26 november 2016

Saker min son behöver veta om världen

Titel: Saker min son behöver veta om världen
Originalets titel: 
Författare: Fredrik Backman
Översättare: 
Serie: -
Antal sidor: 201
Utgivningsår: 2013
Förlag: Månpocket
Utläst: 10/11

Handling
"Det är alltså jag som är din pappa. Du får vänja dig."

Till min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För allt jag kommer göra fel. För allt jag inte kommer förstå. För minibussen. Shortsen. "Öl byggde denna vackra kropp"-t-shirten. För att jag försöker high-fajva dina kompisar.
Den här boken är till dig. Om sakerna jag tror att du behöver veta om världen. Om fotboll, Ikea, manlighet, Gud, friterad Snickers-glass och hur man klarar Monkey Island 3. Om försvunna bilnycklar och varför pappa var tvungen att döda den sjungande plastgiraffen.
Mest av allt är det en bok om att försöka vara en bra förälder. För jag vill att du ska veta att jag verkligen alltid gjorde så gott jag kunde.
Ingen googlade mer än jag.

Saker min son behöver veta om världen är en pappas stapplande försök att förklara världen för en tvååring. I kapitel som "Vad du kommer att behöva veta om Ikea", "Vad du kommer att behöva veta om rörelseaktiverade toalettlampor" och "Vad du kommer att behöva veta om varför Felicias mamma är sur på mig" blottlägger Fredrik Backman med stor komisk träffsäkerhet 2000-talets småbarnsföräldrars alla ängsligheter och tillkortakommanden. Men mellan igenkännande gapskratt och skarpa samtidsreflektioner finns också kapitel som "Vad du kommer att behöva veta om manlighet" och "Vad du kommer att behöva vet om när jag håller dig lite för hårt i handen". Med uppriktiga rädslor och villkorslösa kärleksförklaringar som går rakt in i bröstet hos läsaren. Vare sig man är förälder eller inte.


Mina tankar
Jag älskade En man som heter Ove, precis som många andra. Och såklart ville jag läsa hans andra böcker, men jag har inte riktigt kommit mig för förrän nu och dessutom så ville jag helst läsa hans böcker i publiceringsordning.

Saker som min son behöver veta om världen känns som en enda lång, fantastisk kärleksförklaring till hans son och familj. Jag skrattar och känner igen situationer, trots att jag själv inte har några större erfarenheter när det gäller barn. Den känns väldigt personlig att läsa och flera gånger blir mina ögon lite blanka.

Boken är uppdelad i flera kapitel, som har namn som till exempel "Vad du kommer att behöva veta om rörelseaktiverade toalettlampor" och "Vad du kommer behöva veta om godhet och ondska". Det kapitel som gjorde störst intryck på mig var det sista kapitlet och det var också då jag fick tårar i ögonen.

Språk och ton känns lätt igen från hans blogg och från hans andra böcker, det är lättläst och underhållande samtidigt som det finns en stor dos allvar.

Jag uppskattade verkligen denna lilla pärla till bok och hoppas jag kommer till skott att läsa hans andra böcker snart.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
En man som heter Ove

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...