27 augusti 2016

Percy Jackson: Född till hjälte

Titel: Percy Jackson: född till hjälte
Originalets titel: Percy Jackson and the Olympians: The Ligtning Thief (2005)
Författare: Rick Riordan
Översättare: Anders Bellis
Serie: Percy Jackson #1
Antal sidor: 428
Utgivningsår: 2005
Förlag: Bonnier Carlsen 
Utläst: 6/8

Handling
Tänk om de gamla grekiska gudarna skulle vara levande och promenera runt på gatorna som du och jag? 

Tänk om de fortfarande träffade och blev förälskade i vanliga dödliga människor och dessutom fick barn med dem? 

Tänk om du var ett av de barnen? Och att din dyslexi visade sig bero på att din hjärna är inställd på att läsa det grekiska alfabetet? Och att din mattelärare bokstavligen är ett monster som vill förgöra dig? 

Och att du är född till att bli hjälten som räddar världen?

Percy är en 12-åring med dyslexi och ADHD – och har lite problem med sin verklighetsuppfattning. Så när det dyker upp monster i hans liv vet han inte vad han ska tro. Det visar sig att de grekiska gudarna fortfarande tar aktiv del i människornas liv, och en av dem är Percys pappa. Som barn till en gud är man född till hjälte och behöver vara annorlunda. Ett fantastiskt actionäventyr i gudarnas fotspår!


Mina tankar
Rick Riordan var en av de författare som jag satte upp på min boktolva får året, det var en författare som jag hade hört väldigt mycket bra om. Det här var precis den typ av läsning jag behövde just nu! Lättläst, spännande och roligt!

Jag försöker att inte vara en ytlig person men jag måste bara få säga att omslaget till den utgåva jag läste är fruktansvärt. Men att boken är riktigt bra! Så don´t judge a book by its cover!

För det första så gillar jag verkligen den typ av värld som Riordan byggt upp där Olympens gamla gudar fortfarande lever, men människorna är inte medvetna om det och hur gudarna har påverkat historien. Sen är det också ett kreativt och roligt sätt att lära sig mer om den grekiska mytologin genom främst Percys ögon.

Karaktärerna är också väldigt intressanta och jag gillar att halvbloden (gudarnas barn) i den mänskliga världen anses som något av problembarn. Percy, till exempel, har både ADHD och dyslexi vilket kanske inte betyder hjälte. Även bikaraktärerna är levande och man får lära känna de också.

Det enda jag har lite svårt för är att Percy och hans vänner är för mogna för sin ålder. Det står flera gånger i boken att Percy är 12 år gammal och att han ska klara av allt som händer i boken vid den åldern köper jag inte riktigt.

Sedan är Född till hjälte också riktigt spännande och underhållande! Man kastas rakt in i en helt ny värld där våra huvudpersonerna måste försöka rädda världen från krig och längs vägen stöter de på alla typ av olika gamla grekiska monster.

Sättet som Riordan skriver på är väldigt underhållande och jag skrattade högt flera gånger under läsningen. Det  var också en bok som passade sig väldigt bra att läsa just nu. Jag kommer att fortsätta läsa denna serie och jag ser fram emot att läsa om Percys vidare äventyr.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Rick Riordan ingår i in Boktolva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...