12 mars 2016

Död tills mörkret faller

Titel: Död tills mörkret faller
Originalets titel: Dead Until Dark (2001)
Författare: Charlaine Harris
Översättare: Thomas Engström
Serie: Sookie Stackhouse #1
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2010
Förlag: Månpocket
Utläst: 3/3

Första meningen:"Jag hade väntat på vampyrerna i åratal när han klev in i baren."

Handling
Sookie Stackhouse är på många sätt en ganska vanlig tjej. Hon bor i en liten håla i Louisiana och jobbar som servitris  på de lokala baren, Merlotte´s. Tänk dig själv, i en liten stad känner alla varandra och det är sällan det händer något utöver det vanliga. Varje dag är den andra lik. Så kommer Bill. Han är mörk och stilig och spännande, allt det Sookie har saknat. Men han är också vampyr, och hans vänner är allt annat än vanliga och tråkiga. Är passion och spänning värt vad som helst?

En efter en hittas kvinnor i trakten brutalt mördade och det börjar viskas om vampyrerna. Menande blickar och spridda kommentarer leder snabbt till lynchstämning. Sookie slits mellan rädsla för sitt  liv och önskan att rentvå dem hon älskar.

Mina tankar
Jag har varit nyfiken på dessa böcker länge, inte minst sedan tv-serien kom. Jag har bara sett några klipp från True Blood, men jag skulle tro att i och med jag har börjat läsa böckerna så kommer jag att börja se tv-serien också.

Jag hade rätt så höga förväntningar på Död tills mörkret faller ändå, om inte annat trodde jag att det skulle vara bra underhållning och det hade jag ju rätt i.  Det är rätt så sällan jag läser vampyrböcker, men när jag  väl gör det tycker jag det är rätt så intressant, eftersom varje författare har en egen tolkning av hur de är.

Det är lättläst och bra underhållning, men jag tycker att språket blir alltför "babbligt" när man hela tiden får följa det ur Sookies perspektiv och jag tycker inte att jag lär känna de (många) andra karaktärerna särskilt väl.

Något som störde min läsning var att det är alldeles för många karaktärer inblandade och berättaren (Sookie) antar att man som läsare ska känna till dem lika bra som henne. Sen så finns det manliga karaktärer i överflöd och endast några få kvinnor, vilket jag tycker är synd. Sen så tycker jag att de få kvinnor som finns med objektifieras och beskrivs väldigt stereotypt.

Det som gör att jag har lite svårt för Sookie är bland annat hur hon framställs som så vacker och åtråvärd. Hon blir verkligen ett objekt för de manliga karaktärernas fantasi och så denna ständiga utseendefixering. Jag vet inte hur många gånger jag får läsa om hur Sookie duschar, sminkar sig och klär på sig i sina fina kläder för att sedan bli beundrad av männen.

Trots mina invändningar mot Död tills mörkret faller så är det bra underhållning för stunden och jag uppskattar humorn som finns i boken.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Charlaine Harris ingår i min Boktolva 2016.

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.   

6 kommentarer:

 1. Har sett lite av tv-serien och är lite nyfiken på böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte alls sett tv-serien, men kommer nog testa att titta på den senare :)

   Radera
 2. Jag var lite nyfiken på serien när TV-serien drog igång men det har inte blivit av att jag varken läst eller sett den så tror jag hoppar men kul att läsa din recension :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var också nyfiken på serien, men om jag vet att det är baserat på en bok så måste jag få läsa böckerna först innan jag kan se serien :)

   Radera
 3. Utan att ha sett minsta lilla av serien fick jag första boken att läsa på en litt.kurs och jag blev Sookie-frälst ;) Serien har helt klart sina nackdelar precis som du säger, om en tar den med en nypa salt och ser den för vad den är, dvs vampyr-chick-lit så har du underhållning ett tag framöver. Blev själv klar för bara några månader sedan med sista boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kan tänka mig att det är riktigt bra underhållning! :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...