30 juni 2020

Tisdagstrion v.27: Semesterläsning

Dags för den sista tisdagstrion innan den går på semester några veckor inne hos Ugglan & boken. Den här veckan är temat passande nog semesterläsning.

Jag har ingen semester/ledigt alls i år. Jag jobbar juni-augusti och i september drar studierna igång igen. Däremot är jag numera ledig varje helg, något som jag inte varit tidigare.

En bok som jag har haft lust att läsa väldigt länge är Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. Har läst hennes novellsamlingar och även En halv gul sol, som jag tyckte var en fantastisk bok.


En annan bok jag vill läsa är Eleanor Olpihant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman. En bok som jag blivit allt mer nyfiken på ju mer jag hört om den.


En sommar vore väl ingen sommar utan en riktig tegelsten. såsom till exempel den fjärde delen i Game of Thrones, Kråkornas fest av George R.R. Martin.



28 juni 2020

Min bokresa #96 - HBTQ+

Då juni är pridemånad är temat i junis sista bokresa, som Camilla anordnar, HBTQ+.

Jag har inte läst jättemånga böcker som har detta tema, men det är ett tema som jag gärna fortsätter att läsa om för att lära mig mer och läsa om personer som befinner sig utanför normen på olika vis.

Saker ingen ser av Anna Ahlund
Love, Simon av Becky Albertalli
Mitt hjärta går på av Christoffer Holst
The Broken Earth-trilogin av N.K. Jemisin
The Sevens Husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid
Mitt liv av Caitlyn Jenner
Red Sister av Mark Lawrence
Tid för vila av Johann S. Lee

Sen kan jag även tillägga att flera av Anna Jakobssons Lund passar in bra på detta tema, då hon skrivit om flera icke-binära karaktärer.

27 juni 2020

Som stjärnor i natten

Titel: Som stjärnor i natten
Originalets titel: All the Bright Places (2015)
Författare: Jennifer Niven
Översättare: Ylva Stålmarck
Serie: -
Antal sidor: 393 
Utgivningsår: 2015
Förlag: Lilla piratförlaget
Utläst: 16/5

Handling
Alla är övertygade om att populära Violet Markey räddar skolans "freak", Theodore Finch, från att hoppa, den där dagen uppe i skolans klocktorn – men sanningen är egentligen en annan.

Ända sedan hennes syster dog i en trafikolycka har Violets liv varit skevt. När hon lär känna Finch öppnas dörren till något nytt. En tillvaro där allt är möjligt – som rymmer den djupaste sorgen och den största kärleken. Men samtidigt som Violets värld växer, börjar Finchs värld krympa.


Tankar om titel och omslag
Nu gillar jag ju blått, så av den anledningen så gillar jag omslaget. Titeln tycker jag funkar bra, även om jag föredrar den engelska. Lätt att förstå dess koppling till boken.

Mina tankar om boken
Förra månaden läste jag tillsammans med Camilla Jennifer Nivens andra bok på svenska Vända världen rätt och då vi både tyckte om den blev vi sugna på att även läsa denna.

Jag tycker att Som stjärnor i natten är mycket jobbigare att läsa än hennes förra bok. Den handlar om väldigt tuffa ämnen, psykisk ohälsa och sorg bland unga och hur det kan  manifestera sig. Dessutom handlar det om hur många idag får en diagnos som etikett och att den på något vis skulle definiera personen.

Det är jobbigt att läsa om två så unga människor som mår dåligt. En del av boken påminner en om Tretton skäl varför av Jay Asher. Jag tycker det är väldigt viktigt att dessa böcker skrivs och att folk får upp ögonen för detta ämne.

Boken väcker mycket känslor, både för huvudkaraktärerna som man verkligen känner för. Och samtidigt så kan jag bli otroligt irriterad på en del av de vuxna i boken som kanske inte ser och är blinda för sina barns problem.

3 bra saker med boken: berörande, viktig och lättläst.

Betyg: 4/5

25 juni 2020

Tv-serie: The Mallorca Files säsong 1

Handling
A British and German detective clashing over how to police the Spanish island of Mallorca.

Den första säsongen har 10 avsnitt. I huvudrollerna ses bland annat Elen Rhys, Julian Looman och Maria Fernández Ache.

Jag såg klart säsongen 18 maj.

Mina tankar
Detta var en serie som jag upptäckte helt av en slump på SVTPlay. Premissen påminde mig en del om Mord i paradiset så jag bestämde mig för att testa ett avsnitt. Och 1 vecka senare hade jag sett klart alla 10 avsnitt.

Det som fångade mig från början var såklart miljön, det var ganska härligt att få drömma sig bort till varmare länder i dessa tider.

Fallen är av varierande slag, det är inte bara mord. Och genom de olika fallen upptäcker man också olika delar av Mallorca och den spanska kulturen där, vilket jag uppskattade.

Karaktärerna växte också under säsongens gång och den dynamik som finns mellan Blake och Winter gillade jag också. De två poliserna är väldigt olika som personer vilket såklart gör att de inte kommer överens hela tiden men de lyckas med sina jobb.

The Mallorca Files tycker jag var en väldigt charmig och mysig serie, om nu kan kalla en polisserie för det.

Säsongsavslutningen var riktigt spännande och jag ser fram emot att se vad som händer nästa säsong.

