31 maj 2020

Min bokresa #92: Ravenclaw Booktube Tag

Den här veckan består Camillas bokresa av en tag som har en viss anknytning till Harry Potter.

1) Let's go back to Hogwarts; which is your favourite of the Harry Potter books?
Jag tyckte allra bäst om de 2-3 sista böckerna, inte minst på grund av att böckerna blev mörkare och att handlingen kändes mer vuxen. Med det sagt är nog min favorit den sista boken, Harry Potter and the Deathly Halloes.


2) Now it's time to move up to the Common Room, at the top of Ravenclaw Tower. A riddle is needed to open the door; challenge your viewers with your favourite riddle.
Jag gillar idén med gåtor, men är hemskt dålig på att komma på gåtor eller att komma på svar på gåtor.


Om du har den, så vill du dela med dig av den. Men om du delar med dig av den, så har du den inte. Vad är det? 

Svar: En hemlighet (markera för att läsa)

3) We've made it into the Common Room, where everything is in the House colours of blue and bronze! Recommend a book with blue or bronze on the cover.


Gemina av Amie Kaufman & Jay Kristoff



4) Ravenclaw Traits:
 - Intelligence: recommend a book that is cleverly written
Nattens cirkus av Erin Morgenstern.

- Wit: recommend a funny book 

Lilla Berlin av Elin Ekman

- Wisdom: recommend a book that you wish your younger self could have read 

Eliza och hennes monster av Francesca Zappia.

- Creativity: recommend a booktuber whose creativity you enjoy 

Den senaste tiden har jag blivit väldigt förtjust i booktubern Merphy Napier. En favorit är Basically Britt.

- Originality: recommend a book that is at the start of a series 

De sju systrarna av Lucinda Riley. 

30 maj 2020

The hunger games

Titel: The Hunger Games
Originalets titel: -
Författare: Suzanne Collins
Översättare: -
Serie: The hunger games #1
Antal sidor: 374
Utgivningsår: 2008
Förlag: Scholastic press
Utläst: 6/5

Handling
In the ruins of a place once known as North America lies the nation of Panem, a shining Capitol surrounded by twelve outlying districts. The Capitol is harsh and cruel and keeps the districts in line by forcing them all to send one boy and once girl between the ages of twelve and eighteen to participate in the annual Hunger Games, a fight to the death on live TV.

Sixteen-year-old Katniss Everdeen regards it as a death sentence when she steps forward to take her sister's place in the Games. But Katniss has been close to dead before—and survival, for her, is second nature. Without really meaning to, she becomes a contender. But if she is to win, she will have to start making choices that weight survival against humanity and life against love.


Tankar om titel och omslag
Titeln känns ju som en klassiker vid det här laget och den låter ju ganska brutal också egentligen. Gillar omslaget, och broschen på framsidan.

Mina tankar om boken
Detta är en serie som jag har haft lust att läsa hur många gånger som helst men aldrig riktigt kommit mig för. När jag nämnde detta för Camilla hakade hon på då hon tidigare läst böckerna. Jag ska erkänna att jag läste boken någon gång i mellanstadiet/högstadiet och att jag även har sett filmen. Jag mindes väl det mest övergripande men inte alla detaljer.

Jag hade väldigt lätt att komma in i boken. Det är ett högt tempo och det är många saker som pågår men det är inget problem att föreställa sig det medans man läser. Jag gillar hur Collins bygger upp boken och hur man kastas in i världen när spelarna väljs ut och hur man genom Katniss ögon får följa det hela.

Karaktärerna är lätta att fastna för. Katniss kan kanske uppfattas som kall och hård, men hon är också formad av sin miljö där hon tidigt var tvungen att axla ansvaret över familjen. Jag gillar också Peeta, som känns mer mjuk än Katniss.

Jag mindes inte så mycket av vad som hände, upplösningen kom jag inte alls ihåg. Boken är spännande rakt igenom och jag ser fram emot att läsa nästa del.

3 bra saker med boken: spännande, spelet och intressanta karaktärer

Betyg: 4/5

29 maj 2020

Helgfrågan v.22: Omslag


Fredag och dags för ännu en helgfråga inne hos Mias bokhörna.

Jag har precis lämnat in min uppsats och nu håller jag tummar och tår för att den kommer bli godkänd. Känner att jag kan börja slappna av lite grann nu och få tid över till annat.

Visa ett favoritomslag där omslaget verkligen motsvarade innehållet. Visa ett omslag som får dig att inte vilja läsa boken. 

Jag försökte att hålla mig till böcker som jag har läst ganska nyligen. En bok där innehåll och omslag matchar väldigt väl är Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck.



En bok som jag verkligen vill läsa är Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwate. Men jag gillar inte direkt omslaget på boken. 



Bonusfråga: visa ett hemskt omslag där du ändå valde att läsa boken, och den var fantastisk!
Spontant känns det som att det finns en del fantasy som kan kvala in på den listan. Den första boken jag kommer på är Elantris av Brandon Sanderson. 

28 maj 2020

Läsplanering juni


Inför juni tänkte jag försöka göra en läsplanering, men jag har dock ingen aning om hur det kommer att gå. Nu i början av juni gör vi våra seminarier hemifrån och den 8:e ska jag börja jobba. Den TBR som jag har gjort känns också väldigt ambitiös.

I readalongen på Goodreads är det dags att läsa den avslutande delen i Tolkiens Lord of the Rings, nämligen Return of the King. Jag ser faktiskt fram emot att läsa den och få veta hur hela äventyret slutar. Har tyckt förvånansvärt bra om de tidigare böckerna.

Månadens klassiker som jag ska försöka läsa är Jane Eyre av Charlotte Brontë. Jag har faktiskt ingen större aning om vad jag ska förvänta mig av den, men jag ser fram emot att läsa den.

En annan bok som jag vill läsa är Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman. Jag har hört så många bra saker om boken att jag känner att jag själv vill läsa den.

Såklart vill jag även ha lite mer lättsam sommarläsning och det hoppas jag att Det kommer aldrig vara över för mig av Mhairi McFarlane kommer kunna ge mig. Väldigt länge sedan jag läste någon av hennes böcker så tycker det var dags igen.

Jag vill även läsa Den mörka ängeln av Elly Griffiths som är den 10:e boken om Ruth Galloway. Tycker hennes deckare är så mysiga och underhållande.

Jag har också en hyllvärmare som har stått i hyllan ganska länge och det är Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Jag älskade Flyga drake så jag har höga förväntningar på denna.

Allra sist har jag en fantasybok som jag vill läsa, Goda omen av Neil Gaiman och Terry Pratchett. Jag har främst blivit nyfiken på den boken i och med tv-serien och jag brukar ha som regel att jag vill läsa boken först.


