15 december 2018

Hennes iskalla ögon

Titel: Hennes iskalla ögon
Originalets titel: -
Författare: Carin Gerhardsen
Översättare: -
Serie: Hammarbyserien #6
Antal sidor: 372
Utgivningsår: 2013
Förlag: Norstedts
Utläst: 2/12

Handling
Snön vräker ner i ett fruset Stockholm. Under samma dag försvinner två kvinnor, oberoende av varandra. Bägge lever i till synes ordnade förhållanden, men när kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans mannar skrapar på ytan av familjeidyllen framträder en helt annan bild.

Båda kvinnorna har levt under mental press, och ingen av dem saknar skäl att frivilligt ge sig av. Men den dramatiska upptäckten av en död kropp ger all anledning att tänka om.

Jamal Hamad söks upp av en skugga ur det förflutna. Är det så att hans och Petra Westmans gemensamma liv börjar knaka i fogarna? Tiden hinner ifatt också Odd Andersson, vilket får oanade konsekvenser. Jens Sandén störs av att hans dotterdotter drabbas av något som i bästa fall är en olycka, medan Hedvig Gerdin som vanligt vägrar att låta sig störas av någonting. Mitt i denna färgstarka grupp poliser sitter Conny Sjöberg och försöker höra sin egen röst i bruset.


Tankar om titel och omslag

Omslaget har sin förklaring, men jag gillar inte att det verkar så suddigt. Och förklaringen till titeln för man inte förrän i slutet.

Mina tankar om boken
Jag är så dålig på att avsluta påbörjade bokserier, men nu tänkte jag göra ytterligare ett försök att avsluta denna. Nu har jag bara två böcker kvar, vilket känns lite tråkigt. Undrar om det kan handla om jag inte riktigt vill att det ska ta slut.

Som sagt är det några år sedan jag läste den föregående delen, men den gick snabbt att komma in i och under bokens gång fick man också lite påminnelser om vad som hänt. Hennes iskalla ögon är riktigt lättläst och sidorna bara flyger förbi. Själva fallen de jobbar med är intressanta och spännande, men det tog en stund innan man fick grepp om karaktärerna och de misstänkta.

Det var trevligt att få återse poliserna igen och förutom att följa utredningarna så får man också inblick i en del av deras privatliv. En ny tråd kring Hamad startas också upp, undrar vad som är fallet där. Jag har kommit underfund om att jag verkligen gillar Gäddan, hon är en stark kvinna, smart och driftig av sig.

Hennes iskalla ögon handlar också om kvinnor i utsatta situationer, och att all misshandel inte behöver vara fysisk. Det är intressant att se hur flera av kvinnornas öden på något sätt hänger ihop.

Dessa böcker läser jag helt i underhållningssyfte och därför blir jag också lite överraskad över den lilla knorren på slutet och där man får veta en del oväntade saker om en av kvinnorna.

Hennes iskalla ögon är som sagt ytterligare en stark deckare om Hammarbypoliserna och jag ser fram emot att läsa resterande två delar.

3 bra saker med boken: lättläst, Gäddan, spännande

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Pepparkakshuset
Mamma, pappa, barn
Vyssan lull
Helgonet
Gideons ring

Här kan ni läsa en smakbit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Zellys bokhylla, Lottens bokblogg och Bokföring enligt Monika.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...