Hur säsongen slutar
Miranda blir tagen som gisslan av en person som är med i ett tyskt tv-program som spelas in på Mallorca. Även de övriga deltagarna och programledaren är inlåsta i huset med den som tagit gisslan. Till slut lyckas polisen ta sig in i huset och lösa hela situationen. Miranda blir erbjuden ett jobb i London, men bestämmer sig för att stanna kvar på Mallorca, något som Max blir både glad och lättad över. 

24 juni 2020

Film: Heathers

Handling
A regular girl, Veronica, tries to survive the social jungle of high school by sticking with the three most popular girls at school who are all called Heather. As she meets a sociopath named JD, her life spirals into a continuous cycle of hate, unintentional murder and indifference, as she exacts revenge on her enemies, also known as her best friends.

Filmen är regisserad av Miachel Lehmann och är 103 minuter lång. I huvudrollerna ses bland annat Winona Ryder, Christian Slater och Shannen Doherty. Filmen hade 31 mars 1989.

Jag såg filmen 16 maj.

Mina tankar
Först måste jag bara nämna att den svenska titeln på denna film har absolut inget med filmen att göra, Häxor, läxor och dödliga lektioner.

Denna film var otroligt mörk och bitvis ganska hemskt. Sen finns det också något tragiskt över den och det ämne den handlar om. Den manliga huvudkaraktären JD mår ju väldigt dåligt och är inte psykiskt stabil vilket får hemska konsekvenser.

Dock tyckte jag det fanns en roliga scener, speciellt mellan alla tre Heathers som heter samma sak. Det var också kul att se en ung Winona Ryder.

Delar av filmen satt jag och funderade över vad jag egentligen tittade på, men mot slutet var det en del scener som grep tag i mig. Tyvärr fanns det vissa likheter med dessa och hur man kan tänka sig att skolskjutningar utvecklar sig.

23 juni 2020

Tisdagstrio v.26: Sommartider

Den här veckan är temat i Ugglan & bokens tisdagstrio sommartider. Den här veckan väljer jag att tolka det som tre böcker som jag tror passar perfekt att läsa under sommaren.

Mitt första tips är trilogin om Lara Jean av Jenny Han. Riktigt mysiga och småromantiska böcker. Trilogin börjar med Till alla killar jag har gillat.


Mitt andra tips är Mindfulness för losers av Christoffer Holst, Även den en riktigt mysig romantisk komedi i bokform.

Mitt sista tips är De sju systrarna av Lucinda Riley. En uppslukande läsupplevelse som rymmer både historia och romantik.

21 juni 2020

Min bokresa #95 - Att läsa varierat

Den här veckan har Camillas bokresa temat att läsa icke-vita författare och som tillhör en annan etnicitet än svarta. När jag bläddrade igenom mitt lilla bloggarkiv så insåg jag att jag inte hade jättemycket att visa upp. Här kommer i alla fall några tips på böcker av icke-vita författare och böcker.

Milk and honey av Rupi Kaur
En katts resedagbok av Hiro Arkikawa
Trilogin om Lara Jean av Jenny Han
Kyssfaktorn av Helen Hoang
Flyga drake av Khaled Hosseini
Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro
Den rätta tiden för en kula i hjärtat av Un-su Kim
Crazy rich i Asien av Kevin Kwan
Flickan med sju namn av Hyenseo Lee
Warcross av Marie Lu
Wildcard av Marie Lu
Legend av Marie Lu
Shatter me-serien av Tahereh Mafi
Rismodern av Rani Manicka
Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

20 juni 2020

Nattens cirkus

Titel: Nattens cirkus
Originalets titel: The Night Circus (2011)
Författare: Erin Morgenstern
Översättare: Jan Risheden
Serie: -
Antal sidor: 421 
Utgivningsår: 2012
Förlag: Pocketförlaget
Utläst: 13/5

Handling
Cirkusen anländer utan förvarning. Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plötsligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går. Cirkusen öppnar vid mörkrets inbrott och stänger i gryningen.

Välkommen till Le Cirque des Rêves en cirkus olik alla andra. Inne i de svart- och vitrandiga tälten, i en färglös värld som hör nattens mörkaste timmar till, döljer sig helt unika upplevelser och fantastiska fenomen.

Men bakom rökridåerna och speglarna pågår en tävling - en kraftmätning mellan två unga magiker, Celia och Marco, som sedan barndomen tränats i att använda sina illusionskrafter för att överträffa varandra. Vad spelarna inte vet är att detta spel är en duell intill döden och att cirkusen är skådeplatsen för ett slag som utkämpas mellan fantasins och viljans krafter. Oförtröttligt utövar de unga magikerna sin magi med skäl som deras hemlighetsfulla läromästare, Hector och Alexander, är förtegna om.


Tankar om titel och omslag
Jag gillar verkligen omslaget till boken, färgerna passar perfekt till innehållet. Titeln har ju ändå något fascinerande över sig och fångar mitt intresse.

Mina tankar om boken
Detta är en bok som jag har varit sugen på att läsa hur länge som helst! Inte minst för att jag mest har hört så väldigt bra saker om den. För några år sedan läste jag Stephanie Garbers Caraval och när jag insåg att många jämförde dessa böcker med varandra så blev inte lusten mindre.

Det tog förhållandevis lång tid för mig att komma in i boken. Jag läste den, man jag var inte så intresserad av den men sen så läste jag över halva boken på två dagar när jag väl fastnade i den. Jag tror att det till viss del beror på att jag nog hade förväntat mig att det skulle vara en annan typ av historia.

En annan del som gjorde att det tog tid för mig var nog att jag hade svårt att fastna och känna för karaktärerna. De var intressanta och en hel del av dem hade något av ett magiskt skimmer över sig men jag hade svårt att bry mig om dem.