27 maj 2020

Tv-serie: Young Sheldon säsong 3

Handling

For 9-year-old Sheldon Cooper, it isn't easy growing up in East Texas. Being a once-in-a-generation mind capable of advanced mathematics and science isn't always helpful in a land where church and football are king. And while the vulnerable, gifted and somewhat naïve Sheldon deals with the world, his very normal family must find a way to deal with him. His father, George, is struggling to find his way as a high school football coach and as father to a boy he doesn't understand. Sheldon's mother, Mary, fiercely protects and nurtures her son in a town where he just doesn't fit in. Sheldon's older brother, Georgie, does the best he can in high school, but it's tough to be cool when you're in the same classes with your odd 9-year-old brother. Finally, there’s Sheldon's twin sister, Missy, who sometimes resents all the attention Sheldon gets, but also remains the one person who can reliably tell Sheldon the truth. 


Den tredje säsongen har 21 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Iain Armitage, Zoe Perry och Annie Potts.

Jag såg klart säsongen 1 maj.

Mina tankar
När jag började se denna serie var den en väldigt trevlig överraskning då den inte alls liknar The Big Bang Theory. För tillfället gillar jag denna serie mer, tycker den är mysigare och har lite varmare humor.

Jag skulle beskriva Young Sheldon som en feelgoodserie och något som man kan se tillsammans med människor i olika åldrar. Sen är det klart att om man följt Sheldon Cooper som vuxen får man lite referenser till den serien också.

Jag gillar att få följa familjen Cooper. Trots en del konflikter dem emellan gillar jag den sammanhållning och familjära känsla som genomsyrar karatärerna. En favorit för egen del är mormodern och jag tycker det är så kul att se att även mormodern har egna saker att ta hand om och det inte bara handlar om att ta hand om barnbarnen.


Även om serien har mycket humor så tycker jag ändå det finns en allvarlig och mer eftertänksam underton. Jag tycker den kombinationen är riktigt bra.

Som sagt, en trevlig serie att se som en stunds underhållning. Nu ser jag fram emot de nya utmaningar som familjen kommer ställas inför i nästa säsong.

Hur säsongen slutar
Sheldon upptäcker att han blivit erbjuden plats på olika colleges och måste övertala sin mamma om att han ska få börja på college som 11-åring. Detta leder till ett bråk mellan föräldrarna där pappan tar Sheldons sida och tillsammans övertalar de Mary om att hans ska få börja på college.

26 maj 2020

Tisdagstrion v.22: Ur verkliga livet


Tisdag och dags för en ny trio hos Ugglan & boken. Den här veckan är temat ur verkliga livet.

De boktips som jag har med här är böcker som jag läst för ganska länge sedan, men som gjorde starkt intryck på mig.

1. Flickan med sju namn av Hyenseo Lee. En väldigt gripande och intressant skildring av en flickas uppväxt i Nordkorea och flykt från det landet.

2. 438 dagar av Martin Schibbye och Johan Persson handlar alltså om deras vistelse i ett etiopiskt fängelse.

3. Mitt sista boktips är Jag är Malala. Den handlar om Malal Yousafzai, hennes liv i Pakistan hennes kamp för flickors rätt till utbildning. En inspirerande biografi.

25 maj 2020

Veckoplanering v.22


Den här veckan är förhoppningsvis lite lugnare än en del andra. Ska skriva det sista på uppsatsen, redigera och lämna in. Så med det sagt hoppas jag att jag ska kunna läsa lite mer skönlitteratur under veckan.

Tillsammans med Camilla läser jag Red Sister av Mark Lawrence. Den var inte lika bra som jag hade hoppats och jag har inte fastnat för vare sig världen eller karaktärerna.

Tillsammans med Camilla har jag även läst Indonesien berättar: tusen gevärskulor, tusen fjärilar. Även den boken kommer bli utläst under veckan. Det har varit intressant att upptäcka ett lands historia via noveller, men kvalitén har varit minst sagt varierande.

Vi ska även börja med Kyssfaktorn av Helen Hoang. Det är en bok som jag varit nyfiken på ett tag och ser fram emot att läsa.

För egen del håller jag på med De sju systrarna. Jag gillar berättelsen och jag sugs verkligen in i boken. Om jag bara kan få till lite mer lästid så kommer den bli utläst.

Jag hoppas att jag även ska hinna läsa Du sköna nya värld av Aldous Huxley.


24 maj 2020

Min bokresa #91: Mental Health on Booktube Tag

Den här veckan består Camillas bokresa av en tag som handlar om psykisk hälsa/ohälsa och böcker. 

1) Why do you read books about mental health or featuring characters with mental illnesses?
Det är ett ämne som behöver belysas på olika sätt och böcker är ett bra sätt att sprida budskap och nå olika grupper. Sedan tror jag också att man blir klokare och mer empatisk.
2) What aspects of mental health or mental illness do you wish were discussed more in books?
Att det är något som kan hända alla någon gång i livet. Att det inte finns någon "typisk" eller stereotypisk person som kan må dåligt. Det syns ju inte utanpå.
3) Do you read any non YA contemporary books that talk about mental illness? E.G non fiction, classics etc.
Kan inte komma på så många på rak arm. En dåre fri av Beate Grimsrud var bra,men jobbig att läsa.
4) Have you ever read a mental health book that had a profound impact on you? If so, which one?
Jag tycker inte att jag kan välja ut någon enskild bok. Jag har haft den tanken att när jag läst böcker som har psykisk ohälsa som tema så är det alltid en bok som påverkar och lämnar intryck på något sätt. Att man kan lära sig något om både andra och sig själv.
5) Who are your favourite creators who talk openly about mental health?
Kan inte komma på så många författare. Jennifer Niven har ett tydligt budskap när hon skriver.
6) Have you ever read a mental health book that negatively portrayed mental health? If so, which one?
Kan inte komma på någon bok. Däremot kan ju en del böcker kanske bli lite väl förenklade. Tänker på Karin Alfredssons Skrik tyst så inte grannarna hör passar in där. Kändes som det fanns mycket i boken som handlade om utsatta kvinnor i relationer och hur det påverkar hälsan men att i slutet kändes det alltför enkelt.
7) What is your favourite book/series/genre to read when you are struggling with your mental health?
Har inta speciella böcker som läses då.
8) Is there any mental health book that you wish your younger self could have read?
Kan inte komma på någon.

9) Is there a mental health book that you are yet to get to but still want to read?
Jag är alltid öppen för att läsa böcker om psykisk ohälsa i olika former.

23 maj 2020

Tid för vila

Titel: Tid för vila
Originalets titel: Quiet Time (2008) 
Författare: Johann S. Lee
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Serie: -
Antal sidor: 480 
Utgivningsår: 2015
Förlag: Tranan
Utläst: 30/4

Handling
Kuang Ming börjar närma sig fyrtio och känner sig mer och mer främmande inför Singapores ungdomsfixerade och ytliga gayscen. Till och med relationen med pojkvännen Josh börjar kännas tom och Kuang är inte alls tillfreds med livet. Samtidigt råder stor turbulens i hans familj. Hans yngre bror har nyss kommit ut, medan deras gravida syster engagerat sig i ett kristet sällskap som är känt för sitt motstånd mot homosexuella. Men Kuang Ming kan inte ana hur hans liv är på väg att förändras.

