20 augusti 2016

Harry Potter and the prisoner of Azkaban

Titel: Harry Potter and the prisoner of Azkaban  
Originalets titel:-
Författare: J.K. Rowling
Översättare:-
Serie: Harry Potter #3
Antal sidor: 547
Utgivningsår: 2004
Förlag: Scholastic Inc. 
Utläst: 31/7

Handling
Harry Potter is lucky to reach the age of thirteen, since he has already survived the murderous attacks of the feared Dark Lord on more than one occasion. But his hopes for a quiet term concentrating on Quidditch are dashed when a maniacal mass-murderer escapes from Azkaban, pursued by the soul-sucking Dementors who guard the prison. It's assumed that Hogwarts is the safest place for Harry to be. But is it a coincidence that he can feel eyes watching him in the dark, and should he be taking Professor Trelawney's ghoulish predictions seriously?

Mina tankar
Detta är nog den bok i serien som jag läst flest gånger, jag har läst den några gånger  på svenska men även en gång på engelska tidigare så den här gången gick den riktigt fort att läsa. Det är dessutom det längsta jag tagit mig i serien, så alla böcker efter den här kommer att vara helt nytt för mig.

Varje gång jag läser Rowling blir jag förundrad över hennes berättarteknik och språk. Bara det gör det till en fröjd att läsa. Boken tappar aldrig sin spänning eller fart. Sen är hon fantastisk på att skriva dialoger och lyckas också få med en hel del humor i sina böcker. Som jag har förstått det så är Harry Potter and the prisoner of Azkaban den sista "ljusa" boken i serien och att resten av böckerna är betydligt mörkare.

Karaktärerna är ju också helt fantastiska! Såklart tar Harry, Ron och Hermione den största platsen, men jag gillar hur man även får lära känna många av de andra karaktärerna som finns kring Hogwarts. Och sättet som deras vänskap skildras på är riktigt fint också, även om jag  blir illa berörd av sättet som Harry och Ron behandlar Hermione.

De karaktärer som jag tyckte bäst om i den här boken är nog den lärare som introduceras, Remus Lupin och Sirius Black. Både Lupin och Black är komplexa karaktärer och jag har en känsla av att vi kommer att få träffa dem även i fortsättningen.

Något som jag egentligen inte har tänkt så mycket på tidigare har varit hur hemska familjen Dursley egentligen är mot Harry, deras behandling av honom är rent ut sagt vidrig!

Jag har ju som jag nämnt tidigare läst den här fler gånger och jag måste säga att den blev bara bättre den här gången och jag ser fram emot att läsa de nästkommande böckerna.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Harry Potter and the Philosopherś Stone
Harry Potter and the Chamber of Secrets

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...