Den egentligen största och mest intressanta karaktären är ju egentligen själva cirkusen och det är nog den miljön som jag också fastnar allra mest för. Det var dock spännande att följa "spelet" mellan Marco och Celia och hur detta genomfördes genom cirkusen. Cirkusen känns verkligen magisk, med alla olika fantasifulla tält, dofter och människor som bor på den.

Nattens cirkus är egentligen en ganska stillsam fantasyroman. Det är inte några stora omvälvande saker som sker men det finns ändå något magiskt över det hela. Det dröjde egentlige ändå fram till bokens slut innan jag förstod själva spelet och då verkar hela spelet och dess skapare och tävlande ganska tragiskt.

Morgenstern beskriver miljöerna på ett otroligt levande sätt, det är så enkelt att se det hela framför sig och det är nog också det som gör att jag fastnar för boken.

Jag förstår absolut att folk jämför Nattens cirkus med Caraval, det finns en liknande känsla i både böckerna av fantasi och magi. Personligen tycker jag dock att Caraval har ännu mer fantasi där skillnaden mellan verklighet och fantasi suddas ut och där jag också bryr mig mer om karaktärerna.

Nattens cirkus är definitivt läsvärd och om man gillar magiska berättelser är detta en bok som passar perfekt.

3 bra saker med boken: cirkusen, levande miljöer och magisk

Betyg: 4/5

18 juni 2020

Film: Robin Hood (1973)

Handling
An imaginative Disney version of the Robin Hood legend. Fun and romance abound as the swashbuckling hero of Sherwood Forest and his valiant sidekick plot one daring adventure after another to outwit the greedy Prince John (Sir Peter Ustinov) and his partner as they put the tax squeeze on the poor.

Filmen är regisserad av Wolfgang Reitherman. Rösterna görs av bland annat Brian Bedford, Phil Harris och Peter Ustinov. Filmen hade urpremiär 8 november 1973. 

Jag såg filmen 9 maj.

Mina tankar
När jag har sett Kalle Anka på julafton har historien om Robin Hood aldrig varit någon favorit. Däremot tyckte jag väldigt bra om filmen som helhet.

Jag fastnade direkt i förtexterna och de låtar som förekommer i filmen, de påminner lite om gamla trubadurlåtar. Det finns också en humor i filmen som jag uppskattar och det är kul att se hur Robin Hood och hans gäng lyckas överlista den opassande kungen.

Som vuxen tror jag också att man kan lägga till mer undertoner i filmen. Exempelvis hur rika kan sko sig på andras bekostnad och var girighet gör med en människa.

Då jag inte hade några större förväntningar på filmen blev jag riktigt positivt överraskad av den. Sedan insåg jag också att den version man ser på julafton är klippt på ett ganska konstigt sätt och det kan ju också ha att göra med saken.

17 juni 2020

Tv-serie: Riverdale säsong 4

Handling
The quiet little town of Riverdale is turned upside down after it is struck with the mysterious death of Jason Blossom, a popular high school student and member of the most powerful family in town. Archie and his friends explore the struggles of everyday life in a small town whilst taking on the haunting case of Jason Blossom. in order to solve this mystery, the rag tag group of friends must first unlock the secrets that lie buried deep beneath the surface of their hometown. Riverdale may not be as innocent as it appears.

Den fjärde säsongen har 19 avsnitt. I huvudrollerna ses bland annat K.J. Apa, Camila Mendes, Lili Reinhart och Cole Sprouse.

Jag såg klart säsongen 7 maj.

Mina tankar
Det här en serie som är underhållande men som man aldrig riktigt vet vad man ska förvänta sig av. Det  beror inte minst på att den blandar olika filmstilar och genres vilket gör att en del avsnitt kan kännas ganska lösryckta.

Sett som helhet tycker jag ändå säsongen är underhållande, även om jag tycker att den första säsongen var allra bäst. Under den här säsongen finns det också två delvis parallella mysterier. Det ena handlar om Jughead som hamnar på en privatskola med mörka hemligheter och hemliga sällskap och det andra mysteriet kretsar kring någon som skickar ut videoband med otäcka budskap.

Jag gillar den storyline som handlar om Jughead och hur han hanterar en helt ny miljö med mörka hemligheter. Upplösningen av den delen var också riktigt spännande att se. Däremot känns det som att det andra mysteriet fick stå tillbaka och i och med att säsongen blev kortare på grund av corona så har vi inte heller fått någon upplösning på den.

Premiäravsnittet var ett sorts hyllningsavsnitt/minnesavsnitt till Luke Perry som hastigt gick bort. Då valde serien att ha premiären som ett avsnitt som hyllade hans karaktär i Riverdale som Archies pappa. Det avsnittet var väldigt fint, om än sorgligt då känslorna känns så mycket mer äkta.

Det fanns dock avsnitt som jag inte fastnade speciellt mycket för, ett av dessa var musikalavsnittet. Jag gillade vissa delar, men överlag var det inte min favorit.

Nu slutar inte säsongen med någon jättecliffhanger, men jag är ändå nyfiken på att se hur de kommer lösa allting inför nästa säsong.