Tankar om titel och omslag
Omslaget tycker jag i ärlighetens namn är ganska tråkigt, det säger ingenting om vad boken innehåller. Titeln tycker jag är ganska fin, även om kopplingen till handlingen kanske inte är så stark.

Mina tankar om boken
När turen kom för mig och Camilla att läsa en bok från Singapore hade vi flera alternativ, så vi har valt att läsa två stycken från det landet. Först ut var denna roman.

Först måste jag säga att jag hade nog aldrig hittat denna bok om det inte var för denna "utmaning". Handlingen gjorde mig intresserad av boken och nu i efterhand är jag väldigt glad över att jag läste den. Tid för vila är på många sätt väldigt olikt andra romaner jag läst tidigare.

Jag blev lite förvånad över hur lättläst boken var och hur bra språket flöt på. Handlingen var minst sagt engagerande och relationerna likaså. Sättet som relationerna skildras på tycker jag är bra gjort, det varvas både glädje, ilska och sorg. I Mings familj finns det många saker som måste upp till ytan och det finns en hel del motsättningar mellan syskonen.

Karaktärerna tycker jag är intressanta, framförallt fångades jag av syskonen. Ming och hans yngre bror är öppet homosexuella i ett land där sådant inte ses med blida ögon. Å andra sidan finns systern som är djupt religiös och de kämpar med att förstå varandra. Mitt i allt hamnar också modern. Överlag tycker jag nog att familjerelationerna var mer intressanta att läsa om än Mings kärleksrelation. Sen ska jag erkänna att det kändes för mig väldigt ovanligt att läsa om en gay-partnerskap då det inte är något som jag läst tidigare. En annan aspekt som boken tar upp är föräldraskap när föräldrarna inte tillhör normen och det var också intressant att läsa om då jag inte heller stött på det tidigare.

Boken var uppbyggd på ett smart sätt, först en prolog för att sedan gå tillbaka cirka 10 år i tiden för att berätta själva historien. Medan jag läste boken satt jag ofta och funderade på hur resan från punkt A till punkt B skulle se ut. Jag blev lite smått förvånad av slutet, det var inte som jag hade förväntat mig men detta slut var nästan bättre.

När jag skriver denna recension är det inte speciellt länge sedan jag läste ut boken. Jag tror att detta nog är en bok som jag kommer fortsätta fundera och reflektera över. Jag hade noll förväntningar på boken och så visar det sig vara en av de bästa böckerna jag läst hittills i år.

3 bra saker med boken: relationerna, tänkvärd och berörande

Betyg: 4/5

21 maj 2020

Helgfrågan v. 21: Böcker som lästes i skolan & fint väder


Tänkte passa på att svara på Mias helgfråga redan ikväll.

Nämn en bok som du var tvungen att läsa i skolan,  som du läst om i vuxen ålder och tyckt mycket mer om nu.

Jag kan inte komma på någon bok som jag har läst i skolan och inte tyckt om och som jag skulle tycka annorlunda om idag. Vi läste inte några klassiker vad jag kan minnas i skolan heller. 

En bok som jag skulle kunna tänka mig att jag skulle tycka ännu bättre om idag är nog Anne Franks dagbok. Den är så viktig att läsa och jag tror också det kan vara "nyttigt" att återvända till den ibland. 

En bok som jag tyckte oväntat bra om och som vi läste i skolan var På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque. Det var så många kompisar i skolan som sa att den inte alls var bra, men till min förvåning var det en bok som jag tyckte riktigt bra om. 

Bonusfråga: Vad gör ni idag i det fina vädret?

Jag har pluggat på som vanligt. Är inne i sluttampen med uppsatsarbetet och hoppas kunna skriva klart den imorgon och sen ha lite tid över för att gå igenom texten. 

Idag har vi däremot haft förhållandevis bra väder. Våren är sen häruppe och det ligger fortfarande ganska mycket snö på gården. Idag var de 8 plusgrader och det är nog något av det varmaste vi haft hittills den här månaden. Sen har det varit så blåsigt så det har inte varit kul att vara ute. 

Men på eftermiddagen idag var vi i familjen faktiskt ut och gjorde upp eld och fikade ute vilket var ganska mysigt.

Noveller - Brandon Sanderson

Titel: The Hope of Elantris
Originalets titel: -
Författare: Brandon Sanderson
Översättare: -
Serie: Elantris #1.5
Antal sidor: 25
Utgivningsår: 2006
Utläst: 18/4

Handling från Brandon Sandersons hemsida
There were always a few holes in the manuscript where I decided not to include viewpoints or sections of explanation in the name of streamlining, particularly at the end. In the back of my mind, I knew what happened. This story talks about one of those holes; it is meant to be read after you've finished the novel and takes place during the events of the climax.

Mina tankar om boken
En väldigt trevlig och fin novell. I denna fick man också följa en annan karaktär och det var intressant att man även fick följa barnens perspektiv på det som händer i slutet av Elantris. Dock förutsätter ju denna novell att man har läst den boken.

Sanderson har gjort annoteringen till sina böcker och i annoteringen till denna får man också en anledning till varför och till vem som han skrev denna novell vilket gör att man ser på den med lite andra ögon.

Finns gratis att läsa på författarens egen hemsida också, vilket jag tycker är väldigt bra.

Betyg: 3/5

⭐⭐

Titel: The Emperor's Soul
Originalets titel: -
Författare: Brandon Sanderson
Översättare: -
Serie: Elantris
Antal sidor: 175
Utgivningsår: 2012
Förlag: Tachyon publications
Utläst: 24/4

Handling
A heretic thief is the empire’s only hope in this fascinating tale that inhabits the same world as the popular novel, Elantris.

Shai is a Forger, a foreigner who can flawlessly copy and re-create any item by rewriting its history with skillful magic. Condemned to death after trying to steal the emperor’s scepter, she is given one opportunity to save herself. Though her skill as a Forger is considered an abomination by her captors, Shai will attempt to create a new soul for the emperor, who is almost dead.

Probing deeply into his life, she discovers Emperor Ashravan’s truest nature—and the opportunity to exploit it. Her only possible ally is one who is truly loyal to the emperor, but councilor Gaotona must overcome his prejudices to understand that Shai’s forgery is as much artistry as it is deception.


Mina tankar om boken
Är inne i en period där jag läst några av Sandersons noveller. I vanliga fall brukar jag vara lite skeptisk till att läsa så kallade noveller/kortromaner som är en del i en serie men som inte tillhör huvudböckerna i en serie.

