14 december 2019

Eldmärkt

Titel: Eldmärkt
Originalets titel: A Torch Against the Night (2016)
Författare: Sabaa Tahir
Översättare: Ylva Kempe
Serie: An Ember in the Ashes #2
Antal sidor: 520
Utgivningsår: 2017
Förlag: B. Wahlströms
Utläst: 22/11

Handling
Laia och Elias är på flykt genom öknen, på väg mot det ökända fängelset Kauf för att frita Laias bror. Efter sig har de Kommendantens trupper, beordrade att döda eller fånga dem.

Helene är kvar i huvudstaden, för evigt bunden av eden hon svurit till den nye kejsaren. Hon försöker desperat glömma sin kärlek till Elias, eftersom han numera är Imperiets, och därmed även hennes, största fiende.

När Helenes vägar korsas med Elias och Laias, tvingas Helene till omöjligt val. Elias, eller Imperiet?


Tankar om titel och omslag
Har inte så mycket att anmärka på titeln, dock tycker jag inte att kopplingen till handlingen är så stark. Egentligen samma sak med omslaget. Känns väldigt mycket fantasy.

Mina tankar om boken
Jag läste den första delen tidigare i år och blev väldigt positivt överraskad av den. Så jag var såklart väldigt sugen på att läsa fortsättningen.

Precis som i den förra boken kastas man direkt in i handlingen, och det gick fort att komma in i boken. Eldmärkt är spännande och det är högt tempo hela tiden, så den är riktigt underhållande att läsa och det var nästan så att man ville sträckläsa den. Jag hade svårt att förutse vad som skulle hända och boken lyckas ta oväntade vändningar hela tiden.

Karaktärerna är intressanta, men jag tycker lite grann att karaktärerna får stå tillbaka inför handlingen. I den här boken får vi följa berättelsen ur tre perspektiv: Laia, Elias och Helene. Det är intressant att man får flera perspektiv. Den karaktär som jag har svårt att få riktig koll på Helene, men å andra sidan tror jag att det är medvetet gjort då Helene inte är så säker på hur hon ska agera heller.

Jag vill ju inte gå in på detaljer, men det är riktigt bra! Världen som Tahir har skapat tycker jag är väldigt fascinerande och det är en blandning av olika kulturer och folkslag. Boken utvecklas också i en riktning som jag inte kunde förutse heller och jag läser bara och dras med. Det enda som jag stundtals kunde bli lite irriterad på är Helenes känslor angående både Elias och Laia, blir lite less på avundsjukan som hon har gentemot Laia.

Med tanke på hur denna bok slutar, ser jag fram emot att läsa nästa del.

3 bra saker med boken: spännande, händelserik och fascinerande värld

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Askfödd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...