1 juli 2017

Damernas detektivbyrå

Titel: Damernas detektivbyrå
Originalets titel: The No. 1 Ladies' Detective Agency (1998)
Författare: Alexander McCall Smith
Översättare: Peder Carlsson
Serie: Damernas detektivbyrå #1
Antal sidor: 235
Utgivningsår: 2006
Förlag: Damm
Utläst: 10/6

Handling
Mma Ramotswe är inte vilken kvinna vem som helst. Hon är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv, faktiskt Botswanas första detektiv över huvud taget. Precious Ramotswes metoder är en smula okonventionella, men med klokhet, sunt förnuft och fenomenal förmåga att få folk att öppna sig hjälper hon vanliga människor med deras bekymmer. Förlupna äkta män, försvunna barn, falska pappor och stulna bilar är problem som Mma Ramotswe löser. Samtidigt får läsaren en unik läsupplevelse, för Alexander McCall Smith har lyckats fånga en mycket speciell känsla. Damernas detektivbyrå ger en bild av ett Afrika vi aldrig mött tidigare; fyllt med stolthet och traditioner.

Mina tankar
Damernas detektivbyrå är en serie som jag har varit nyfiken på väldigt länge, jag vet bland annat att min mamma har läst rätt många av böckerna. En av anledningarna till att jag har varit intresserad av böckerna är såklart att de utspelar sig i Afrika, en världsdel som jag inte alls är bekant med.

Jag blev rätt förvånad när jag börja läsa boken och hur starka kvinnorna verkade vara, jag hade inte förväntat mig att en manlig författare skulle låta kvinnorna ta huvudrollen och att de skulle ondgöra sig över männen. Däremot kan jag bli rätt less på att det hela tiden påpekas att Mma Ramotswe är fet.

Eftersom boken bara har drygt 200 sidor så känns det inte som att man lär känna karaktärerna så väl och det blir väldigt många namn att hålla reda på. Vår huvudperson Ramotswe är dock väldigt intressant och jag ser fram emot att lära känna henne bättre. Hon har inte haft ett lätt liv alla gånger och hon är väldigt klurig och smart. Jag gillade sättet som hon löste sina fall på och det fanns en viss ton av humor i boken när jag läste den.

Jag hade förväntat mig att Damernas detektivbyrå skulle ha ett enda stort fall, jag hade inte förväntat mig att vi skulle få flera stycken i en och samma bok. Det är både en fördel och en nackdel. Det kändes inte alltid som att fallen hann byggas upp ordentligt och de löstes alldeles för enkelt. Å andra sidan så var det kul att få flera mysterier att lösa.

Jag tyckte att boken var omständligt skriven, kan inte riktigt förklara på vilket sätt, annat att jag tyckte det tog tid att läsa den trots att den inte alls har speciellt många sidor. Däremot uppskattade jag den humoristiska tonen.

3 bra saker med boken: utspelar sig i Afrika, starka kvinnor och den humoristiska tonen

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

1 kommentar:

  1. Jag är här för att hjälpa dig lösa dina andliga och fysiska problem med hjälp av de förfäder krafter som jag verkligen ärvt från min farfar. Jag kan hjälpa dig att återförenas med ditt ex, återställa dina äktenskapsproblem, bota för HIV {AIDS} och alla typer av sjukdomar, jag kan också hjälpa dig att återfå din förlorade älskare och också kassera följande stavningar som skilsmässa, äktenskapspell, bindande staveform, sluta med fusk, skyddsform, hämnd och dödsstava. Du kan kontakta min e-post idag via: okosunhomeofsolution@gmail.com eller whatsapp +2348159058141

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...