Jag hade nog väntat mig att den skulle ha en större koppling till Elantris, men när jag hade förstått att den bara utspelar sig i den världen blev den också lättare att läsa. I den här boken är det helt nya karaktärer och en annan typ av magi man får stifta bekantskap med.

För att vara en så pass kort bok innehåller den väldigt mycket. Jag gillade själva grundhistorien om hur Shai tilldelas en i princip omöjlig uppgift och hur hon försöker genomföra det.

Så allt som allt en underhållande och läsvärd kortroman.

Betyg: 3/5

20 maj 2020

Tv-serie: The Chilling Adventures of Sabrina säsong 3

Handling
Reimagines the origin and adventures of Sabrina: the Teenage Witch as a dark coming-of-age story that traffics in horror, the occult and, of course, witchcraft. Tonally in the vein of Rosemary's Baby and The Exorcist, this adaptation finds Sabrina Spellman wrestling to reconcile her dual nature - half-witch, half-mortal - while standing against the evil forces that threaten her, her family and the daylight world humans inhabit.

Den tredje säsongen har 8 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Kiernan Shipka, Gavin Leatherwood, Ross Lynch och Miranda Otto.

Jag såg klart säsongen 27 april.

Mina tankar
Efter den förra säsongen var jag ganska spänd på att se fortsättningen och jag måste säga att jag till största delen är nöjd med vad som hände.

De första avsnitten tyckte jag var lite sega att se, kändes inte som att det hände så mycket då men sedan tog det verkligen fart. De sista 3-4 avsnitten var riktigt spännande och flöt på riktigt bra.

I den här säsongen får man in fler olika typer av mytologier, i avsnitten finns det  bland referenser till den grekiska mytologin och det var något som jag tyckte var kul. I Greendale dyker en ny grupp hedningar upp, som är ett cirkusfolk, och där återfinns bland annat Circe, Pan och Medusa.

Karaktärerna tycker jag var trevliga att följa under säsongen. Jag gillar inte allt drama kring kärleksrelationer, jag ser hellre vänskapsrelationer och familjerelationer. I början av säsongen tyckte jag det var lite för mycket drama i Sabrinas romantiska relation och jag tycker att det skulle vara bättre om hon fick vara själv. Som karaktär är jag lite fascinerad av Sabrina,  hon ska ju föreställa sig vara häxa och det är hon ju men samtidigt finns det något barnsligt över henne. Hon fattar snabba beslut som tyvärr inte alltid är så smarta.

En favorit för mig den här säsongen är Ambrose, inte minst för humorns skull och de saker han upptäcker som hjälper dem att kämpa mot hedningarna. Även Sabrinas fastrar Zelda och Hilda har intressanta saker de måste ta sig an.

Jag måste säga att jag är riktigt imponerad av skådespelarna som levererar sina repliker på ett ändå trovärdigt sätt. En del repliker är konstigare än andra och att då lyckas hålla masken tycker jag är riktigt bra gjort.

Det nästa sista avsnittet var nog det bästa av den här säsongen, och ärligt talat hade jag tyckt det varit bättre om det också var säsongsavslutningen. Säsongsavslutningen tyckte jag löste lite väl mycket saker och jag hade gärna sett fler frågetecken inför nästa säsong.

Hur säsongen slutar
Sabrina skapar en tidsparadox där hon reser tillbaka i tiden och räddar Greendale, sina vänner och sina fastrar från apokalypsen som hedningarna ville skapa. Hilda återuppstår när häxgruppen börjar tillbe Hekate istället. När Sabrina skapat tidsparadoxen finns det två versioner av henne, en som lever ett "vanligt" liv i Greendale och en annan version som kröns till Helvetets drottning. Blackwood spräcker det mystiska ägget och släpper lös en okänd varelse. Prudence säger farväl och gör slut med Ambrose när hon upptäcker att hennes systrar dött. Ambrose anar att Sabrina gjort något som påverkat tiden och är orolig för vad det kommer att leda till.

19 maj 2020

Länktisdag #50


1. Jag hittade en podd på Sveriges radio som verkligen fångade mitt intresse och det var Det perfekta Kina som handlar om en Sveriges radios  Kinakorrespondent som arbetet där i många år. Handlar dels om hur landet har förändrats och reportage om människorna som bor där. Väldigt fascinerande men samtidigt också ganska skrämmande.

2. De nominerade till Årets bok har presenterats. Hela listan och hur man röstar hittar ni här.

3. För ett tag sedan presenterades årets ALMA-pristagare. I år gick priset till Baek Heena. Efter att ha läst om hennes böcker blir jag själv nyfiken på att läsa någon av hennes böcker.

4. Det verkar som att Disney+ kommer göra en tv-serieadaption av Rick Riordans böcker om Percy Jackson.




Tisdagstrion v.21: Norden runt


Tisdag och dags för ännu en tisdagstrio som anordnas av Ugglan & boken. Den här veckan är temat norden runt. 

1. Finland: Sånt är livet av Rosa Liksom. Små, korta noveller på 2-3 sidor som lyckas beröra och fånga det samhälle vi lever vi. 

2. Norge: Angivaren av Jan-Erik Fjell. En riktigt spännande och underhållande deckare. 


3. Danmark/Sverige/Norge: Nora eller brinn Oslo brinn av Johanna Frid. Vanligtvis inte min typ av bok. Gillade språket som har fraser på både danska och norska. 




18 maj 2020

Veckoplanering v.21

Den här veckan rullar det på som vanligt. Min motivation för studierna är väl inte sådär jättehög men jag kämpar på med uppsatsen. Av någon anledning är det mycket roligare att läsa vanliga böcker och se på film och tv.

Tillsammans med Camilla läser jag Red Sister av Mark Lawrence. Påminner väldigt mycket om Nevernight av Jay Kristoff. Men jag är nyfiken på att läsa vidare och se vad som händer.

Vi läser även novellsamlingen Indonesien berättar: tusen gevärskulor, tusen fjärilar. Det är väldigt varierande kvalitet på novellerna. 

För egen del läser jag också De sju systrarna av Lucinda Riley. Gillar den väldigt mycket såhär långt och jag tror att det är en bok som jag kommer tycka bra om. Lättläst också så jag hoppas den ska bli utläst till helgen. 




RED SISTER MARK LAWRENCE

INDONESIEN BERÄTTAR

DE SJU SYSTRARNA

16 maj 2020

Vända världen rätt

Titel: Vända världen rätt
Originalets titel: Holding up the Universe (2016)
Författare: Jennifer Niven
Översättare: Ylva Stålmarck
Serie: -
Antal sidor: 456
Utgivningsår: 2017
Förlag: Gilla böcker
Utläst: 20/4

Handling
"Tänk om alla i hela världen var ansiktsblinda? Då skulle det finnas hopp för de alldagliga. Ingen skulle någonsin säga: ”Hon är söt för att vara tjock”, för utseendet skulle inte vara viktigt längre. Skulle folk fortfarande bry sig om ifall man var överviktig eller för smal? Lång eller kort? Kanske. Kanske inte."

