25 april 2020

Den skrikande trappan

Titel: Den skrikande trappan
Originalets titel: The Screaming Staircase (2013)
Författare: Jonathan Stroud
Översättare: Carina Jansson
Serie: Lockwood & Co #1
Antal sidor: 399
Utgivningsår: 2014
Förlag: B. Wahlströms
Utläst: 23/3

Handling
I över femtio år har varenda landsände i England plågats svårt av en epidemi av vålnader. Spöken, andar och gengångare som inte är speciellt vänliga, snarare rent livsfarliga. Antalet parapsykiska agenturer har ökat med åren, alla med samma affärsidé: att förgöra spöken. Bara barn och unga har den rätta övernaturliga förmågan när det gäller att uppsöka och förinta. Till detta används värjor, järnkedjor och magnesiumeld. Konkurrensen mellan agenturerna är stenhård.

Lucy Carlyle, en talangfull, mycket ung agent med stor ambition, anländer till London, säker på att hon ska få anställning hos en av de mest framstående agenturerna. Istället hamnar hon hos Anthony Lockwood. Hans firma befinner sig på fallrepet, men han driver den med stolthet, och utan någon vuxens närvaro. Efter att ett jobb får ett katastrofalt avslut, sinar uppdragen. Mot sin vilja måste de därför anta sin farligaste utmaning någonsin. På ett av de absolut mest hemsökta godsen i England.


Tankar om titel och omslag
Gillar omslaget! Det är lite mystiskt och fångar bokens innehåll väl. Titeln är helt okej, men inget speciellt minnesvärt.

Mina tankar om boken
Detta är böcker som jag hört talas om lite nu och då och varit lite nyfiken på emellanåt. När det var dags för middlegrade march sökte jag vissa böcker via biblioteket och då stötte jag på denna.

Den var inte riktigt som jag trodde att den skulle vara, men det är fortfarande en bra bok! Det tog ett tag för mig att fastna för boken. Först när själva mysteriet började blir klart fångade boken mig och då tyckte jag den blev riktigt intressant. Mysteriet i boken är förutsägbart, även om det också bjuder på en del överraskningar. Boken är lagom ryslig.

En bidragande orsak till att jag inte fastnar direkt för boken är nog att jag har svårt att förstå mig på den värld den utspelar sig i. Det är vår värld, men ändå inte på grund av spöken och ett Problem. Det känns lite som en blandning mellan den moderna världen och dåtidens England.

Karaktärerna känns ändå intressanta att följa och jag är nyfiken på att läsa vidare i serien.

3 bra saker med boken: lättläst, mysterium och spännande

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...