27 februari 2020

Berör och förstör

Titel: Berör och förstör: dikter för unga
Originalets titel: -
Redaktörer: Athena Farrokhzad, Kristofer Folkhammar
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 176
Utgivningsår: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 8/2

Handling
I år är det trettio år sedan Kärlek och uppror (red. Siv Widerberg och Anna Artén) utkom 1989. Därför är det hög tid för en ny antologi med dikter för unga (och lite mindre unga). Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet till denna samling med svenskspråkiga poeter. Berör och förstör presenterar nya dikter för unga och tar död på myten att poesi är något obegripligt och till för endast ett fåtal. 

Tankar om titel och omslag
Jag gillar titeln och att den påminner om den tidigare antologin. Har inget speciellt att anmärka på när det gäller omslaget.

Mina tankar om boken
Poesi är inte en genre som jag brukar läsa, men efter att jag läste Brun flicka drömmer förra året så blev jag nyfiken på att utforska den genren lite mer.

Som alltid när det gäller antologier så kan ju innehållet bli lite spretigt, men just när det gäller dikterna gör det inte så mycket. Det är som att man får smakprov på olika svenska diktare och det gillar jag.

Vad som slår mig när jag läser Berör och förstör är att den visar upp så många olika sätt att dikta på och genomgående så är det mycket lek med orden och språket.

Sen finns det såklart dikter som berör mer än andra.

Så jag är ändå glad att ha läst denna bok och bekantat mig med några svenska diktare.

3 bra saker med boken: mångfald, olika stilar och svenskt

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...