Hur säsongen slutar
För att Jughead ska ta sig in på Iowas skrivarlinje skriver han en novell som är en hämndfantasi mot skolans rektor Mr. Honey som ställer in skolans bal. Detta involverar såklart alla huvudkaraktärer och de blir inblandade i en fiktiv mordhistoria. I verkligheten, med sina föräldrars hjälp lyckas gänget få Honey att inte ställa in balen. Han slutar sitt jobb på Riverdale och ska istället börja jobba på Stonewall prep, vilket är den privatskola som Jughead tidigare i säsongen gick på. Betty och Jughead får ett av alla videoband som visar en inspelning där människor som bär ansiktsmasker som Betty, Jughead, Archie, Veronica och Reggie och som dödar Mr. Honey. Något som bara skedde i Jugheads novell.

16 juni 2020

Tisdgstrion v.25: Från regnbågshyllan

Ugglan & Bokens tisdagstrio går snart på lite sommarledigt men innan dess är det några teman kvar. Den här veckan är temat från regnbågshyllan.

Jag ska säga att det är en typ av böcker som jag inte läser jätteofta. Det är dock ett tema som jag gärna vill läsa mer om och få mer kunskap.

1. Tid för vila av Johann S. Lee som utspelar sig i Singapore med ett homosexuellt par i huvudrollen. Handlar mycket om familjerelationer och föräldraskap. Riktigt läsvärd!

2. The Seven Husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid. Även den en läsvärd bok och berättad på ett spännande och lite annorlunda sätt. Också med en intressant Hollywood-miljö i bakgrunden.

3. Love, Simon av Becky Albertalli. En fin och berörande ungdomsroman. Kan även varmt rekommendera filmen.

14 juni 2020

Min bokresa #94 - Black lives matter

Söndag och jag har precis landat i "sommarhuset" och håller på att fixa lite middag. Under tiden tänkte jag passa på att delta i Min bokresa som Camilla på Mittbokintresse anordnar. Temat den här veckan är det oerhört aktuella Black lives matter.

Jag ska erkänna att jag inte har läst jättemånga böcker av svarta författare eller böcker som handlar om rasism. Och det är ju såklart något som jag vill bli bättre på och försöka lära mig mer om.

Först kommer en lista på böcker som jag har läst och jag kommer avsluta inlägget med några böcker som jag vill läsa.

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie
Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson
Stanna hos mig av Ayobami Adebayo
The Hate U Give av Angie Thomas
Varför jag inte längre pratar med vita om ras av Reni Eddo-Lodge
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru
The Broken Earth -trilogy av N.K. Jemisin
An Ember in the ashes (serie) av Sabaa Tahir (har läst två delar)
Idag är allt av Nicola Yoon

En bok som inte är skriven av en svart författare är Darktown av Thomas Mullen, som är en, i mina ögon, trovärdig skildring av de första svarta poliserna i Atlanta. Den handlar mycket om den rasism de svarta poliserna möter, både från andra vita men också andra svarta.

Jag avslutar med en del böcker av svarta författare som jag vill läsa:
Queenie av Candice Cart-Williams
Beloved av Toni Morrisson
Rötter av Alex Haley
Paret Obamas biografier
Chimamanda Ngozi Adichies övriga böcker


13 juni 2020

The Two Towers

Titel: The two towers (1954)
Originalets titel: -
Författare: J.R.R. Tolkien
Översättare: -
Serie: The lord of the rings #2
Antal sidor: 398
Utgivningsår: 1994
Förlag: Del Rey Books
Utläst: 9/5

Handling
The Fellowship was scattered. Some were bracing hopelessly for war against the ancient evil of Sauron. Some were contending with the treachery of the wizard Saruman. Only Frodo and Sam were left to take the accursed Ring of Power to be destroyed in Mordor–the dark Kingdom where Sauron was supreme. Their guide was Gollum, deceitful and lust-filled, slave to the corruption of the Ring. Thus continues the magnificent, bestselling tale of adventure begun in The Fellowship of the Ring, which reaches its soul-stirring climax in The Return of the King.

Tankar om titel och omslag
Har inte så mycket att säga om vare sig titel eller omslag. Jag gillar ändå typsnittet, det gör att boken står ut litegrann.

Mina tankar om boken
Jag deltar i en readalong på Goodreads där hela serien läses igenom tillsammans. Jag måste säga att utan den skulle det nog dröja ännu längre innan jag skulle komma mig för att läsa boken.

Innan jag började läsa The Two Towers var det nog den bok som jag gruvade mest för att läsa. Det finns något lurigt i att läsa den andra boken. Dock tyckte jag ändå bättre om denna än om den föregående boken, vilket var en överraskning.

Jag hade inte förväntat mig att man endast skulle följa Aragorn, Merry och Pippin i den första delen och i den andra bara följa Sam, Frodo och Gollum. Jag måste säga att jag gillade den indelningen. Spontant tycker jag nog bäst om den första delen, även om slutet på boken var riktigt spännande.

Det som jag gillar allra bäst med boken är nog karaktärerna och den resa och utveckling de går igenom. Merry och Pippin stöter på nya bekantskaper och jag tyckte Treebeard var en väldigt intressant karaktär. Av samma anledning är det kul att få följa Sam och Frodo. Sen gillar jag att läsa om Gollum, även om han kanske inte är en god karaktär men han beskrivs på ett sådant levande sätt. Sedan talar han ju också på ett speciellt vis.

Jag hade dock lite svårt för alla naturbeskrivningar i boken. Känns som att halva boken var att Tolkien beskrev all natur in i minsta detalj för läsaren. För mig var det lätt att jag tappade bort själva grundhistorien då men å andra sidan har jag lärt mig vad flera växter på engelska. Det är nog också detta som drar ner betyget lite grann, utan allt detta hade betyget blivit en 4:a.

