1 februari 2020

Juldagar: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar

Titel: Juldagar: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar
Originalets titel: Christmas Days: 12 Stories and 12 Feasts for 12 Days (2016)
Författare: Jeanette Winterson 
Översättare: Lena Fries Gedin, Jessika Gedin
Serie: -
Antal sidor: 325 
Utgivningsår: 2017
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 

Handling
Kliv in genom dörren till Jeanette Wintersons magiska jul, där både lekfulla och mörka berättelser blandas med anekdoter och recept på den godaste julmaten.

Låt dig förtrollas av de muntra andarna, tidsexperimenten, reflektioner kring kärleken, spökhusen, frostlandskapen och slädarna.

Berättelserna passar perfekt att försjunka i medan snön yr utanför fönstret, på tåget hem till familjen, framför brasan eller hopkurad i soffan med en kopp te.

Och vad vore julen utan den festliga maten? I Juldagar serverar Jeanette Winterson tolv personliga rätter att laga när andan faller på.


Tankar om titel och omslag
Har inte så mycket att säga om titeln. Omslaget gillar jag, speciellt inramningen runt själva titeln.

Mina tankar om boken
Från början hade jag inte tänkt läsa den här boken, men när jag såg att flera bokbloggare läste den blev jag så sugen på att själv göra det.

Jag hade heller inga speciella förväntningar på novellsamlingen så jag blev väldigt positivt överraskad. För egen del var jag kanske mindre intresserad av recepten, men det var ändå intressant att läsa lite om rätternas uppkomst.

Novellerna tycker jag är väldigt stämningsfulla och fina. Alla har olika teman, men gemensamt är att de alla har an koppling till julen. Jag tycker inte heller att det var någon novell som var sämre än andra, det var en väldigt jämn och hög nivå.

Förvånansvärt nog så gillade jag novellerna som var lite åt skräckhållet allra bäst plus de som hade något form av magisk realism. Det var kanske inte vad jag hade förväntat mig att jag skulle gilla. Flera av novellerna har också bibliska referenser.

Jag har inte läst något annat av författaren, men det är en författare som jag har blivit nyfiken på och som jag gärna läser mer av.

3 bra saker med boken: stämningsfulla, olika typer av noveller och lättläst

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...