15 februari 2020

Kvinnor ritar bara serier om mens

Titel: Kvinnor ritar bara serier om mens
Originalets titel: -
Redaktör: Sara Olausson
Översättare:-
Serie: -
Antal sidor: 160 
Utgivningsår: 2014
Förlag: Kartago
Utläst: 16/1

Handling
En antologi med tecknade serier av kvinnor, som handlar om mens. Upprinnelsen är ett sommar­program av Liv Strömquist 2013 som hon (i lätt förkortad version) inledde: ”En gång i begynnelsen av min karriär som serietecknare träffade jag en manlig serietecknare som hade gett ut några album på ett riktigt förlag. Jag berättade att ”jag ritar också serier”. Då sa han: Jag hatar serier av kvinnliga serietecknare. Jaha… varför det? frågade jag. ”Jo, sa han, för kvinnor ritar bara serier om mens”.

Det tråkiga i den här ­historien är att han hade fel. Jag skulle tvärt­emot säga att MENS som konstnärligt tema är fruktansvärt för­summat i världshistorien.” Sara Olausson kom tillsammans med flera andra i en Facebooktråd efter programmet, på idén att göra en hel bok på temat.

MEDVERKANDE i boken är: Sara Olausson, Anneli Furmark, Elin Lucassi, Emelie Östergren, Karolina Bång, Lena Ackebo, Susanne Fredelius, Tyra Blomster, Emma Rendel, Frida Ulvegren, Monica Hellström, Hanna Gustavsson, Lisa Rydberg, Jojo Falk, Stina Hjelm, Lisa Medin, Fanny Lindgren Agazzi, Julia Hansen, Joanna Hellgren, Wendel Strömbeck, Malin Biller, Siri Ahmed Backström, Lotta Sjöberg, Joanna Johnson, Lina Neidestam, Linda Spåman, Li Österberg, Matilda Ruta, Klara Wiksten, Bitte Andersson och Julia Thorell.
 


Tankar om titel och omslag
Både omslaget och titeln känns ju ganska provokativ. Men gillar titeln på något vis, den är lite uppkäftig.

Mina tankar om boken
Denna plockade jag upp av en slump på bibblan när jag kollade runt i seriehyllan. Det var nog mest titeln jag drogs till.

Konceptet med albumet gillar jag och jag tycker det är kul att det finns så många duktiga kvinnliga serietecknare i Sverige. Temat gör också att det finns som en röd tråd genom hela boken.

Detta visar också  upp vilka olika erfarenheter kvinnor har av hur det är att vara kvinna, ha mens och hur vilka känslor som omgärdar det hela.

Det märks också att alla har olika tecknarstil och jag tycker det är häftigt att se.

Jag tror också att alla som läser detta kommer hitta något som en själv kan relatera till, vilket jag tycker gör det till en riktigt bra, underhållande och viktig bok.

3 bra saker med boken: feministisk, många medverkande, temat

Betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...