23 januari 2020

Tv-serie: Orphan Black säsong 3

Handling
Orphan Black follows outsider, orphan and street-wise chameleon Sarah. After witnessing a woman's suicide, Sarah assumes the stranger's identity - who happens to look just like her. Expecting to solve all her problems by cleaning out the dead woman's savings, Sarah is instead thrust headlong into a kaleidoscopic mystery as she realizes the dizzying truth - she and the dead woman are clones. As Sarah searches for answers, she discovers the chilling fact that there are more people like her out there - genetically identical individuals who were planted in unsuspecting birth parents and nurtured in completely different circumstances. With no idea who created the clones, she'll need to discover the reason in a hurry as an assassin is killing them one by one.

Den tredje säsongen har 10 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Tatiana Maslany, Jordan Gavaris och Ari Millen.

Jag såg klart säsongen 4 januari.

Mina tankar
Orphan Black har hamnat högt upp på listan över mina favoritserier av många anledningar. Nu börjar det också ha hänt så pass mycket att det är svårt att gå in på detaljer för jag vill verkligen inte spoila någonting.

Det finns så många saker jag gillar med serien. Tatiana Maslany gör ett fantastiskt jobb med att gestalta 5 olika karaktärer på 5 olika sätt. Sedan är serien såklart väldigt spännande också och man får hela tiden nya funderingar medan man tittar. Detta är också en serie där jag inte kan förutsäga vad som ska hända och på bara 10 avsnitt hinner det hända många saker.

Förutom spänningen i att följa systrarnas jakt på svaren om sig själva så blandas det även med en del andra storylines. En del är nästan like farsaktiga då det ibland kan kännas lite malpacerat med komik i en så pass intensiv serie. Jag tror att man måste ha en lite speciell humor för att kunna uppskatta det.

En av anledningarna till att jag läste Dr Moreaus ö var just att den förekommer i den tredje säsongen av serien. Den har en ganska framstående roll på ett vis. Serien handlar mycket om vetenskap och etik, vad som är rätt och riktigt när det gäller svåra frågeställningar.

I den här tredje säsongen får vi såklart många svar till vad som tidigare hänt i serien, men det dyker upp flera andra aktörer som vill ha något av systrarna som de måste bekämpa. Vid det här laget finns det ett ganska starkt systerskap mellan Sarah och alla de andra tjejerna som jag på något vis tycker är fint att se.

Avslutningen av säsongen var inte förvånande i sig, men jag såklart sugen på att se mer och hur det kommer att gå för alla inblandade.

Hur säsongen slutar
Allison gör en deal med Dyad och Topside och ger bort originalgenomet för klonerna, som visar sig vara hennes mormor som Sarah, Felix och Mrs S tagit med sig från London. Dock får de vetskap om att det finns ytterligare en organisation som styrt både projekt Leda med de kvinnliga klonerna och Castor med de manliga klonerna hela tiden. Castor-klonen Mark har återförenats med Gracie, men bestämmer sig motvilligt för att hjälpa Sarah och de andra för att få bort dr Coady. Rachel har försvunnit och en annan oskyldig klon har tagit hennes plats. Rachel vet inte vart hon är, men det visar sig att en av vetenskapsmännen från det första projektet har hand om henne - Mrs Duncan som försvann spårlöst. Allison och Donnie fortsätter med sin drogverksamhet, nu har hon dessutom vunnit skolvalet. Helena är återförenad med sina systrar och har hjälpte dem genom att döda en annan Castor-klon. Hon är också gravid. Delphine tar farväl av Cosima och blir skjuten. 

Orphan Black säsong 1
Orphan Black säsong 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...