Sam växte väldigt mycket för mig i de sista 2-3 kapitlen och med tanke på hur boken slutade ser jag riktigt fram emot att läsa den sista delen. Sedan börjar jag också längta efter att se filmerna.

3 bra saker med boken: intressanta karaktärer, spännande slut och händelserik vandring

Betyg: 3/5

11 juni 2020

Tv-serie: The Mindy Project säsong 4

Handling
Mindy Lahari önskar att hennes liv var som i de romantiska komedier hon ständigt flyr in i. Men så ser inte verkligheten ut: Hon är strax över 30 och ogift. Har inte ens en pojkvän. Och hon gör ständigt bort sig på de mest förnedrande vis. Så länge Mindy håller sig till jobbet som förlossningsläkare och gynekolog fungerar hennes värld perfekt. Men så fort läkarrocken åker av vankas trubbel!

Den fjärde säsongen består av 26 avsnitt. I huvudrollerna ses bland annat Mindy Kaling, Ike Barinholtz och Fortune Feimster.

Jag såg klart säsongen 5 maj.

Mina tankar
Det var ett bra tag sedan jag såg den förra säsongen. Detta är inte en serie som ligger högt på ptrio-listan, men ibland om jag önskar något mer lättsmält kan jag se den. Den lämnar således inga större bestående intryck.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om serien, det finns en del saker som jag tycker om och så finns det en del grejer som jag inte alls gillar.

Ganska tidigt i säsongen blir Danny och Mindy föräldrar. Det är en situation som inte gynnar deras relation och bitvis var det också jobbigt att se hur de i princip förstörde Danny som karaktär. Dock kan jag tycka det är intressant av en komediserie att inte hålla ihop föräldrarna. Mindy vill vara en bra mor och samtidigt ha en karriär som gynekolog, vilket är något hon brottas med under hela säsongen.

I den här säsongen introduceras ett  nytt syskonpar, Jody och Collette som är läkare respektive sjuksköterska. Jag tycker de kompletterar gänget bra och Jody växer till sig under säsongen och är något av en favorit mot slutet.

I förra säsongen klagade jag på att bikaraktärerna inte fick så mycket utrymme och att alltför mycket kretsade runt Danny och Mindys relation. I den här säsongen är det en bättre balans och sjuksköterskorna har egna storylines och som involverar hela kontoret.

The Mindy Project är underhållande och lättsamt, men inte mycket mer.

Hur säsongen slutar
Mindy och Dannys son Leo biter an av de andra ungarna på dagiset och de kallas till ett möte. De kommer inte alls överens på mötet och de blir sittandes i hissen på väg därifrån. Detta leder till ett riktigt samtal och senare även en intim kärleksstund. Vad Danny inte har berättat för Mindy är att han är förlovad och ska gifta sig, han har skickat bröllopsinbjudan till henne via brev som hon inte fått än. Jody försöker visa Mindy att han har genuina känslor för henne genom att försöka bygga en garderob till henne och ett barnrum till Leo. 

10 juni 2020

Film: Love, Simon

Handling
Simon Spier keeps a huge secret from his family, his friends and all of his classmates: he's gay. When that secret is threatened, Simon must face everyone and come to terms with his identity.

Filmen är 110 minuter lång och regisserad av Greg Berlanti. I huvudrollerna ses bland annat Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel och Keiynan Lonsdale. Filmen hade svensk premiär 15 juni 2018.

Filmen är baserad på Becky Albertallis bok.

Jag såg filmen 2 maj,

Mina tankar
När jag läste boken för ungefär två år sedan så var jag riktigt förtjust i den och äntligen kom jag mig för att se filmen. Jag brukar oftast tycka boken är bättre, men jag tycker att den här filmen också är riktigt bra.

Jag tyckte om känslan i filmen och hur man även fick följa Simons relation med sina vänner och hur han handskades med om han skulle komma ut eller inte. Det var en bra blandning mellan mer allvarliga ämnen och det lite mer lättsamma.

Det finns dock vissa saker där jag nästan fick sitta med skämskudden och titta genom fingrarna när en elev gör en stor romantisk gest som inte direkt är besvarad. Sen tyckte jag inte heller vicerektorn tillförde speciellt mycket, även om han är spelad av Tony Hale.

Love, Simon har ett viktigt budskap och jag gillar sättet som det gestaltas på. Överlag följer den också boken väl och jag tycker det var bra att mailkonversationerna även fanns med i filmen.

9 juni 2020

Tisdagstrion v.24: Sjukdomar


Ugglan & bokens tisdagstrio har den här veckan temat sjukdomar.

Sjukdomar känns ju onekligen som ett aktuellt ämne, så här kommer lite tips på olika böcker.

Först ut har vi Tiden är inte än av Elin Boardy. Handlar om en kvinna som vandrar genom digerdödens Europa. Kanske inte jättepassande läsning just nu, men riktigt bra.


Mitt andra tips är Jennifer Nivens böcker Som stjärnor i natten och Vända världen rätt. Båda böckerna tar upp psykisk ohälsa bland ungdomar och beskriver detta på ett trovärdigt sätt.


Sist ut, en bok som jag läste för ganska länge sedan men som verkligen lämnade ett avtryck. En dåre fri av Beate Grimsrud och som handlar om Eli som har schizofreni.



