndade jag mig att reservera den. Francesca läste jag också tillsammans med Camilla. När jag började läsa denna insåg jag ganska snabbt att jag hade glömt en hel del från den förra delen, men under bokens gång fick man små påminnelser om det.

Charlie är den typiska litterära polisen med olika problem, men på några sätt tycker jag Charlie sticker ut från mängden. Dels är hon medveten om sina problem och försöker att hantera dem, hon skyller inte heller ifrån sig. Hon är en intressant person och i denna får man också veta lite mer om hennes bakgrund.

En del andra karaktärer återkommer också, exempelvis Charlie bästa vän Susanne och journalisten Johan. Tycker Charlies relationer till dessa personer är intressant att läsa om och jag hoppas att de fortsätter dyka upp i kommande (?) böcker.

Även i denna bok får vi lära känna brottsoffret, man får en gedigen bakgrund till dennes liv och vad hon varit med om. Man känner verkligen med henne och önskar någonstans att allt ska gå val, fast man vet att det inte kommer göra det. Att man lär känna offret så väl gör att själva fallet känns engagerande och man vill veta hur det går.

Francesca är riktigt lättläst, det är korta kapitel och däremellan finns kapitel ur Francescas perspektiv. Sättet man möter offret på sköts snyggt och det råder inte heller någon förvirring om vem det är man läser om.

Jag faller också för miljön där Francesca utspelar sig, det är lätt att se den framför sig och hur samhället har förändrats. Att läsa böcker som inte utspelar sig i storstaden är intressant, jag känner igen den sortens mentalitet som råder där och det skapar en härlig, om än dyster atmosfär.

Boken är spännande och på slutet blir man också berörd. Alla karaktärers öden man läser om innehåller någon sorts  tragik och man känner med karaktärerna, de som blev svikna, de som blev kvar där och även dem som tog sig därifrån men som fortfarande påverkas av det de varit med om.

Jag hoppas verkligen att det kommer fler böcker om Charlie Lager, inte minst med tanke på hur denna slutade. Jag vill läsa ännu mer om Charlie, men också de andra karaktärerna.

Vill också lägga till att böckerna hör ihop och man tjänar på att läsa dessa böcker i rätt ordning.

3 bra saker med boken: intressanta karaktärer, lättläst och miljön.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Annabelle

Här kan ni läsa en smakbit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Nilmas bokhylla och Enligt O.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...