Jack är ansiktsblind. Han känner inte igen någon, inte ens sina egna bröder, och kämpar hårt för att hålla det hemligt. Libby är stark, rolig och älskar att dansa. Men andra människor verkar bara se hennes yttre, hennes övervikt, som om det är det enda hon är. När Jack och Libby möts förändras allt.


Tankar om titel och omslag
Jag har lite dubbla känslor för omslaget. Jag gillar det blåa temat och stjärnorna på omslaget. Däremot är jag inte lika förtjust i silhuetterna eller textstilen. Titeln tycker jag inte heller har så mycket med boken att göra.

Mina tankar om boken
Jag har varit nyfiken på att läsa Nivens böcker längre, har hört mycket bra om dem men inte riktigt kommit mig för. För att öka oddsen att jag faktiskt skulle läsa någon bok av henne hamnade Vända världen rätt på min lista över 20 böcker jag vill läsa 2020.

Det var väldigt lätt att komma in i boken och jag fastnade framförallt för Libby. Hon är en huvudkaraktär som jag tycker om och känns ganska vettig för att vara en high school-tjej. Jag gillar det sätt som hon ser världen på och hur hon tar sig an saker och ting.

Jag har lite problem med att förstå och relatera till Jack, men jag tänker också att det kanske är en del av boken. Sen är det jättesvårt för en själv att föreställa sig hur det skulle vara att leva med ansiktsblindhet. Till min förvåning känns det som att Niven skildrar det hela på ett för mig trovärdigt sätt.

Vända världen rätt är också lättläst och har väldigt korta kapitel vilket gjorde det väldigt trevligt att sätta sig ned och läsa. Tyvärr kan jag tycka att vänskapsrelationerna och relationen mellan förälder och barn hamnar lite i skymundan då det finns mycket där som jag gärna hade velat läsa vidare om.

Allt som allt är Vända världen rätt en bra ungdomsroman som också känns inkluderande, inte minst på grund av huvudkaraktärerna på det ena eller andra sättet inte tillhör normen.

3 bra saker med boken: intressanta karaktärer, lättläst och underhållande

Betyg: 4/5

14 maj 2020

Elantris

Titel: Elantris
Originalets titel: - 
Författare: Brandon Sanderson
Översättare: -
Serie: Elantris #1
Antal sidor: 492
Utgivningsår: 2005
Förlag: Tor Books
Utläst: 13/4

Handling
Elantris: gigantic, beautiful, literally radiant, filled with benevolent beings who used their powerful magical abilities for the benefit of all. Yet each of these demigods was once an ordinary person until touched by the mysterious transforming power of the Shaod. Ten years ago, without warning, the magic failed. Elantrians became wizened, leper-like, powerless creatures, and Elantris itself dark, filthy, and crumbling. The Shaod became a curse.

Arelon's new capital, Kae, crouches in the shadow of Elantris. Princess Sarene of Teod arrives for a marriage of state with Crown Prince Raoden, hoping—based on their correspondence—to also find love. She finds instead that Raoden has died and she is considered his widow. Both Teod and Arelon are under threat as the last remaining holdouts against the imperial ambitions of the ruthless religious fanatics of Fjordell. So Sarene decides to use her new status to counter the machinations of Hrathen, a Fjordell high priest who has come to Kae to convert Arelon and claim it for his emperor and his god.

But neither Sarene nor Hrathen suspects the truth about Prince Raoden. Stricken by the same curse that ruined Elantris, Raoden was secretly exiled by his father to the dark city. His struggle to help the wretches trapped there begins a series of events that will bring hope to Arelon, and perhaps reveal the secret of Elantris itself.

Tankar om titel och omslag
Titeln finns det inte så mycket att anmärka på. Däremot tycker jag detta omslaget är ganska fult, men å andra sidan speglar det staden Elantris bra.

Mina tankar om boken
Efter att ha läst Sandersons Mistborntrilogi var jag väldigt sugen på att läsa mer av honom då jag tyckte så bra om de andra böckerna.

Jag är inte ett dugg besviken! Precis som i hans övriga böcker tar det ett tag att komma in i boken och världen, men jag njuter av att läsa och få reda på mer om världen och hur allt hänger ihop. Detta var ren avkoppling att läsa.

Det som jag gillat med de andra böckerna jag läst av honom är just världsbygget och det är något som jag även gillar med Elantris. Framförallt i hur man gradvis börjar få veta mer och mer om både karaktärerna och den händelse som utlöste allt från början.

Elantris innehåller även del politiska intriger, men Sanderson beskriver det på ett intressant och fängslande sätt.  Dessutom får man följa en präst och hans uppdrag att konvertera befolkningen. På papperet låter detta som tråkigt att läsa om, men det är det absolut inte!

De tre huvudkaraktärerna man får följa är prinsen i exil, Raoden, som befinner sig inne i Elantris och hans jakt på att ta reda på vad det verkligen var som hände för tio år sedan och hans jakt på magin. Man får även följa prinsessan Sarene och hennes kumpaner som har planer på att störta kungen. Den karaktär som jag nog tyckte minst om att följa var prästen, de bitarna var lite tråkigare men nog så viktiga för handlingen.

Detta är ingen actionspäckad bok, det händer en hel del i slutet, utan tempot är ändå ganska långsamt och man får tid att bekanta sig med alla inblandade. Längs vägen dyker det också upp en del överraskningar.

Som sagt, denna var riktigt bra och jag ser fram emot att upptäcka Sandersons författarskap. Vid det här laget känns det ganska självklart att han tar plats bland mina favoritförfattare.

3 bra saker med boken: världen, magi och intrigerna

Betyg: 4/5

13 maj 2020

Tv-serie: Superstore säsong 5

Handling
Centers around Amy, the store's most stalwart employee as well as the glue holding the place together, and newly hired Jonah, a dreamer determined to prove work doesn't have to be boring. Their fellow associates include the sardonic Garrett, the ambitious Mateo and the sweet teenager, Cheyenne. Overseeing the store is Glenn, the store's affable, clueless store manager, and Dina , the aggressive assistant manager who enforces Cloud 9 policy with an iron fist.

Den femte säsongen har 21 avsnitt. I huvudrollerna ses bland annat America Ferrera, Ben Feldman och Lauren Ash.

Jag såg klart säsongen 24 april.

Mina tankar
Vid det här laget känns det väldigt bekant att återse Superstore. I mitt tycke är det en trevlig och underhållande serie som också lyckas spegla den tid vi lever i.

Jag tycker det är intressant att serien till allra största delen utspelar sig i varuhuset. Det verkar alltid hända något där. Precis som tidigare handlar den en del om de anställdas arbetsvillkor och hur de motarbetas för att de vill gå med i facket. Lite senare i säsongen blir kedjan också uppköpt av ett annat bolag, vilket såklart påverkar alla som arbetar där.