Länktisdag #51

1. Screen Junkies har gjort en "trailer" till Vänner som jag tyckte var riktigt rolig!

 


2. Umbrella Academy säsong 2 har fått en premiärdatum på Netflix, den 31 juli.



3. Trevor Noah har en satirshow som jag tycker är väldigt intressant och som tar upp händelser i USA och vad som händer i politiken. Denna video handlar om rasismen i USA och protesterna efter George Floyd.

 


8 juni 2020

Veckoplanering v.24



Det blev inte så mycket läst förra veckan som jag hade hoppats på. Det var en stressig sista studievecka och helgen ägnades åt att försöka packa och få med sig allt till där jag ska bo och jobba i sommar.

Denna vecka är första veckan på mitt sommarjobb. Det känns skönt att få jobba lite, men jag misstänker att veckan kommer bli ganska tung med mycket nya intryck och saker att sätta sig in i. Men jag hoppas kunna hålla liv i läsningen ändå.

Tillsammans med Camilla läser jag The Toll av Neal Shusterman som är den avslutande delen i hans trilogi. Den börjar bli mer och mer spännande och jag är nyfiken på vart allt ska sluta.

Mina läsprojekt, The Return of The King och Jane Eyre rullar på. Det är böcker som kommer ta ganska lång tid att läsa, föredrar att dela upp läsningen över en längre tid.

Jag håller också på med Du sköna nya värld av Aldous Huxley, jag hoppas att jag hinner läsa ut den under veckan så att jag kan börja med Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck.

7 juni 2020

Min bokresa #93 - Hufflepuff Book Tag

Den här veckan består Camillas bokresa av Hufflepuff book tag.

Harry Potter: Which Harry Potter book is your favourite?
Som jag nämnde i förra veckans tag så är nog min favorit de senare böckerna, speciellt Harry Potter and the Deathly Hallows.

Loyalty: Hufflepuffs are known for their undying loyalty. Name an insta-buy author.
Jag har inte så många författare som är auto-buy men en av dem är Simona Ahrnstedt.

Animals/Magical Creatures: As Hufflepuffs, we tend to have a great love for animals. Name a book/series that has your favourite animal/magical creature in it.
Tycker det kan bli lite svårt med djur i böcker. Den första jag kommer tänka på är katten i En katts resedagbok av Hiro Arkikawa.
Trustworthy: We Hufflepuffs are very trustworthy, however books can also be very trustworthy. Name a series in which none of the books disappointed you.
Nu är jag ju så dålig på att avsluta serier. Men en bokserie som generellt håller hög nivå och som jag gillar att läsa är böckerna om Ruth Galloway av Elly Griffiths.
Caring: Us Hufflepuffs care for others a lot, even fictional characters. Name a book/series whose main character holds a special place in your heart.
Vilken svår fråga! Jag vet inte om jag fäster mig vid karaktärer på det sättet. Jag kan inte komma på någon.
Kindness: Hufflepuffs always strive to be kind to others, no matter who they are. Name a book/series that you love despite its flaws and imperfections.
Här kan jag inte heller komma på något bra svar.
Patience: Hufflepuffs tend to be very patient, and that's a useful trait when reading slow paced books. Name a book you struggled to get through, but stuck it out until the end.
Det finns två självklara bokserier som svar på den här frågan. Den första är Twilight av Stephenie Meyer. Jag irriterade mig så fruktansvärt på karaktärerna och relationerna i boken. Den andra bokserien är Neapelkvartetten av Elena Ferrante.

6 juni 2020

The Umbrella Academy vol 1-3

Titel: The Umbrella Academy vol 1: The Apocalypse Suite
Originalets titel: -
Författare: Gergard Way
Översättare: -
Serie: The Umbrella Academy #1
Antal sidor: 184
Utgivningsår: 2009
Förlag: Dark Horse Comics
Utläst: 22/4

Handling
In an inexplicable worldwide event, forty-seven extraordinary children were spontaneously born to women who'd previously shown no signs of pregnancy. Millionaire inventor Reginald Hargreeves adopted seven of the children; when asked why, his only explanation was, "To save the world."

These seven children form the Umbrella Academy, a dysfunctional family of superheroes with bizarre powers. Their first adventure at the age of ten pits them against an erratic and deadly Eiffel Tower, piloted by the fearsome zombie-robot Gustave Eiffel. Nearly a decade later, the team disbands, but when Hargreeves unexpectedly dies, these disgruntled siblings reunite just in time to save the world once again.


Mina tankar om boken
Förra året såg jag tv-serien och jag tyckte den var väldigt bra. Jag gillade framförallt mixen mellan drama, svart humor, science fiction och spänning. Då blev jag också nyfiken på att läsa serien.

Nu ska jag kanske först säga att jag inte brukar läsa serier, så det kändes lite annorlunda att läsa detta. Det går ju snabbt att bläddra igenom men i och med att jag såg serien först så blir det ju att man jämför med den.

Jag kan se det lite som att tv-serien är ett bra komplement till serietidningen, tv-serien ger mer djup och man får även mer av syskonens relationer och mer bakgrund till det som händer. Dock känns ju en del av det som händer igen och jag tycker de har fångat känslan bra i både tv-serie och i detta format.

Tyvärr är jag inte så förtjust i tecknarstilen, jag hade gärna haft mer detaljer och det hela känns lite "kantigt" och skissartat.


