15 juli 2017

Mitt liv - Caitlyn Jenners biografi

Titel: Mitt liv
Originalets titel: The Secrets of My Life (2017)
Författare: Caitlyn Jenner, Buzz Bissinger
Översättare: Katarina Jansson
Serie: -
Antal sidor: 288
Utgivningsår: 2017
Förlag: Forum
Utläst: 25/6

Handling
OS- och realitystjärnan om kampen med sin könsidentitet.

I april 2015 uppmärksammades ett omslag av tidskriften Vanity Fair världen över. Framsidan pryddes av en lång och ståtlig kvinna i en figurkramande klänning. Caitlyn Jenner hade gjort sin debut. Som friidrottare nådde Bruce Jenner ikonstatus när han tog OS-guld i tiokamp för herrar i Montréal, 1976. Men i slutet av 00-talet blev han för många främst känd genom realityserien "Keeping up with the Kardashians". Där har tittare världen över följt Bruce i hans äktenskap med Kris och livet med de övriga medlemmarna i "USA:s kungafamilj". Vad man länge inte fick veta var att Jenner i hela sitt liv kämpat med sin könsidentitet, något som blev känt först 2015 när Jenner berättade om sin transsexualitet och kommande könsbyte. Tillsammans med journalisten bakom det omskrivna reportaget i Vanity Fair, Buzz Bissinger, berättar hon nu sin historia. Om sporten, kändisskapet och den tuffa tid som varit, men också om tillfredsställelsen i att äntligen hitta hem. 


Mina tankar
Jag fick denna från förlaget och egentligen är det kanske inte en bok som jag skulle ha valt att läsa själv, men nu gjorde jag i alla det och nu i efterhand är jag nöjd över att ha gjort det. Jag läser väldigt sällan biografier eller sanna böcker, men det kan ju vara bra att utmana sig själv ibland. För att vara en biografi är den väldigt lättläst.

Jag har inte alls någon större koll på alla Kardashians eller Jenners, annat än att ha läst alla löpsedlar som basunerar ut än det ena, än det andra. Kanske hade boken varit mer intressant om man var intresserad av dessa familjer, men det funkar bra att läsa utan stora förkunskaper. Jenner betonar väldigt ofta att han trots allt hela tiden varit privilegierad i USA och därför haft möjligheter som kanske inte alla andra skulle ha haft, han är rik, vit och framförallt man.

Mitt liv är en riktigt svår bok att recensera, men jag får i alla fall lära mig mer om transpersoners situation i USA och lär mig också mer om Bruce/Caitlyn Jenner. Något som slog mig under läsningen är hur otroligt ensam han måste ha varit, trots att han var omgiven av människor. Ändå känns det som att man bara skrapar på en väldigt finpolerad yta, men den lilla inblick man får är ändå givande. Jag kan också önska att det hade lagts ännu mer vikt vid transpersoners situation, för denna bok hade varit en riktigt bra plattform för det.

Mitt liv är en läsvärd bok och bidrar också med kunskap om transpersoners situation, som för mig är den största behållningen av boken och jag är glad att ha läst den.

3 bra saker med boken: intressant, lättläst, lär sig mer om transpersoner.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...