Ett av de bästa avsnitten under säsongen var ett avsnitt som var tillägnat en av skådespelarna som gick bort för en tid sedan. Tycker att det var en fin gest att på något vis belysa detta.

Allt som allt är Superstore underhållande, men det har inte heller varit några avsnitt eller handlingar som har engagerat mig speciellt mycket. Det har mest bara puttrat på och vissa gånger har det känns som det hela stått still.

Ska bli intressant att se vad som kommer hända i nästa säsong och hur de kommer lösa ett en av huvudkaraktärerna kommer att lämna serien.

Hur säsongen slutar
Sandra adopterar ett barn (tonåring) via Glenn som medlar och pushar henne till detta. Amy blir erbjuden ett jobb i Kalifornien som hon också tar. Jonah verkar till slut gå med på att flytta med henne dit, men inget är avgjort.

12 maj 2020

Tisdagstrion v.20: Bäst hittills i år


Den här veckan är temat i Ugglan & bokens tisdagstrio bäst hittills i år.

Jag har läst många väldigt bra böcker, så det var svårt att bara välja ut tre stycken.


1. En bok som jag hade noll förväntningar på var Rani Manickas Rismodern. En otroligt berörande familjekrönika som utspelar sig i Malaysia. Det är också ett land som jag inte vet speciellt mycket om och det var lärorikt att upptäcka landet genom bokens ögon. Den har också starka kvinnliga karaktärer.



2. The Hero of Ages av Brandon Sanderson som är den avslutande boken i den första Mistborn-serien. En fantastisk avslutning och ett väldigt intressant världsbygge och magisystem.



3. Det var ren och skär njutning att läsa The Hunger Games av Suzanne Collins. Sidorna bara flög förbi och jag satt hela tiden och undrade vad som skulle hända.



Jag skulle också kunna nämna några bubblare: Tid för vila av Johann S. Lee och Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck.



11 maj 2020

Veckoplanering v.20


Läsningen den här veckan och framförallt i helgen gick riktigt bra så därför ser jag fram emot att få börja en ny vecka och förhoppningsvis kunna läsa lika mycket.

Tillsammans med Camilla ska jag börja läsa Som stjärnor i natten av Jennifer Niven. Förra månaden läste jag hennes Vända världen rätt och jag ser fram emot att även läsa denna bok.

Jag håller också på med Erin Morgensterns Nattens cirkus. Nu känns det äntligen som att jag har kommit in i boken och har ett bra flyt så den här veckan kommer den bli ut läst.

Efter det har jag tänkt börja med De sju systrarna av Lucinda Riley, en bokserie som jag är så fruktansvärt nyfiken på att läsa då det på papperet är en bok som passar mig perfekt.



10 maj 2020

Min bokresa #89 - Bokfavoriter

Såhär på söndagskvällen tänkte jag delta i Camillas bokresa. Förra veckan var ämnet favoritkaraktärer och den här veckan är det favoritböcker.

Först måste jag säga att vilken böcker som är favoriter kan variera väldigt mycket på när någon frågor. Det beror lite på humör och vad som jag först kommer att tänka på.

Jag tror också att jag är ganska kräsen för det krävs något utöver det vanliga om jag ska få en ny favoritbok. Om man ser till betyg så är jag ganska snål med mina högsta betyg, medan det finns jättemånga böcker som bara saknar det lilla extra för att det skulle kunna bli absoluta favoriter.

De böckerna som jag tar upp här är mina senaste favoriter.

Först en svensk författare, som alltid hör till mina favoriter och det är Simona Ahrnstedt.

Den senaste läsupplevelsen som var helt fantastisk var Brandon Sandersons The Hero of Ages. En fantastiskt avslutning på en fantastisk fantasyserie.

En annan bok som var så otroligt underhållande och spännande var Scythe av Neil Shusterman. Sista delen i den serien är nu lånad och väntar på att bli läst.

En bok som jag alltid rekommenderar är Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj. Det var något av en ögonöppnare för mig, då man fick en helt annan inblick i 2:a världskriget.

En annan bok som också hör till mina all-time favoriter är En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie.

Allra sist har vi ungdomsboken som även borde läsas av vuxna, Tårar i havet av Ruta Sepetys.

9 maj 2020

Rismodern

Titel: Rismodern
Originalets titel: The Rice Mother (2002) 
Författare: Rani Manicka
Översättare: Ulf Gyllenhak
Serie: -
Antal sidor: 517 
Utgivningsår: 2004
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 2/4

Handling
Ingenting i Lakshmis idylliska barndom kunde ha förberett henne för det liv som väntade henne. Som tonåring blir hon bortgift med den mycket äldre Ayah och tvingas flytta till Malaysia. Väl där inser hon att Ayah inte är den välbärgade man han utgett sig för att vara, utan en lägre tjänsteman med flera fordringsägare efter sig. I ett slag tvingas Lakshmi växa upp. Hon tar kommandot i huset och lyckas betala mannens skulder. Men den växande familjen vittrar sönder under lögner och falska förhoppningar och Lakshmi blir alltmer bitter. I de redan ansatta relationerna smyger sig ondskan in och andra världskrigets japanska invasion sliter upp ett sår i familjen som inte vill läka. Först långt senare, genom Lakshmis dotterdotter, kan familjen försonas. På ett magiskt och färgstarkt språk berättar Rani Manicka om en familj i Malaysia under 1900-talet.

Tankar om titel och omslag
Tycker inte att vare sig titel eller omslag lockar speciellt mycket. Det finns dock en koppling till en av bokens huvudpersoner i titeln, men det dröjer rätt länge innan man förstår den.

Mina tankar om boken
Tillsammans med Camilla försöker jag att läsa böcker som kommer från olika länder. När vi klurade på böcker från Malaysia dök denna upp.

Jag hade ingen aning om vad boken egentligen handlade om när jag började läsa, men jag föll verkligen för historien. Sedan är det också ett land som jag inte har någon vidare koll på och det var intressant av bara den anledningen.

Man får ju följa en familj och många karaktärer under ganska många år och man lär ändå känna dem. Att man dessutom får det berättat ur olika perspektiv gör historien ännu djupare. Bitvis är det ganska brutalt och tragiskt, men det känns skildrat på ett ganska kärleksfullt sätt. Personerna i denna familj utsätts för många händelser och man ser också hur de formas av dessa.

Jag reflekterade också över kvinnornas roll, de lyckas vara osynliga men är också ständigt närvarande och har ändå makt. De gifts bort som barn men kan ändå bli starka kvinnor som leder en familj.

Språket flyter väldigt lätt, jag var orolig att det skulle vara en svårläst bok. Jag får också vissa vibbar av En halv gul sol, berättarstilen påminner lite om den boken och just sättet som man får följa familjen.