Betyg: 3/5

☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂

Titel: The Umbrella Academy vol 1: The Apocalypse Suite
Originalets titel: -
Författare: Gergard Way
Översättare: -
Serie: The Umbrella Academy #1
Antal sidor: 184
Utgivningsår: 2009
Förlag: Dark Horse Comics
Utläst: 22/4

Handling
The team is despondent following the near apocalypse created by one of their own and the death of their beloved mentor Pogo. So it's a great time for another catastrophic event to rouse the team into action. Trouble is - each member of the team is distracted by some very real problems of their own. The White Violin is bedridden due to an unfortunate blow to the head. Rumor has lost her voice - the source of her power. Spaceboy has eaten himself into a near-catatonic state, while Number Five dives into some shady dealings at the dog track and the Kraken starts looking at his littlest brother as the key to unraveling a mysterious series of massacres… all leading to a blood-drenched face-off with maniacal assassins, and a plot to kill JFK!

Mina tankar
Jag tror jag i början tyckte bättre om denna del. Det beror inte minst på att de galna mördarna Hazel och Cha-Cha dyker upp. Sen får man också veta mer om Number Fives förflutna och vad han gjorde medan han var borta. 

Vissa delar av serien kände jag mig dock lite förvirrad över vad det var som faktiskt hände och jag blev faktiskt mer förvirrad mot slutet. Men jag tycker ändå att albumet är lite småroligt. Dock känns det ganska klart att jag föredrar tv-serien.

Betyg 3/5


☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂


Titel: The Umbrella Academy vol 3: Hotel Oblivion
Originalets titel: -
Författare: Gergard Way
Översättare: -
Serie: The Umbrella Academy #3
Antal sidor: 216
Utgivningsår: 2016
Förlag: Dark Horse Comics
Utläst: 10/5


Handling
Faced with an increasing number of lunatics with superpowers eager to fight his own wunderkind brood, Sir Reginald Hargreeves developed the ultimate solution ...

Now, just a few years after Hargreeves's death, his Umbrella Academy is scattered. Number Five is a hired gun, Kraken is stalking big game, Rumor is dealing with the wreckage of her marriage, an out-of-shape Spaceboy runs around the streets of Tokyo, Vanya continues her physical therapy after being shot in the head--and no one wants to even talk about what Séance is up to ...


Mina tankar om boken
Denna volym kändes mycket rörigare och det var först i den sista numret som det började finnas någon sorts sammanhang. Slutet skapade ju ändå lite intresse inför nästa del, då det slutade väldigt abrupt.

Själva grundhistorien i denna del hade jag svårt att hänga med i. Det blir mest en massa action och jag hade hellre sett att man fått veta mer om karaktärerna. Det kändes som att karaktärerna fick stå tillbaka. Det är nog också en anledning till att jag personligen tycker att tv-serien är bättre.

Betyg: 3/5

5 juni 2020

Helgfrågan v.23: Sommarutgivning


Den här veckan har varit intensiv, men nu börjar den äntligen gå mot sitt slut. Igår gjorde jag min opponering på B-uppsatsen och fick idag besked om att den är godkänd vilket känns otroligt skönt.

Senare idag ska vi ha "klassträff" tillsammans med lärare på programmet via Zoom. Ska bli intressant att se hur det kommer gå.

Nu tänkte jag raskt gå över till att besvara Mias helgfråga.

Är det någon bok du ser framemot i sommarutgivningen?

Jag har hemskt dålig koll på när böcker ges ut och har därför inte spanat i sommarutgivningen. Dock vet jag att det kommer några fortsättningar på serier som jag tänker försöka läsa. 

Trotsa mig som är en fortsättning på Tahereh Mafis Shatter me-serie.

Beatrice av Lina Bengtsdotter som är den tredje boken om Charlie Lager.

Bonusfråga: Ska Helgfrågan ta paus i sommar eller köra hela sommaren?

Det tycker jag inte är mitt beslut, utan det är helt och hållet upp till Mia.

4 juni 2020

Tv-serie: Friday Night Dinner säsong 6

Handling
Handlingen kretsar kring familjen Goodman och deras fredagskvällar, då de två utflugna sönerna besöker föräldrahemmet för att äta traditionell judisk middag. Återkommande element är sönernas barnsliga gnabb och psykande mot varandra, den halvdöve pappans dåliga bordsskick, och oönskade besök från en neurotisk och socialt inkompetent granne.

Den sjätte säsongen har 6 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Tamsin Greig, Paul Ritter, TOm Rosenthal och Simon Bird.

Jag såg klart säsongen 2 maj.

Mina tankar
Jag har i tidigare inlägg ofta skrivit om hur knasig och galen serien är och det stämmer fortfarande efter 6 säsonger.

Jag tycker det finns en viss charm i ett se en familjerelation som är så väldigt dysfunktionell. Bröderna håller fortfarande på med practical jokes och pappan är ju minst sagt egen. Plus grannen som bara blir än mer konstig.

Serien har väldigt korta säsonger och det går fort att se alla avsnitten. Situationerna som de hamnar i bjuder på en hel del skratt och perfekt om man vill få en stunds underhållning.

Formatet är detsamma över hela seriens gång. Denna serie utspelar sig i princip endast i familjens hem och det är ofta alltid samma karaktärer inblandade. Jag gillar den typen av "bottle"-episodes och att man får följa hela familjedynamiken. Jag tror dock att om man såg många avsnitt på raken att man skulle bli lite less.

Säsongsavslutningen, som också skulle kunna funka bra som hela seriens avslutning, bjuder förutom på humor även på en del värme. Det finns vissa scener där som får mig att tro att det skulle kunna vara sista gången man fick följa familjen Goodmans fredagsmiddagar.