Det finns många händelser i boken som både berör och förfärar och jag tänker flera gånger också att en hel del av det som förekommer i boken säkert också har hänt i verkligheten och det gör också att det blir en känslosam bok att läsa. Sedan är detta också ett skickligt sätt att få följa ett lands historia genom en familjs ögon.

Rismodern var en riktig överraskning och en bok som jag nog kommer att minnas.

3 bra saker med boken: lättläst, familjehistoria, berörande

Betyg: 4/5

8 maj 2020

Helgfrågan v.19: Bokrekommendationer & tips för att motverka trötthet


Såhär på fredag kväll tänkte jag passa på att svara på Mias helgfråga.

Vilken bok skulle du rekommendera en lycklig person att läsa? Vilken bok skulle du rekommendera till någon som verkar sorgsen?

Det var en fråga som jag faktiskt har funderat en hel del på. Det är ju så olika vad man föredrar när man är lycklig eller sorgsen.

Jag tänker att om man är lycklig så kan man kanske på ett bra sätt ta till sig en historia som innehåller en del hemska och berörande händelser. I så fall är mitt tips Rismodern av Rani Manicka som är en familjekrönika som utspelar sig i Malaysia. Recensionen dyker upp imorgon på bloggen.



Om man däremot är sorgsen skulle jag vilja rekommendera något som är mer uppiggande och "fluffigt". Då tänker jag att Jenny Colgan passar bra, det är fluffigt och lättsmält. T.ex. Den lilla bokhandeln runt hörnet.


Bonusfråga: Har ni något tips för att motverka trötthet?

Jag har väl inga supertips, förutom att försöka motionera/röra på sig. Tanka solljus nu när det blir ljusare. Sen tänker jag också att det kan vara bra att hålla sig till regelbundna sömntider, att man går och lägger sig respektive stiger upp ungefär samma tid varje dag.

7 maj 2020

Milk and honey

Titel: Milk and honey
Originalets titel: -
Författare: Rupi Kaur
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 226 
Utgivningsår: 2018
Förlag: Andrews McMeel Publishing
Utläst: 10/4

Handling
Milk and honey' is a collection of poetry and prose about survival. About the experience of violence, abuse, love, loss, and femininity. It is split into four chapters, and each chapter serves a different purpose. Deals with a different pain. Heals a different heartache. 'milk and honey' takes readers through a journey of the most bitter moments in life and finds sweetness in them because there is sweetness everywhere if you are just willing to look.

Tankar om titel och omslag
På biblioteket fick jag tag i en utgåva som har ett lite lyxigare omslag för den är någon sorts gift-edition. Tycker omslaget är rent och snyggt. Det dröjde ett bra tag innan jag förstod meningen med titlen.

Mina tankar om boken
Poesi är inte en genre som jag är välbekant med, men som jag den senaste tiden blivit lite nyfiken på. Den här gången bestämde jag mig för att testa att poesi på engelska och det gick väldigt bra.

Jag upplever dikterna lite som hit or miss för egen del. De allra bästa dikterna kommer först i slutet av boken och det är också där som igenkänningen är som stört. De dikterna tyckte jag om väldigt mycket, medan det finns en del som inte alls berör mig.

Jag tyckte om illustrationerna, det var ett fint inslag i boken. Sedan är dikterna skrivna på ett speciellt sätt, där det inte används versaler överhuvudtaget, något som Kaur även förklarar anledningen till.

Dikterna går bedrägligt fort att läsa, men jag försökte ta min tid med att läsa boken. Kan säga att jag är nyfiken på att testa att läsa även hennes uppföljande diktsamling.

3 bra saker med boken: illustrationer, lättläst, intressant språk

Betyg: 3/5

6 maj 2020

Tv-serie: Brooklyn Nine Nine säsong 7

Handling
Captain Ray Holt takes over Brooklyn's 99th precinct, which includes Detective Jake Peralta, a talented but carefree detective who's used to doing whatever he wants. The other employees of the 99th precinct include Detective Amy Santiago, Jake's over achieving and competitive partner; Detective Rosa Diaz, a tough and kept to herself coworker; Detective Charles Boyle, Jake's best friend who also has crush on Rosa; Detective Sergeant Terry Jeffords, who was recently taken off the field after the birth of his twin girls; and Gina Linetti, the precinct's sarcastic administrator.

Den sjunde säsongen har 13 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Andy Samberg, Melissa Fumero, Stephanie Beatriz och Andre Braugher.

Jag såg klart säsongen 24 april.

Handling
Brooklyn Nine Nine är en av mina absoluta favoritserier och det är nästan så att jag gillar den mer och mer för varje säsong.

Vid det här laget känns karaktärerna som gamla vänner och det är kul att få följa med på alla deras upptåg. Dock vet jag inte hur mycket "riktigt" polisarbete som de hinner göra.

Det känns som att serien är bra skriven och vissa avsnitt njuter jag verkligen av att se. Framförallt när det gäller "heist"-avsnitten och där det är tydligt att det är en enda storyline och där hela ensemblen utnyttjas.

Vid det här laget dyker det också upp en hel del återkommande karaktärer, bland annat Pimento som är en före detta polis som varit undercover och har en hel del problem.

I den här säsongen ställs Jake och Amy inför nya utmaningar (läs hur säsongen slutar för mer detaljer) och även om det ger upphov till en del komik så finns det ändå ett allvar som lyser igenom. Överlag tycker jag balansen blir väldigt bra, visst det är mycket komik men de tar också tillfället i akt att belysa aktuella samhällsproblem men med en komisk touch.

I början av säsongen finns det också en ny dynamik mellan Holt och de övriga karaktärerna då han degraderas och blev av med sitt jobb som poliskapten. Denna dynamik var riktigt underhållande och man fick också se en annan sida av karaktärerna.

Jag har många favoritavsnitt den här säsongen, men ett av de mest underhållande var tävlingsavsnittet "Jimmy Jab-Games" men säsongsavslutningen var också riktigt stark. Skönt också att den inte slutade med en cliffhanger.

Hur säsongen slutar
New York drabbas av ett strömavbrott. Amy får värkar och väljer att stanna kvar i polishuset, där hon också föder sitt barn. Jake lyckas till slut ta sig tillbaka till Amy och vara med när hans son föds. Barnet döps till Mac, och är då en referens till Jakes kärlek för Die hard.

5 maj 2020

Tisdagstrio v.19:Rymden och stjärnorna

Den här veckan tänkte jag hoppa på tisdagstrion igen som anordnas av Ugglan & boken. Det var några veckor där jag inte tyckte att jag hade något att bidra med på temat. Den här veckan är dock temat rymden och stjärnorna då det den 4:e maj var Star Wars-dagen.

Jag tipsar helt enkelt om 3 bra böcker som utspelar sig i rymden.