3 juni 2020

Månadsutvärdering maj 2020

Lästa böcker i maj:
1.The Hunger Games - Suzanne Collins
2. The Umbrella Academy vol 2: Dallas - Gerard Way
3. The Two Towers - J.R.R. Tolkien
4. The Umbrella Academy vol 3: Hotel Oblivion - Gerard Way
5. Nattens cirkus - Erin Morgenstern
6. Som stjärnor i natten - Jennifer Niven
7. Red Sister - Mark Lawrence
8. De sju systrarna - Lucinda Riley
9. Indonesien berättar: tusen gevärskulor, tusen fjärilar
10. Kyssfaktorn - Helen Hoang

Manliga författare: 3
Kvinnliga författare: 5

Amerikanska författare: 5
Engelska författare: 3

Antal lästa sidor: 3745
Medelbetyg: 3,3

Snyggast omslag: Nattens cirkus

Månadens bästa bok: De sju systrarna
Månadens mest spännande: The Hunger Games
Månadens överraskning: Som stjärnor i natten
Månadens besvikelse: Indonesien berättar

Kommentar
Jag är riktigt nöjd med maj månads läsning! Blev förhållandevis många böcker vilket jag är ganska överraskad över, då det var en hektisk månad med att skriva uppsats och en massa annat. Böckerna har överlag också varit riktigt bra.

Om månadens bästa: Väldigt härlig och uppslukande läsning
Om månadens mest spännande: Hungerspelen kan väl inte vara annat?
Om månadens överraskning: Väldigt berörande och sorglig, mycket mer än vad jag hade förväntat mig
Om månadens besvikelse: Det var väldigt många noveller som jag inte tyckte var så bra


Filmer och Tv-serier:
The Blacklist S4E6 - S4E9
Deutschland 86 E3 - E7
Friday Night Dinner S6E6 (säsongsavslutning)
Game of Thrones S1E1 - S1E5
Heathers
Jane the Virgin S4E1 - S4E15
Love, Simon
The Mallorca Files S1E1-S1E10 (säsongsavslutning)
The Mindy Project S4E21-S4E26 (säsongsavslutning)
Once Upon a Time in Wonderland S1E1-S1E6
Riverdale S4E19 (säsongsavslutning)
Robin Hood (1973)
Young Sheldon S4E19-S4E21 (säsongsavslutning)


Månadens bästa: Game of Thrones
Månadens mest spännande: Jane the Virgin
Månadens överraskning: The Mallorca Files
Månadens besvikelse: -

Kommentar
Mycket nya serier den här månaden, vilket var kul. Även några filmer. Robin Hood var en trevlig överraskning, är nog en av mina Disney-favoriter såhär långt.

Började även se Game of Thrones, tycker den är riktigt bra och följer boken väl. Nu börjar även Deutschland 86 bli riktigt spännande. Så överlag är det mycket spännande att se serierna.

Om månadens bästa: Funkar väldigt bra i serie-format
Om månadens mest spännande: Så många plot twists!
Om månadens överraskning: Såg den helt på måfå, riktigt underhållande
Om månadens besvikelse: -

2 juni 2020

Tisdagstrion v. 23: Hyllvärmare


Tisdag och dags för en trio hos Ugglan & boken. Den här veckan är temat hyllvärmare.

Hyllvärmare är något som jag har väldigt gott om i mina bokhyllor. Jag köper böcker väldigt sällan och det blir ofta att jag prioriterar böcker som jag lånat.

Här kommer i alla fall tre hyllvärmare som jag vill läsa.

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. En bok som jag haft i bokhyllan ett bra tag och som jag har som mål att helst av allt läsa nu i juni. Jag älskade Flyga drake så har höga förväntningar.


Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. Jag gillade verkligen boken om Ove, men har inte kommit mig för att läsa mer av Backman ännu.


Since you've been gone av Morgan Matson. En Young adult - contemporary som jag också velat läsa väldigt länge men som jag inte kommit mig för än.

1 juni 2020

Veckoplanering v.23



Läsningen under förra veckan rullade på ganska bra, vilket kändes skönt. Den här veckan är det sista skolveckan, vilket just nu känns ganska skönt.

Jag hoppas läsningen fortsätter går bra, har sådan otrolig läslust, samtidigt som jag känner att det finns en del annat som jag vill hinna med.

I juni kommer jag försöka ha två läsprojekt under månaden. Det ena är att läsa The Return of the King av J.R.R. Tolkien. Jag är riktigt förväntansfull på att läsa sista delen, böckerna är mycket bättre än vad jag trodde.

Mitt andra projekt är att läsa Jane Eyre av Charlotte Brontë som månadens klassiker. Det är bok som jag hört så mycket om och läst om. Jag känner mig ganska spänd på att läsa den, har ingen aning om vad jag kommer tycka om den.

Tillsammans med Camilla har jag påbörjat The Toll av Neal Shusterman som är den avslutande delen i hans Scythe-serie. Jag tycker det känns skönt att få avsluta en serie och jag ser fram emot att se hur det hela kommer att sluta. Förra boken slutade väldigt spännande.

För egen del håller jag just nu på med Du sköna nya värld av Aldous Huxley som är maj månads klassiker. Jag trodde att jag skulle hinna läsa ut den, men det hann jag inte. Har inte så mycket kvar så skulle tro den blir utläst i början av veckan.

Efter det har jag tänkt börja med Bokcirkeln vid världen ände av Frida Skybäck. Jag tyckte mycket om Bokhanden på Riverside Drive så har höga förhoppningar på denna.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...