1. Först ut är The Illuminae Files av Amie Kaufman & Jay Kristoff. Hela trilogin utspelar sig i rymden, antingen på olika planeter och ombord på rymdskepp. Böckerna är också berättade på ett unikt sätt med mailkonversationer, loggar och transkriptioner. En väldigt underhållande och spännande bokserie!

2. Mitt nästa tips är svensk science fiction, nämligen Czentes omega av Anna Jakobsson Lund som också utspelar sig på en annan planet i en annan galax. Den utspelar sig på en intergalaktisk akademi där ett gäng vänner måste slå sig samman för att överleva. Relationerna skildras också på ett jättebra sätt.

3. Sist ut har vi The Lunar Chronichles av Marissa Meyer som är en retelling av de klassiska sagorna Askungen, Rödluvan, Rapunzel och Snövit men med en ordentlig twist. Riktad bra science fiction och en serie väl värd att läsas. Tyvärr finns bara de två första böckerna översatta till svenska.

4 maj 2020

Veckoplanering v.19


Läsningen tuffar på som vanligt, men det känns som jag håller på med samma böcker hela tiden. Den här veckan hoppas jag ändå att jag ska få en del läst.

Tillsammans med Camilla läser jag The Hunger Games av Suzanne Collins. Jag har faktiskt läst boken tidigare, men det är så länge sedan så jag tycker inte att det räknas riktigt. Gillar den såhär långt!

Dessutom läser jag tillsammans med Camilla Indonesien berättar: tusen gevärskulor, tusen fjärilar som är en samling indonesiska noveller. Har bara läst två stycken såhär långt. Boken känns väldigt välarbetad och det känns som novellerna är väl utvalda och det är alltid ett plus.

Jag håller fortfarande på med både The two towers av J.R.R. Tolkien och Nattens cirkus av Erin Morgenstern. Tycker båda böckerna är riktigt bra och jag hoppas ta mig en bit längre i dem under veckan.


3 maj 2020

Min bokresa #88 - Favoritkaraktärer

Den här veckan handlar Camillas bokresa om favoritkaraktärer.

Jag har nog aldrig riktigt reflekterat om vilka favoritkaraktärer jag har och varför jag fastnar för en del karaktärer och inte alls för andra. Jag skulle nog ha lättare att plocka fram karaktärer som jag inte gillar. Det kan också vara att man gillar hu författaren gestaltar karaktärerna.

Generellt när det kommer till kvinnliga karaktärer föredrar jag karaktärer som går sin egen väg och inte är rädda att säga ifrån och göra det som är rätt. Men jag kan också gilla karaktärer som är mer osympatiska och mer svåra att tycka om.

De karaktärer som jag tar upp här är bara de jag först kommer på.

I Sandersons Mistborn-trilogi gillade jag alltid Sazed, som man skulle kunna likna vid en lärd man som har kunskap om hela världens religioner och seder. En karaktär som går igenom mycket och som också tvivlar på sig själv och det han gör.

I samma trilogi finns även Vin, som är riktigt kick-ass och förändrar den värld som hon lever i. Hon är stark på ett annat sätt och har gått igenom många svåra saker.

En annan karaktär som jag också tycker är fascinerande är Libby i Mörka platser av Gillian Flynn. Hon är kanske inte en karaktär man tycker om, men Flynn lyckas ändå få mig att känna för henne.

När jag läser Elly Griffiths böcker om Ruth Galloway så har jag alltid gillat Cathbad, druiden, som är en frisk fläkt och som kanske är lite udda.

När det kommer till Harry Potter gillar jag nog Hermione bäst. Det beror nog en del på att jag ser lite av mig själv i henne.

2 maj 2020

Månadsutvärdering april 2020

Lästa böcker i april:
1. Konstiga huset - Agatha Christie
2. Rismodern - Rani Manicka
3. Milk and honey - Rupi Kaur
4. Elantris - Brandon Sanderson
5. The Hope of Elantris - Brandon Sanderson
6. Vända världen rätt - Jennifer Niven
7. The Umbrella Academy vol 1: The Apocalypse Suite - Gerard Way
8. The Emperor's Soul - Brandon Sanderson
9. Tid för vila - Johann S. Lee

Manliga författare: 3
Kvinnliga författare: 4

Amerikanska författare: 3
Engelska författare: 1
Kanadensiska författare: 1
Malaysiska: 1
Singaporianska författare: 1 

Antal lästa sidor: 2803
Medelbetyg: 3,5

Snyggast omslag: Vända världen rätt

Månadens bästa bok: Tid för vila
Månadens mest spännande: Elantris
Månadens överraskning: Rismodern
Månadens besvikelse: Umbrella Academy

Kommentar
Böckerna jag har läst i april har varit väldigt bra överlag! Jag läste en hel del böcker som var riktigt trevliga överraskningar och de två böcker som jag läste för världen runt, från Malaysia respektive Singapore var riktigt starka.

Var också en bra blandning när det gäller genre. Läste också ett seriealbum, diktsamling och även några noveller.

Jag hade lite svårt för att bestämma mig vad som skulle bli månadens bästa bok för jag hade lika gärna kunnat låta Rismodern inneha den platsen.

Så riktigt nöjd med månaden och den höga kvalitet som det var på läsningen! Nu hoppas jag att det fortsätter i samma spår nu i maj.

Om månadens bästa: Väldigt stark och gripande!
Om månadens mest spännande: Spännande upplösning!
Om månadens överraskning: Hade inga större förväntningar på boken och så visade sig sig vara en stark familjekrönika.
Om månadens besvikelse: Storyn var ok, men gillade inte tecknarstilen.


Filmer och Tv-serier:
Alice i Underlandet
The Blacklist S4E1-S4E5
Brooklyn Nine Nine S7E10 - S7E13 (säsongsavslutning)
Chilling adventures of Sabrina S3E2-S3E8 (säsongsavslutning)
Deutschland 86 E1-E2
Friday Night Dinner S6E1-S6E5
The Mindy Project S4E1-S4E20
Modern Family S11E17-S11E18 (serieavslutning)
Riverdale S4E17-S4E18
Superstore S5E20 - S5E21 (säsongsavslutning)
Young Sheldon S4E19-S4E20

Månadens bästa: Brooklyn Nine Nine
Månadens mest spännande: Chilling adventures of Sabrina
Månadens överraskning: -
Månadens besvikelse: -

Kommentar
En helt okej seriemånad. Glädjande också att Deutschland 86 är tillbaka, dock märker jag att jag glömt en hel del från den första säsongen/serien.

Flera serieavslutningar, en del är lite halvfärdiga, då serierna fick sluta produktionen i förtid på grund av corona.

Känns som en ganska medelmåttig månad, inget som sticker ut i mängden när det gäller serier/film.

Om månadens bästa: En stark säsong och en fantastisk säsongsavslutning
Om månadens mest spännande: De sista 3-4 avsnitten var riktigt spännande

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...